Fikirtepe’de Kentsel dönüşememe sancısı!

Fikirtepe 35 Nolu Proje Adası’nda yaşayanlar 6 yıldır evlerinin dönüşüme girmesini bekliyor.

Fikirtepe’de Kentsel dönüşememe sancısı!
 Fikirtepe’de Kentsel dönüşememe sancısı!

Fikirtepe 35 Nolu Proje Adası’nda yaşayanlar 6 yıldır evlerinin dönüşüme girmesini bekliyor.

İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ederken Merdivenköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ‘35 Nolu Proje Adası’nda yaşayanlar 6 yıldır evlerinin dönüşüme girmesini bekliyor.
İhaleyi alan firmalar inşaata bir türlü başlamayınca bölgedeki yoğun çalışmadan kaçan vatandaşların evleri de mekansızların ve bağımlıların meskeni oldu. 84 konutun bulunduğu 35’inci ada sakinleri, bazı semt sakinlerinin kimse girmesin diye evlerini kendi imkanlarıyla yıktığını söylüyor.

Bölgede hırsızlığın ve kavgaların artmasından şikâyet eden Köksal Hayır (53), “Evler boş ve kimsesiz kalınca mahalle dışından birçok kişi buraya gelmeye başladı. Kapılar, camlar kırılıp evlere girildi. O evler uyuşturucu bağımlılarının merkezi oldu. Boş evlerde yangın çıkartıyorlar. Burada artık yaşayamıyoruz” dedi.

Kira 200 TL!

Kiraların 200 TL’ye kadar düştüğünü söyleyen Zeynel Çelik de (46), “Böyle olunca da hırlısı hırsızı, buraya geldi. Benim evime 3 defa hırsız girdi. Gece çocuğum hırsızı görmüş; ‘Adam, ‘Ben babanın arkadaşıyım’ demiş kafasını okşamış ve gitmiş. Çocuğum korkudan uyuyamadı kaç gece. Yaklaşık 2 ay önce metruk evi paylaşamayan kişiler arasında bir kavga çıktı ve 1 kişi öldü. Birileri çocuklarımızı haraca bağlamıştı. Durumu polise anlatınca evi boşalttırdılar” diye konuştu.

Evine 4 kere hırsız girdiğini söyleyen Çetin Eryılmaz ise şunları anlattı: “3 defa da su saatimi çaldılar. Sokaktaki rögar kapaklarını bile çalıyorlar. Geceleri sokakta bonzai krizine girmiş yerde yatan adamlar, gençler var. Ayrıca çevrede inşaatlar yüzünden evlerimizin içinde ve dışlarında çatlaklar oluştu. En küçük bir depremde evler üzerimize yıkılacak.”

‘Asbest soluyoruz’

“Buradaki evler 40, 50 yıl önce inşaat edilmiş evler. Bu evlerin inşaatında kullanılan maddelerde de asbest var” diyen Çetin Eryılmaz, “Yıkımlar asbestli havayı solumamıza neden oluyor. 30 yıl sonra bu mahalleden birçok kişide akciğer kanseri ortaya çıkacak. Ayrıca toprak kaymasına engel olmak için güçlendirme çalışmaları da yapıyorlar ancak yeterli değil” sözleriyle şikâyet etti.  

Kaynak/milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109