2017 YILI KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA BEDELLERİ BELLİ OLDU

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak kira yardımı tutarları netleşti. 2017 yılında kira yardımı bedelleri 2016 yılı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında artış gösterecek.

2017 YILI KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA BEDELLERİ BELLİ OLDU
 2017 YILI KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA BEDELLERİ BELLİ OLDU

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak kira yardımı tutarları netleşti. 2017 yılında kira yardımı bedelleri 2016 yılı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında artış gösterecek.

Buna göre kira yardımları 535 TL’den başlayacak. Güneydoğu’da yapımı devam eden konutlar başta olmak üzere Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı tutarları 535-860 TL arasında olacak. 2016 yılında söz konusu rakamlar 495-795 TL arasında idi. En düşük kira yardımı Artvin, Bilecek, Bingöl, Kırşehir, Sinop, Bartın, Kilis gibi şehirlerde yapılıyor. En yüksek kira yardımı ödemesi ise Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üç büyük şehirde yapılacak. Bu şehirde oturanlar aylık 860 TL kira yardımı alabilecek.
18 AY BOYUNCA ÖDENİYOR
Tutarların enflasyon oranında güncellenmesinin ardından üç büyük şehirden sonra gelen Adana, Antalya, Bursa ve Konya gibi dört büyük şehirdeki hak sahipleri yeni hesaplama ile birlikte aylık 810 TL kira yardımı alacak.2017 yılında da kiracılara bir defalık ödenecek yardım bedeli ise yine şehirden şehre farklılık gösterecek. Artvin, Bilecik, Bingöl Bolu, Burdur ve Çankırı gibi çok sayıda şehirde 990 TL olan kiracı ödemesinin (defaten) alt rakamı 1.070 liraya yükseldi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de bu rakam 1.590 TL’den 1.720 TL’ye çıktı. Sınırlı hak sahibine defaten yapılacak kira bedeli ödemesi ise yeni yılda 2.675-4.300 TL arasında olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı›nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Hak sahiplerine ilişkin olarak alınan evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenmesi sonucunda başvurusu uygun görülenlere kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca yapılıyor. Konut/işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor.
ENFLASYON RAKAMLARINA GÖRE ARTIYOR
Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor. Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyor. Yapılarda kiracı veya sınırlı ayni kira yardımı başvuruları; tahliye tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde, Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden riskli alan veya rezerv yapı alanlarında ilgili kuruma, riskli alan dışındaki riskli yapılarda ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğe yapılıyor.


KİRA YARDIMI

Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir. Başvurular il Müdürlüklerine yapılır. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletir.

•        Kira yardımı aylık 680 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez.

•        Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.

•        Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.

•       Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.

Kira yardımı başvuruları;

•        Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu

         belgesine istinaden ilgili kuruma,

•       Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu

belgesine istinaden Müdürlüğümüze yapılır.

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yapılacak kira yardımları;

•        Uygulama alanında kira yardımı talebinin uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce

 uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine

 ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına,

•        Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda kira yardımı talebinin Müdürlükçe uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, doğrudan riskli yapı maliklerinin hesap numaralarına yapılır.

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN BELGELER

Malik Başvurusu İçin:

1.      Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 

2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 

3.      Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 

Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 

4.      Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 

5.      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 

6.      Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 

 Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 

1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması

2. Vekaletname aslı ve fotokopisi

3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi


TAŞINMA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN BELGELER
 
  

Konut Kiracıları İçin: 

1.      Ek-2 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 

2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 

3.      Riskli binada oturduğunu gösterir; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) veya son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; kiracının adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 

4.      Yeni Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 

5.      Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi 

6.      Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 

İş Yeri Kiracıları İçin: 

1.     Ek-3 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 

2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 

3.      Riskli Bina Adresine Ait Vergi Levhası 

4.      Yeni Taşınılan Adrese Ait Vergi Levhası 

5.      Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi 

6.   Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)


Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2017, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER