HASAN ALİ YÜCEL KARTALDA ANILDI

HASAN ALİ YÜCEL KARTALDA ANILDI

HASAN ALİ YÜCEL KARTALDA ANILDI
Kartal Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde yapılan anma törenine Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nden Anadolu Yakası Şube Başkanı Zübeyir Çelik, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, yazar Mehmet Başaran, Doç. Dr. Haluk Erdem, emekli öğretmen Rafet Özkan, Belediye Başkanvekilleri ve Kartallılar katıldı.

Törende konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Anadolu Yakası Şube Başkanı Zübeyir Çelik, eğitimci ve devrimci olan Hasan Âli Yücel’i doğum gününde anmak için biraraya geldiklerini belirtti. Çelik, “Hasan Âli Yücel, köy enstitülerini hayata geçiren değerli bir Milli Eğitim Bakanı idi. Köy enstitüleri, çağdaş ve cumhuriyetçi öğretmenler yetiştirdi. Yetişen öğretmenler de cumhuriyetçi ve Atatürkçü öğrenciler yetiştirdi. Köy enstitüleri bu ülkenin değeriydi” dedi.

Anmada Hasan Âli Yücel’in hayatını konu alan belgesel gösterimine yer verildi. Gösterimin ardından Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Hasan Âli Yücel dendiğinde, hümanizmayı, Rönesanssı, aydınlanmayı, köy enstitülerini ve bilginin kamusal alanda önem kazanmasını anladığını, tüm bunların Hasan Âli Yücel’in kimliğini oluşturduğunu söyledi. Çotusöken, “Eğitim ve felsefe arasında sıkı bir ilişki var. Bunu Hasan Âli Yücel’in kimliğinde görebiliyoruz. Hasan Âli Yücel, felsefe eğitimini ve yaptığı işi çalışma alanında kullanan ender kişilerdendir. Yaptığı her işin en ince ayrıntısına kadar sorumluluğunu yüklenmiş bir eğitimcidir” diye konuştu. Doç. Dr. Haluk Erdem ise, Hasan Âli Yücel’i anlamak gerektiğini belirterek, “Çağdaş Türkiye’nin mimarlarından biri olan Hasan Âli Yücel’i anmak için değil anlamak için buradayız. Eğitim ve kültür devriminin öncü isimlerinden olan Hasan Âli Yücel’le gelen kazanımları ortaya koymak lazım. Bizler burada Hasan Âli Yücel’i anlatmak için buradayız” diye konuştu.

Yazar Mehmet Başaran ise Hasan Âli Yücel’in Türkiye Cumhuriyeti eğitimi ile özdeş bir isim olduğunun altını çizdi. Başaran, “Hasan Âli Yücel, bir şairdir, ozandır, yazardır, öğretmendir.  Hasan Âli Yücel, Cumhuriyetle özdeşleşmiş bir isimdir. Hasan Âli Yücel anadile önem verirdi. Anadilde eğitim olmayan yerde ulusal bilinç gelişmez, bilim gelişmez. Anadilimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Konuşmanın ardından Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Anadolu Yakası Şube Başkanı Zübeyir Çelik, Hasan Âli Yücel’in Eşi Refika Yücel ile yapılan röportajlardan derlenmiş gazete küpürlerinden oluşan tabloyu Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Fügen Mavi’ye takdim etti. Anma törenin sonunda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına tüm katılımcılara Kartal heykelciği hediye edildi.

Kaynak

KARTAL BELEDİYE MECLİSİNİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109