KARTAL NAYLON POŞETE VEDA EDİYOR

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal ilçe sınırlarında naylon poşet kullanımı yasaklandı.

KARTAL NAYLON POŞETE VEDA EDİYOR
KARTAL NAYLON POŞETE VEDA EDİYOR

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal ilçe sınırlarında naylon poşet kullanımı yasaklandı.


Kartal’da çevre bilinci ve geri dönüşüm konusundaki tüm çalışmaları destekleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, çevreye duyarlı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Kartal ilçe sınırlarında naylon poşet kullanımı yasaklandı.

Kartal Belediye Meclisi’nin 08.07.2015 tarihinde aldığı karar gereğince Kartal ilçe sınırları içerisinde naylon poşet kullanımına yasak getirildi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından vatandaşlar konu ile alakalı bilgilendirildi. Marketlere ise tebligat bırakılıp ayrıca ambalaj atıklarının ayrı toplanması ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Naylon poşet kullanımının sınırlandırılmasıyla, üreticilerin tüketicilerle birlikte alternatif ürünlere yönlendirilmesi, yeniden kullanılabilir nitelikteki file, bez torba, kese kağıdı ve çevre dostu bio-bozunur ( doğada 1-2 yl içerisinde %100 yok olma niteliğine sahip) poşetlerin kullanımının yaygınlaştırılması bu sayede de cevre kirliliğinin azaltılması hedefleniyor.

Naylon poşet kullanımının zararları

-İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi verilerine göre; günde 10 bin tona yakın çöp çıkarken, bunun yüzde 10’unu naylon poşetler oluşturuyor. Yalnızca bunların yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor.

-Dünyada her yıl 4-5 trilyon naylon torba üretiliyor, her dakika bir milyon naylon torba çöpe atılıyor. Bunların doğada çözünmesi 100-10.000 yıl alıyor.

- Naylon torbaların, her yıl onları yiyecek zanneden yaklaşık 100.000 deniz kuşu ve memelinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.

-Naylon torbaların çözünmesi sürecinde oluşan zehirli mikroskobik parçacıklar su kaynaklarımıza ulaşıyor, bitkiler ve hayvanlar yolu ile besin zincirimize giriyor.

-Denizleri, gölleri, nehirleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerin de yok olmasına neden oluyor.

-Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salımının kaynaklarından birini oluşturuyor.

-Kanalizasyonları tıkıyor

-Dokundukları gıdaların vitaminlerini yok ediyor.

-Çöplerin % 90’ı naylon ve plastik atıklardan oluşuyor. Atık miktarını artırıyor.

-Naylon poşetler şeffaf oldukları için, tıpkı bir sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden oluyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2015, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER