Van'da 7,2 büyüklüğünde deprem, Can Kayıpları var

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 16:41 - Ankara'dan Van'a ekip gönderildi

HABERİN GALERİSİ
Van Depremi Fotoları

Van Depremi Fotoları


Van'da meydana gelen depremin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesince 18 kişilik bir arama kurtarma ekibini bölgeye gönderildiği bildirildi. Ekibin, K-9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeğini de Van'a götürdüğü belirtildi.

16:38 - 112 ve 155'e mesaj atın
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.

16:26 - Erciş'te 10 ölü, 60 yaralı
Van'da meydana gelen deprem özellikle Erciş ilçesinde büyük hasara yol açtı. İlk belirlemelere göre, Erciş'te 10 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Enkaz altından kurtarma çalışmaları sürüyor. Erciş'teki Çınarlı Mahallesi ile Atatürk ve Kışla caddelerinde büyük hasar meydana geldi, birçok bina yıkıldı. Zeylan Caddesi'ndeki Eroğlu Apartmanı, Atatürk Caddesi'ndeki 5 katlı otel, Van Yolu Caddesi'ndeki 3 bina adeta yerle bir oldu.

16:26 - Siirt'ten ilk yardım ekibi Van'a gitti
Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Siirt'ten ilk yardım ekibi UMKE yola çıktı. Sağlık İl Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, ilk yardım ekibi olarak 3 uzman doktor, bir psikolog ve 8 kişilik yardım ekibinin Van'a hareket ettiklerini söyledi.

16:17 - Van'da 10 Erciş'te 25-30 bina ve 1 yurt yıkıldı
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle il merkezinde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını bildirdi.

16:10 - Ambulans uçak ve helikopter sevk ediliyor
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, merkez üstü Van'ın Erciş ilçesi olan depremin ardından bölgeye ambulans, uçak ve ambulans helikopterlerin sevk edildiğini söyledi.Erciş'teki hastanelerin yeterli olamayacağına değinen Bakan Akdağ, "Erciş buna yeterli olamaz. Yaralılar başka yere intikal ettirilecek. Süratle bunun hazırlığı içindeyiz." diye konuştu.

16:06 - Kılıçdaroğlu deprem bölgesine gidiyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7,2 büyüklüğünde depremin olduğu Van'a gideceği bildirildi. Yalova'da incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu'nun yarın geçmiş olsun demek ve incelemelerde bulunmak, depremin zararlarını yerinde görmek üzere Van'a gideceği belirtildi.

16:03 - Kandilli depremin büyüklüğünü artırdı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'da meydana gelen depremin büyüklüğünün 7.2 olduğunu bildirdi.

16:02 - Bitlis'te 1 kişi depremde hayatını kaybetti
Van'da meydana gelen deprem, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde de can kaybına yol açtı. İlçeye bağlı Aydınlar beldesinde bir evin yıkılması sonucunda 9 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

15:56 - Van'da 17 artçı deprem yaşandı
Van'da büyük yıkıma neden olan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından, en büyüğü 5.5 olmak üzere 17 artçı deprem daha gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada Tavanlı merkezli saat 13.41'de gerçekleşen ana depremin ardından Van ve civarında 17 artçı deprem oldu.

15:50 - Akşam öncesi çadırlar kurulmuş olacak
Kızılay Başkanı Ahmet Akar, akşam saatlerine kadar 250 kişilik bir ekibin deprem bölgesinde konuşlanmasını beklediklerini belirterek, "Umut ediyorum ki, bu akşama varmadan oradaki çadırlarımızı kurmuş ve yemeklerimizi çıkarmış olarak afetzedelere hizmet etmeye başlayacağız." dedi.

15:40 - Cumhurbaşkanı Gül, Van Valisi'nden bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, depremin ardından Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan bilgi aldı. Van Valisi Karaloğlu, kendisini telefonla arayan Cumhurbaşkanı Gül'e, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgi verdi.

15:31 - Van'da deprem: 3 ölü, 80 yaralı
Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, il merkezinin yanı sıra özellikle Erciş ve Muradiye ilçelerinde etkili oldu. İlk belirlemelere göre, 3 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı. Van ve Erciş'te elektrikler kesildi. Alınan bilgilere göre, özellikle Erciş'te ciddi hasar meydana geldi. Çınarlı Mahallesi ile Atatürk ve Kışla caddelerinde büyk hasar meydana geldi, bir çok bina yıkıldı. Eski binaların yanı sıra 5 yeni bina da çöktü. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.
15:22 - Kandilli Rasathanesi'nden büyüklük açıklaması
Kandilli Rasathanesi depremin çok şiddetli sıkalasında yer aldığını bildirdi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Van'da meydana gelen deprem çok şiddetli sıkalasında yer alıyor. Yetkililer depremin yerel büyüklüğünün 6.6, moment büyüklüğünün de 7.2 olduğunu belirtti.

15:25 - Başbakanlık: Can ve mal kaybı yaşandı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir'' denildi.

SAAT: 15:05 - Kızılay yardım malzemeleri gönderdi
Kızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı. Depremin ardından, bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu. Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı.

SAAT: 14:54 - Muradiye Devlet Hastanesi boşaltıldı
Van'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi. Depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi. Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi. Muradiye Devlet Hastanesindeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

SAAT: 14:49 - Van'da artçı depremler devam ediyor
Van'da büyük yıkıma neden olan 7,2'lık depremin ardından 5.4 ve 5.5'lik iki artçı deprem daha gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi'nin verdiği bilgiye göre, Van'ın Tabanlı ilçesi merkezli 7,2 büyüklükteki depremden 7 dakika sonra 5.5'lik 15 dakika sonra ise 5.4'lük iki artçı gerçekleşti. Ana depremin derinliğinin 5.0'lik olduğu ifade edilen Rasathane kayıtlarında, ilk artçı depremin ise derinliği 9.0 olarak açıklandı.

SAAT: 14:49 - Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 50 yaralı getirildi
Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

SAAT: 14:50 - Başbakan Erdoğan'a Van'a gidiyor
Başbakan Erdoğan tüm programını iptal ederek Van'a gidiyor. Afet ve Acil Yönetimden Sorumlu Bakan ve birçok bakan Van'a hareket etti.

SAAT: 14:30 - İki büyük deprem daha meydana geldi
Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

SAAT: 14:10 - ABD verilerine göre 7.3 şiddetinde
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre deprem 7.3 büyüklüğünde meydana geldi.

SAAT: 14:00 - Vatandaşlar sokaklara çıktı
Merkez üssü Van'ın Merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem çevre illerde hissedildi. Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

SAAT: 13:55 - Van'daki deprem Batman'da da hissedildi
Batman'da hissedilen yer sarsıntısı paniğe neden oldu.Van'da meydana gelen deprem sebebiyle paniğe kapılan vatandaşlar kendini dışarı attı. Kentte büyük korkuya neden olan sarsıntı sonrası ilk bilgilere göre ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
SAAT: 13:50 - Van'da 7,2 büyüklüğünde deprem
Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. Deprem bölgede paniğe neden olurken bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarı çıktığı görüldü. Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109