KADIKÖY’E SADUN-ODA BORO AMATÖR DENİZCİLER ANITI AÇILDI

KADIKÖY’E SADUN-ODA BORO AMATÖR DENİZCİLER ANITI AÇILDI

KADIKÖY’E SADUN-ODA BORO AMATÖR DENİZCİLER ANITI AÇILDI
KADIKÖY’E AMATÖR DENİZCİLER ANITI SADUN-ODA BORO AMATÖR DENİZCİLER ANITI AÇILDI

Kendi yaptırdığı teknesi Kısmet ile dünyanın çevresini dolaşan ilk Türk Denizcisi Sadun Boro’nun heykeli, Kadıköy Kalamış’a dikildi. Kadıköy Belediyesi, Sadun Boro, seyahatinde yanında bulunan eşi Oda Boro ve Kanarya Adalarından yanlarına aldıkları kedileri Miço’yu Amatör Denizciler Anıtı ile Kadıköy’de ölümsüzleştirdi.
 
Kadıköy Belediyesi,  Türk Amatör Denizciliğinin duayeni Sadun Boro, eşi Oda ve kedileri Miço’nun, Sanatçı Ersal Yavi ve arkadaşlarının yaptığı Sadun-Oda Boro Amatör Denizciler Anıtı’nı anıtı Kalamış Marina’ya koyarak törenle açılışı yapıldı.
 
Türkiye’de kendi teşebbüs ve teknesi ile yelkenle dünya seyahati yapan Türk denizcilerin de rölyeflerinin bulunduğu anıtın açılış törenine,  Sadun Boro, eşi Oda, Kızı Deniz ile Anıt Proje ekibinde bulunan gazeteci Turgay Noyan, Necati Zincirkıran, Mustafa Aksoy, anıtı yapan sanatçı Ersal Yavi, heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy, Zafer Dağdeviren ile Ekrem Uzunoğlu’nun bulunduğu sanatçılar ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve denizciliğe gönül veren amatör denizciler ve Kadıköylüler katıldı.
 
Sadun Boro’nun seyahati boyunca kara bölümünü organize edip yöneten, genel yayın yönetmeni olduğu Hürriyet Gazetesi’nde yolculuğu bir basın kampanyası olarak başarıyla yürüten Boro çiftinin yakın dostu Necati Zincirkıran anıtın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sadun Bora ve Eşi Oda kedileri miço ile birlikte 10 buçuk metre boyundaki Kısmet isimli yelkenli tekneleriyle 1965 ve 1968 yılları arasında bir Dünya seyahati yaptı. Bu seyahat ya da Dünya turu Türk denizciliği için bir milattır. Yani Sadun Boro’nun Dünya Seyahati bir başlangıç olmuştur. O zaman Türkiye’de bugünkü gibi ne televizyon, ne bilgisayar ne uydu kolaylıkları vardı. Sadun Boro sadece manyetik bir pusula ile yola çıkmıştır. Bu seyahatin tanıtım sponsoru Hürriyet gazetesiydi biz Sadun Boranın gönderdiği görsellerle haber yaptık o zamanlar Hürriyet gazetesinin okuyucuları tarafından, büyük bir ilgi ve merakla izlendi. 2 yıl 9 ay ve 3 hafta sonra yurda dönüldüğünde Kısmet ve Borolar muhteşem bir tören ve kalabalıkla karşılandı” dedi
 
Aktif Gazetecilik yaşamını Sabah Gazetesi’ndeki “Amatör ve Deniz” köşesiyle sürdüren, Naviga adlı yelken, tekne ve deniz kültürü dergisinin kurucusu ve yazarı amatör denizci Turgay Noyan şunlar söyledi. “ 50 yıla varan denizciliğim var. Biz amatör denizciliği bir ahilik gibi öğrendik. Ustaya saygı, sevgi göstermek… ama ustadan da esirgemeden sunduğu engin deneyimlerini öğrenmek ondan feyz almak. Sadun Boro gerçek bir ustadır. Dünya turu yapmakla kalmamış başkalarına birikimlerini anlatmak için çabalayıp durmuştur.”
 
Sadun –Oda Boro ve Amatör Denizciler Anıtının proje sorumlusu İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mezunu Ersal Yavi “Sadun Boro sadece denizci değil aynı zamanda doğa aşığı bir insan” diyerek duygularını belirtti.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise şunları söyledi “Sadun Boro, Türk denizciliğinin simgesi olmuş bir kişi. Üstelik Kadıköylü… Burada yetişmiş, bu sahillerin çocuğu… Caddebostan’dan yola çıkmış, o zamanın kıt imkânlarıyla dünyayı dolaşıp yine Caddebostan’a gelmiş. Sadece gezgin de değil deneyimlerini başkalarına anlatan, aktaran, makaleler, kitaplar yazan bir denizci. Çevre için savaş veren, yol gösteren bir önder.

Türk Denizciliğinin heykelinin Kadıköy’de Kalamış’ta olması, beni bu kentin Belediye Başkanı olarak çok onurlandırıyor. Eskiden deniz tam heykelin bulunduğu yere kadar gelirdi. O bakımdan bugün bir yerde bu heykel deniz kenarında ve denize dönmüş durumda.  Sadece bu heykel Sadun ve Oda Boro çiftinin değil aynı zamanda denizci arkadaşlarının vefasını, sevgisini, denize olan aşklarını da yansıtıyor. Bu heykel örneği ilk geldiğinde müthiş derecede heyecanlandım. Bu heykel aynı zaman da çok çevreci bir heykel en güzel tarafı tümüyle denizciler tarafından karşılanan ve her şeyi ile onlar tarafından yapılan bir heykel. “ dedi.

Konuşmaların ardından şimdiye kadar Türkiye’de kendi teşebbüs ve teknesi ile yelkenle dünya seyahati yapan Türk denizcilere rölyefleri verildi ve  Sadun Oda Boro çifti Amatör Denizciler Heykelinin açılışını yaptı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109