MODA STANDINDAN ERENKÖY DÜKKÂNINA

Kadınların üretim ve dayanışma ağı Potlaç’ın katılımcılarından Yeşim Bilgi Yörükoğlu, Erenköy’de dükkân açtı.

MODA STANDINDAN ERENKÖY DÜKKÂNINA
 MODA STANDINDAN ERENKÖY DÜKKÂNINA
Kadınların üretim ve dayanışma ağı Potlaç’ın katılımcılarından Yeşim Bilgi Yörükoğlu, Erenköy’de dükkân açtı.

Yeşim Bilgi Yörükoğlu; 36 yaşında Kadıköylü kadın girişimci... 11 yıl kurumsal hayatta iletişim yöneticisi olarak çalıştıktan sonra, kızının doğumuyla birlikte 5 yıl önce, biraz isteyerek biraz zorunluluktan kariyerini bırakmış. Bir gün bir arkadaşının kızına hediye ettiği amigurumi (örgü) bebekten yapan Yörükoğlu ardından kurbağa, köpek figürleri derken yelpazeyi genişlemiş ve bu hobiyi bir işe dönüştürmüş.

Organik ip ve elyaf kullanarak yaptığı bu oyuncakları önceleri eşe dosta hediye ederken, zaman içinde siparişler de gelmeye başlamış. Kadıköy Belediyesi’nin ilçedeki kadın üreticiler için oluşturduğu Potlaç ağına dahil olan Yeşim Bilgi Yörükoğlu, organik ip ve elyaf kullanarak yaptığı bu oyuncakları Moda’da açılan Potlaç standlarında satmış. Caddebostan’daki Potlaç Dükkân’da da ürünleri olan Yörükoğlu, Potlaç’dan aldığı cesaretle dükkan açmaya karar vermiş.

Yeşim Bilgi Yörükoğlu, 20 Ocak’ta Erenköy’de şirin dükkânında oyuncak, yelek, hırka tulum, dönence, diş kaşıyıcı, emzirme kolyesi, bere, atkı gibi bebek ve çocuk ürünleri hizmeti veriyor. Dükkândaki en ilginç ürünlerden biri ise “Kendine benzeyen bebek”. Bu ilginç bebek konseptini Yörükoğlu, “Bir gün bir arkadaşım kendi çocuğu için bir bebek yapmamı rica etti benden. Nasıl bir bebek olsun diye konuşurken arkadaşım ‘Kızıma benzese ne güzel olur’ deyince, ‘Kendine benzeyen bebek’ fikri çıkmış oldu ortaya. Sadece çocukların değil herkesin bebeğini üretebiliyorum. İnsanlar özel günlerde sevdiklerine (o kişiye benzeyen) bir bebek hediye edebiliyorlar.” diye anlatıyor.

POTLAÇLI KADINLARDAN DESTEK

Tüm bu süreçte Potlaç’ın manevi desteğini de arkasına alan Yeşim Bilgi Yörükoğlu, şunları anlatıyor; “Potlaç’ta pek çok kadınla tanıştım, arkadaş ve hatta dost oldum. Şu an onlardan iki kişinin ürünleri de dükkânımda yer alıyor. Örgü sepet ve abajurlar Çiğdem Dalgıç’ın, yastıklar da Tülay Özdemir’in üretimi. Toplu sipariş aldığımda annem, ablam, kayınvalidemden destek alıyorum. Eşim örgü yapmayı bilmese de etiketleme ve paketleme konularında yardım ediyor. Yani aile dayanışmasıyla hallediyoruz. Fakat daha büyük, toplu siparişler olursa da Potlaçlı kadın arkadaşlarımla çalışmayı düşünüyorum.”

MOTİVASYON POTLAÇ’TAN

Evinde herhangi bir üretim yapan tüm Kadıköylü kadınları Potlaç’a katılmaya davet eden Yeşim Bilgi Yörükoğlu, şunları söylüyor; “Bence ev kadınlara mutlaka üretime katılmalı. Aslında çoğu bir şeyler üretiyor ama bunları aile bireyleri, eş dost için yapıyorlar. Potlaç sayesinde bu üretimlerin bir işe nasıl dönüştürülebileceğini öğreniyorlar. Kadınlar hem yetenekli hem de girişimci. Bu güçlerini fark etmeliler. Potlaç bu açıdan kadınlara destek olup motivasyon veriyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER