KADIKÖY BELEDİYESİNDE KADIN HAKLARI EĞİTİMİ

Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik ayrımcılığa karşı çalışmaları sürüyor.

KADIKÖY BELEDİYESİNDE KADIN HAKLARI EĞİTİMİ
KADIKÖY BELEDİYESİNDE KADIN HAKLARI EĞİTİMİ

Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik ayrımcılığa karşı çalışmaları sürüyor. Belediyede çalışan temizlik ve güvenlik görevlisi 15 kadın, beş ay süren Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’na katıldı.

Kadıköy Belediyesi’nin kadın çalışanlar için geliştirilen programları sürüyor. Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği tarafından kadınlar için geliştirilen Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, Kadıköy Belediyesi’nde temizlik görevlisi ve özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 15 kadın katılımı ile Kadıköy Belediyesi’nde yapıldı.

Kadınların aile ilişkileri, cinsel ve doğurganlık gibi hem özel hem de ekonomik, siyasi, örgütlenme gibi kamusal alanlardaki haklarını öğrenip sahip çıkarak güçlenmesini amaçlayan programa 15 kadın çalışan katıldı. 16 hafta süren ve 4’er saatlik oturumlar şeklinde uygulanan program katılan kadınlar sertifikayı Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun elinden aldı.

“HER BİREY EŞİT HİSSETMELİ”

Sertifikaları dağıtmadan önce eğitime katılan kadınlara seslenen Nuhoğlu, sözlerine eğitim çalışmasının yapılması için emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. İşi, mesleği ne olursa olsun. İnsan hakları açısından her birey kendisini eşit hissetmeli.” diyen Nuhoğlu “Görevlerimiz, sorumluluklarımız farklı olabilir ama biz hepimiz kendimizi diğer insanlarla eşit hissetmeliyiz. Aslında bir toplumda bu bilinç ne kadar çok yaygınlaşırsa, o toplum o kadar demokratikleşiyor. O kadar kendi içinde aydınlığa, huzura ve güvene ulaşan bir toplum oluyor. Herkes birbiriyle eşittir. Bu sadece lafta kalmamalı. Bundan sonraki süreçte de belediye başkanı olarak bu konuda elimden geleni yapmaya hazırım.” sözlerinin ardından katılımcılara sertifikalarını dağıttı

“DÖNÜŞTÜRÜCÜ BİR PROGRAM”

Eğitim programında grup yönlendiricisi olarak görev alan Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden Uzman Psikolog İlkay Gedik, “Biz de Mayıs ayında Kadıköy Belediyesi ve Yeni Çözümler Dernek’i ile imzaladığımız protokole dayanarak bu eğitimi başlattık. Eğitim sırasında kadınların anayasadaki hakları, insan hakları, medeni haklar, ekonomik haklar ve cinsel haklar üzerinde durduk. Yasalara kadın bakış açısıyla bakarak eksikliklerini tartıştık. Bunun yanı sıra kadınların kendi yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar, cinsiyetlerinden dolayı uğradıkları ayrımcılıklar üzerinde de durduk ve birlikte çözüm üretmeye çalıştık.” Çalışma hakkında bilgi verdi.

“MÜCADELE ETMEYE HAZIRIM”

Etkinlikte eğitime katılan kadınlar da duygu ve düşüncelerini katılımcılara aktardı:

Nadide Özge Buhara: Ben ve 14 arkadaşım Mayıs ayında başlayan 16 haftalık KİHEP’i tamamladık. Bu sertifika töreninde bizlerle birlikte yanımızda olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim. Bu eğitime katılmadan önce kadınlar ile ilgili haklar konusunda bilgi sahibi değildim. Bu anlamda bana büyük faydası oldu. Programın bana kattıklarına gelecek olursam; dilimi kullanarak insanlarla iletişimimi kuvvetlendirdim. Özgüvenimi geliştirdim. Eskiden olsa bu sahneye asla çıkamazdım. Bir çocuk sahibi değilim ama bir çocuk sahibi olduğumda nu nasıl davranmam gerektiğini biliyorum artık.

Yeliz Balcı: Bu imkânı sunan herkese teşekkür ediyorum. KİHEP’in ne olduğunu bilmiyordum. Bu eğitim sayesinde birçok hakka sahip olduğumu öğrendim, yaşamımı nasıl şekillendireceğime, nasıl davranacağıma karar verdim. Çocuklarıma, aileme, herkese karşı düşüncelerim değişti. KİHEP sayesinde ekonomik haklarım, doğurganlık haklarım, cinsellik haklarım hakkında detaylı bilgiler edindim. “İstersem olur, İstemezsem olmaz. Hiç kimse beni hiçbir şeye zorlayamaz. Ben karar verirsem olur, vermezsem olmaz” demeyi öğrendim. Kadınız ve sonuna kadar da haklarımız için mücadele etmeye hazırım.

Melek Aysel Akarsu: Ben 19 yaşında bir temizlik görevlisiyim. Burada çalışan en küçük bireyim. KİHEP’e katılmadan önce ne olduğunu bilmiyordum. Baştan çekimser ve önyargılı davrandım. Yaptığımız tanışmanın ardından katılmak istedim. Çok severek geldim eğitime ve hiç ara vermedim. İlkay’a çok teşekkür ederim, bizi her konuda sabırla dinledi. Burada haklarımı öğrendim. Daha önce insanları çok yargılardım. Ama bunun yanlış olduğunu anladım. Ben de çok yargılanıyorum ama artık kulak asmıyorum. Çünkü ben böyle mutluyum.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109