KADIKÖY BELEDİYESİ ALZHEIMER MERKEZİ AÇILIYOR

Kadıköy Belediyesi, Alzheimer Gündüz Bakım Evi ve sosyal Yaşam Merkezi 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açılıyor.

KADIKÖY BELEDİYESİ ALZHEIMER MERKEZİ AÇILIYOR
KADIKÖY BELEDİYESİ ALZHEIMER MERKEZİ AÇILIYOR

Kadıköy Belediyesi, Alzheimer Gündüz Bakım Evi ve sosyal Yaşam Merkezi 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açılıyor.

Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak, hasta yakınlarını destekleyecek  “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” ni açıyor. Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi 21 Eylül Dünya Alzehimer Günü’nde hizmete açılacak.
Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan Alzheimer Gündüz Bakım Evi ve sosyal Yaşam Merkezi 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açılıyor.
19 Mayıs Mahallesi’nde yapılan 2 katlı binanın ilk katında Alzheimer hastalarına hizmet verilirken ikinci katı ise Sosyal Yaşam Evi olarak kullanılacak. Alzheimer hastalarının tüm gün yararlanacağı merkezde hastaları yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor. 
Merkezde çorap eşleştirme, pirinç, nohut, fasulye ayıklama gibi zihinsel aktiviteler, düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma gibi psiko-motor aktiviteleri ve ahşap boyama, çiçek yapımı gibi sanat aktiviteleri yapılacak.

Bunun yanı sıra germe - gevşeme egzersizleri, yürüyüş programları, top egzersizleri gibi eksersizlerle hastaların bedensel sağlıkları korunacak ancak Alzheimer Merkezi’nde “tıbbi bakım hizmeti” verilmeyecek.
Merkezden hizmet alabilmek için hastanın Alzheimer hastalığı olduğunu gösteren tıbbi belgesinin olması, Kadıköy’de ikamet etmesi ve hastalığın 1 veya 2. Evresinde olması gerekiyor. 
Hastalar talep halinde hasta refakatçi eşliğinde, evinden araçla alınıp merkeze getirilecek. Öğle yemeklerini merkezde yiyecekler. Tümüyle ücretsiz olan bu hizmetten olabildiğince fazla Alzheimer hastasının yaralanması için bir kişi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecek. 
“ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ”
Alzheimer Sosyal Yaşam Evi projesine ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  Kadıköy’ün nüfusunun büyük bir kısmını yaşlı vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlı vatandaşlarımızın yaşamla olan bağlarını güçlendirmek ve sosyalleşme dönemlerini uzatmak istiyoruz bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri de Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi. Bu proje ile ilgili olarak birçok kurum ve üniversite ile görüşmeler yaptık. Bu kurumlardan biri de Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi oldu. Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesinden aldığımız bilgilere göre Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası var.  Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılımı önemli. Sosyal yaşama katılmak, üretmek ve paylaşmak hastalığı tamamıyla ortadan kaldırmasa da ilerlemesini ve ağırlaşmasını önleyebiliyor. Alzheimer hastalarının bakımını da çok zor ve yorucu.  Biz hem hastalar için bu hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlamayı ve onların yaşamla olan bağlarını güçlendirmeyi hem de hasta yakınları için kendilerine vakit ayırabilecekleri ve aynı zamanda destek alabilecekleri bir yer olarak tasarladık.  Umarım bu proje başka yerlere de örnek olur ve çoğalır” dedi.


HASTA YAKINLARINA DESTEK EĞİTİMLERİ
Engelli bireylerin erişiminin gözetildiği binanın bodrum katında 2 seminer odası yer alıyor. Bu alanda hasta yakınlarına hizmet verilecek. Merkezde, hasta yakınları için Rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek, bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hasta yakınlarına destek olunacak. Hasta yakınlarına pek çok hasta yakının ihtiyaç duyduğu Alzheimer hastalarında beslenme, Alzheimer hastasının ev güvenliği, Hastalığın hukuksal boyutu konularında bilgiler ve eğitimler verilecek.
SOSYAL YAŞAM EVİ
Binanın ikinci katında yer alacak Sosyal Yaşam Evi’nde ise 65 yaş ve üzerindeki yurttaşların aktif ve sağlıklı yaş almalarına yardımcı olmak, psikolojik destek sağlamak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunulacak.
Sosyal Yaşam Evi’nde verilecek hizmetler ise şöyle: 
Sağlık hizmetleri (tansiyon ölçümü, şeker ölçümü vb.)
Kişisel bakım hizmetleri (saç kesimi, sakal tıraşı, el-ayak tırnak bakımı)
Kişisel gelişim faaliyetleri (seramik, resim, dans, pilates, bilgisayar, türk sanat müziği, takı tasarım vb. kurslar)
Sosyo-kültürel faaliyetler (tiyatro, konser, kültürel gezi, piknik vb.)
Psiko-sosyal destek hizmetleri (bireysel psikolojik danışmanlık, grup terapisi)
Eğitsel hizmetler (diyabet, kalp ve damar sağlığı, ağız ve diş sağlığı, kadın sağlığı vb. konularda sağlık seminerleri)  
Sosyal Yaşam Evi’nin çatısında ise küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir permakültür bahçesi hazırlanıyor. 
Açılış Tarih ve Adres Bilgileri
Tarih: 21 Eylül Perşembe 2017
Saat :13.00
Adres: 19 Mayıs Mahallesi Sultan Sokak No:29 Kadıköy /İstanbul 
Basın Danışmanlığı / 0 216 542 50 87 



KADIKÖY BELEDİYESİ ALZHEİMER MERKEZİ
 “Yaşlı Hizmet Merkezilerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım” yönetmeliğine uygun olarak tasarlanan Alzheimer Merkezimizde; hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor. 
Alzheimer Merkezi sayesinde hasta yakınlarının kendilerine zaman ayırabilme olanağı sağlanırken bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hastalık konusunda bilgi ve destek verilecek. 
Hastalar için verilecek hizmetler:
Hatıraları canlandırma, zihinsel aktiviteler (Kelime türetme, hikaye anlatma, bulmaca çözme vb) 
Ev içi aktiviteler (Çorap eşleştirme, pirinç nohut, fasulye ayıklama vb.)
Psiko-motor aktiviteler (Düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma vb)
Sosyo-duygusal aktiviteler ( Anılarını aktarma, sohbet)
Eğlence ve hobi, sanat aktiviteleri (Ahşap boyama, çiçek yapımı, nefes ve ritim çalışmaları)
Fiziksel aktiviteler (Bedensel egzersizler, germe gevşeme egzersizleri, yürüyüş, gezi)
Gezi programları (Mahalle parkı gibi yakın yerlere gezi)
Hasta yakınları için verilecek hizmetler:


Hasta yakınlarına destek, bilgilendirme seminerleri ( Yaşlı bakımı, Alzheimer hastalarında beslenme, ev güvenliği, fizyoterepi vb)
Hasta yakınlarına danışma ve psikolojik destek programları,
Evde bakımı yapılan hastaların yakınlarına veya bakıcılarına evde hijyenik bakım, ilaç düzenleme eğitimi,
Yatağa bağlı hastalarda görülen yaraların evde sağlık ekibimiz tarafından tedavisi sağlanacaktır.


Alzheimer merkezine hasta kabulü:
Kadıköy’de ikamet eden, heyet raporu ile Alzheimer tanısı almış birinci ve ikinci evredeki hastalar kabul edilecektir.
Hizmetten olabildiğince fazla Alzheimer hastasının yaralanması için bir kişi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecektir.
Merkezimizde tıbbi bakım hizmeti verilmeyecektir.
Hasta ulaşımında, hasta yakının yazılı onayı olması şartı ile hastalarımız evlerinden kuruma ait araçlarla alınabilecektir.

Adres: 19 Mayıs Mah. Sultan Sk. No:29, Kadıköy/İstanbul


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109