Tramvay güzergahı değişmeyecek'

Tramvay güzergahı değişmeyecek'

Tramvay güzergahı değişmeyecek'
Tramvay güzergahı değişmeyecek'
                 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tramvayın Yerebatan Sarnıcı’na zarar verdiği yönündeki iddialara cevap verdi

Kadir Topbaş, İBB tarafından yapımı devam eden Bayrampaşa Spor Kompleksi'nde incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, tramvay titreşimlerinin Yerebatan Sarnıcı'na zarar verdiğine ilişkin çıkan haberler hatırlatılınca, "Çok ciddi ölçümler yapıyoruz. Üniversitelerimizle birlikte çalışıyoruz. Orada özellikle Özel İdare'nin bulunduğu binanın Sarnıç üzerinden kaldırılması konusunda bir önceki valimiz Sayın Muammer Güler'le görüşmemizden sonra Vatan Caddesi'ndeki tesise karar verildi ve inşallah orası yıkılıp kaldırılacak. Sarnıvın üstündeki yükü, baskıyı alacağız, bu çok önemli. Diğer taraftan tramvay hattında bir düzenleme yaptık, rayların altına titreşimi önleyici bir takım malzemeleri üniversiteyle birlikte alınan kararlar sonucunda yerleştirdik ve bundan dolayı titreşim artık eskisi gibi olmamakta. Otobüslerin gelişi ile ilgili bir sıkıntı var. Bununla da ilgili inşallah hazırlıklarını yapmakta olduğumuz Karaköy'den Sultanahmet Camii'ne doğru bir hattı daha uzatarak, Karaköy'den başlatılacak olan sadece turistleri taşıyacak olan vagonlar devreye girdiği zaman turistlerin artık otobüslerle bölgeye değil, bunlarla gelmesini sağlayacağız. Esas ağırlık olarak onun da etkisi olduğunu biliyoruz. Diğer taraftan bölgede kullandığımız asfaltı titreşimi önleyici, biraz daha elastikiyeti olan, vibrasyonun etkisini azaltıcı bir üretimle uyguluyoruz bölgede" dedi.

Topbaş, tramvayın kaldırılması gibi bir durumun ise olmadığını sözlerine ekledi.

HAVARAY SİSTEMİNİN HATLARI BELLİ

Topbaş, havaray sistemindeki gelişmelerin sorulması üzerine de, "Bu çalışmaları sürdürüyoruz. Özellikle bütün sistemleri, deniz, raylı sistemler, metro, karayolu taşımacılığı ile ilgili bütün sistemleri birbirine entegre etmemiz gerekiyor ki, insanlar birinden inip diğerine bindikleri taktirde kentte rahatlıkla toplu ulaşım kullanmış olsunlar. İstanbul'da biz, deniz iskelelerinin bulunduğu noktalar başta olmak üzere tepelerde, yüksek, yoğun yerlerde yaşayan insanların denize ulaşma imkanını sağlayacak bir takım proje çalışmalarımız var. Diğer taraftan İstanbul'da 635 kilometre toplamda metro ve raylı sistem öngörüldü, ulaşım master planlarımızda. Bunların bir kısmı havaray dediğimiz, havadan giden sistemler. Bunun değişik yerlerde tespitleri yapıldı. Üzerinde proje çalışmaları yapılıyor. Bazılarını yap-işlet olarak vermeyi de planladığımız çalışmalar ve böylece sistemi çok daha kendi içerisinde toplu taşım ağırlıklı, kullanımlı bir kent haline getirmek istiyoruz" diye konuştu. İETT otobüslerinin yetersizliği konusunda vatandaşlardan şikayetler aldıklarını da anlatan Topbaş, "Bununla ilgili bir ihale yaptık. 172 otobüs ihalesi bitti. Geçen hafta arkadaşlarımdan 500 otobüslük bir ihaleye daha çıkmalarını arzu ettiğimi söyledim. Bir çalışma daha yapacaklar. Böylece İstanbul'a, toplamda 2 bin civarında bir otobüs kazanmamız gerekiyor ki, her noktanın ihtiyacına cevap verelim. Çünkü, çok ciddi yoğunluk ve rahatsızlık var. Tabi ki kaynak ve imkan ölçeğinde bunları yapabilmemiz mümkün. Özelleştirmede zaten amacımız alacağımız değerleri mutlaka ağırlıklı ulaşımda kullanacağız" dedi.

Topbaş, havaray sistemiyle ilgili hatların belirlendiğini kaydederek, "Şişhane'den özellikle minibüs hattı olarak kullanılan Zindanarkası, Kulaksız ve Okmeydanı'ndan giden minibüs hattının yerine bir havaray çalışması, diğeri Sefaköy'den Halkalı Caddesi üzerinden bir havaray çalışma projemiz var. Buna benzer birkaç nokta daha var" diye konuştu.

BİLİM ADAMLARI BİR NOKTADA MÜTABIK DEĞİLLER

Uluslararası Deprem Tespiti Ağı (GNFE) ve IC-Geochange Uluslararası Küresel Değişim Kurulu Başkanı, Azeri bilim adamı Prof. Dr. Elçin Halilov, Pakistan depremini tahminine ilişkin basında yer alan görüşleri hatırlatılınca Topbaş, "Bu tarzda bilim adamlarının zaman zaman farklı söylemlerine hepimiz tanıklık ediyoruz. Değişik değerlendirmelerine göre bir takım açıklamalar yapıyorlar. Bilim adamları bir noktada mutabık değiller. Çelişkiler var ama biz bunlara bakmaksızın özellikle zaten bu kentsel dönüşüm adı altında şuanda deprem dönüşümü olarak başlattığımız özellikle Cendere Vadisi ve Fikirtepe'deki çalışmalar bu anlamda İstanbul'da ve Türkiye'ye bir model olması açısından kentin yenilenmesi açısından bir fırsat olacak" dedi.


HÜRRİYET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER