Şoföre tasarruflu yakıt eğitimi verilecek

Cari açığı enerji verimliliği ile azaltmak için trafikte taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerine eğitim çalışmaları başlıyor.

Şoföre tasarruflu yakıt eğitimi verilecek
Şoföre tasarruflu yakıt eğitimi verilecek

Cari açığı enerji verimliliği ile azaltmak için trafikte taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerine eğitim çalışmaları başlıyor.

Enerji Verimliliği Derneği taksici, dolmuş ve otobüs şoförlerine tasarruflu araç kullanma yollarını anlatan bir dizi eğitim verecek. Cari açığı enerji verimliliği ile azaltmak için trafikte verilecek eğitim ilk etapta İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşecek.
 
Farkındalık oluşturulacak

Program kapsamında otobüs, taksi ve dolmuşçu esnafına araç kullanırken yakıt tasarrufu konusunda önemli ipuçları öğretecek. Eğitim alan taksici ve dolmuşçuya eğitim aldığına yönelik belge de verilecek. Bu belge taşıtlara yapıştırılabilecek. Bu yöntemle yolcuların daha az enerji tüketen taşıtları tercih etmesi farkındalığı oluşturulacak.
 
İstanbul’ da 170 bin şoföre eğitim verilecek
 
İlk etapta 3 büyük şehirde başlayacak projenin daha sonraki yıllarda diğer şehirlere de yayılması hedefleniyor. Eğitimlerin yapılacağı diğer illerin belirlenmesinde araç yoğunluğu kriteri göz önünde bulundurulacak. Proje ile ilk yıl için sadece İstanbul'da 170 bin şoföre eğitim verileceği bildirildi. Araçların nasıl daha verimli kullanılacağının anlatılacağı eğitimlerde bir dizi pratik bilgi de aktarılacak. Sert ve agresif sürüşün yakıtta yüzde 20 daha fazla tüketime neden olacağı şoförlere verilecek.
 
Cari açığın azalmasına katkı

 
Kamu spotlarında yayımlanan proje için otomobil yarışçısı ve iş adamı Ethem Genim tarafından araçların nasıl verimli kullanılacağı anlatılıyor. Taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerinin odalarıyla görüşmelerini sürdüren Enerji Verimliliği Derneği, her sürücüye 1 kere ve 1 saat eğitim verilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Agresif sürüşle %20 fazla yakıt
 
- Bakımı iyi yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu yüzde 4'e kadar artırabilir.

- Klima kullanılmaması yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu sağlar.

- Camlar kapalı gitmek yüzde 4'e kadar yakıt tasarrufu sağlar.

- lastiklerin hava basıncı yakıt tüketimini yüzde 5-10 oranında etkiler

- Yakıt tasarrufu teknolojisine sahip lastikler kullanılmalı.

- Araçların yüksek devirle kullanılmamasına özen gösterilmeli.

- Agresif sürüş tarzı yakıt tüketimini yüzde 20 oranında arttırabilir.

- Her ekstra 50 kilogram için yakıt tüketimi yüzde 1-2 artar.
 
İlk eğitim Ağustos ayında başlayacak.

TAKSİ DURAKLARI ADRES VE TELEFONLARI


İSTANBUL TAKSİ DURAKLARI

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2015, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER