Ömer Halisdemir'in anısı Taksim'de yaşatılıyor

Taksim'deki 15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı olduğu platformun önüne, şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in heykelini koydu.

Ömer Halisdemir'in anısı Taksim'de yaşatılıyor
 Ömer Halisdemir'in anısı Taksim'de yaşatılıyor

Taksim'deki  15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı olduğu platformun önüne, şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in heykelini koydu.

Taksim'deki 15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı olduğu platforma, FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin seyrini değiştiren kahraman şehit Ömer Halisdemir'in heykeli konuldu.


Beyoğlu Belediyesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Taksim'deki etkinlik alanında, 15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı olduğu platformun önüne, şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in heykelini koydu.

Meydandan geçenler heykele yoğun ilgi gösterirken, vatandaşlar ve turistler Halisdemir'in heykelinin önünde fotoğraf çektirdi. Vatandaşlar, alana konulan anı defterine de 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili düşüncelerini yazdı. Heykelin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin ardından alandan alınacağı öğrenildi.



Başkan Topbaş 15 Temmuz Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti
Cumhurbaşkanlığı Makamının talimatı ve himayelerinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın takibinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında inşa edilen “15 Temmuz Şehitler Abidesi” açılışa yetiştiriliyor.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanlığı Makamının talimatı ve himayelerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında inşa edilen “Şehitlik Makamı” ve 15 Temmuz Şehitler Abidesi’ni basın mensuplarıyla birlikte gezdi. Çalışmaları inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Başkan Kadir Topbaş, 15 Temmuz’un sene-i devriyesinin yaklaştığını belirterek, “Hiçbir milletin yaşamadığını yaşadık ve hamdolsun milletimizin imanıyla, vatan, bayrak ve millet sevgisiyle ve iradesine sahip çıkmasıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bertaraf edildi. Şu anda yargının önünde hesap veriyorlar” dedi.

Millet olarak büyük bir kahramanlık destanı daha yazdığımızı ifade eden Başkan Kadir Topbaş, şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere şifa diledi. “Milletimiz 80 milyon büyük bir güç olduğunu ve millet olmanın ne olduğunu dünyaya gösterdi” ifadesini kullanan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burada 15 Temmuz Şehitler Abidesi veya Şehitler Makamı yapılıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bunun sorumluluğunu biz aldık ve inşaatını biz yapıyoruz. Bu şerefli görev bize düştüğü için memnuniyetimi özellikle ifade ediyorum. Çok değerli meslektaşım Mimar Hilmi Şenalp bir tasarım hazırladı ve bu güzel tasarım Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında bir yere yerleştirilmesini düşündük. Mimar olarak meslektaşım Hilmi Şenalp ile bu tasarım üzerinde müzakere ve tartışmalarımız oldu. Buraya gelerek yerini Cumhurbaşkanımızla birlikte bizzat tayin ettik, benimsedik. Şu anda gerçekten çok doğru bir yer tespit edildiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç kez buraya uğradı ve talimatları oldu. Talimatları doğrultusunda ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"Her şehit için gül ve selvi ağacı dikildi"

15 Temmuz’daki 250 şehidin isimlerinin yer alan Şehitler Abidesi’nin geleneksel Türk mimarisinin kubbe-kümbet ve Selçuklu tarzını yansıttığını, orta merkezde mukarnaslı bir havuzun bulunduğu güzel bir tasarım yapıldığını anlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Her şehidimize bir tane olmak üzere 250 tane selvi ağacı ve 250 tane gül dikildi. Her bir selvinin altındaki aydınlatma direklerinde de cep telefonunda barkottan okutulduğunda şehidimizin ismi ve künyesi yer alıyor. Şehidimiz hakkındaki bilgileri alabiliyoruz. Şehitlerimizin isimleri içerideki kitabede de yer alıyor. Eserde 5 kemer var ve beşgen bir yıldız tasarımı var. 130 metrekarelik bir alana beşgen bir tasarım olarak inşa edildi. 5 yıldızın üç köşesinde şehitlerimizin ismi, ikisi de giriş olmak üzere tasarlandı. Gerçekten başarılı bir çalışma emeği geçenleri tebrik ediyorum. 15 Temmuz’da saat 18.30’da Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte bu eserin açılışını yapacağız. İnşallah zamanında bitecek ve İstanbul’dan, Anadolu’dan, yurtdışından insanlar buraya ziyarete gelecekler. Abideye çıkıştaki merdivenlerin başındaki demiryolu traversleri Hicaz Demiryolu’nun kalıntılarından getirildi. Bu önemli bir anlam taşımakta. Mimarımız bu nedenle özellikle tercih etmiş"

15 Temmuz ile ilgili çok öykülerle karşılaştığını, bugün de abideye şehit evlerinden geldiğini belirten Topbaş, “Gerçekten seçilmiş insanlar. O kadar farklı öyküler ve yaşanmışlıklar var ki…Bu kahramanlarımız sayesinde bugün burada varız ve bayrağımız gönderde. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak ve milletçe geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Bu kahramanlarımızı hayırla yad ediyoruz ve asla unutulmasını asla istemiyoruz” diye konuştu.

"Salâ sesleriyle manevi bir atmosfer oluşacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitler Abidesi’ni dünkü ziyaretinde, ziyarete gelenlere hizmet için çevresinde bir takım üniteler ilave edilmesinin talimatını verdiğini dile getiren Topbaş, şunları kaydetti; “Mimarımız Hilmi Bey onun mimari çalışmasını yapacak. Soluklanma, ihtiyaç ve ibadet alanıyla burada bir destek bölümü de oluşacak. Dualar var ki mekan olarak güzel bir yer seçildi ve bu kadar güzel bir tasarım ortaya çıktı. Abide 15 Temmuz’a yetişecek. Bunun üzerinde özelikle duruyoruz. Vatandaşlarımız bu makama geldiğinde görülecek ki burada Salâ sesi var. Basamaklarda da otursalar, yaklaşsalar da her daim o gün bizi meydanlara çağıran Salâ sesini duyacaklar. Salâ, cuma günleri dışında bir tehditle karşı karşıya kaldığımız zaman milletçe bir araya gelinmesi adına çok önemlidir. Burada Salâ sesiyle manevi bir atmosferin oluşacağına inanıyorum"

15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin özellikleri

Proje ilerleme takibi bizzat Başkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapılan 15 Temmuz Şehitler Abidesi, Kümbet-Türbe tarzıyla sonsuzluğu simgeliyor. Şehitlik Makamının konuşlandırıldığı alana, Nakkaştepe tarafından yol açılarak, çevredeki 9 dönümlük arazi de; tamamen Şehitlik Parkı olarak tanzim edildi. Kubbe, bütünlüğüyle kâinatı ve sonsuzluğu sembolize etmekte, şehitlerin aslında “ölüler” olmayıp, sonsuz bir hayata mazhar olduklarını ifade ediyor. Abide ayrıca, 15 Temmuz 2016 tarihinde 250 insanımızın Şehadetine, 2 bin 196 insanımızın Gaziliğine sebep olan hain darbe girişimine karşı direnişi temsil ediyor. Şehitlik Parkına 250 şehidi temsilen 250 selvi, 250 gül dikildi. 250 selvinin önünde konuşlanan, şehit isimlerinin yazıldığı künyelerdeki barkodlardan, şehitlerle alakalı detaylı bilgilere ulaşılabilecek.

Çubuk elemanlardan oluşan, şeffaf geodezik (geometrik desenli kubbevari yapı) kubbeyi teşkil eden kollar, milletin hain darbe girişimi karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıfta bulunuyor. Abide; beş kollu yıldıza atıfla, Türk üçgenlerinden oluşan, beşgen bir plana oturan ve yine beşgenden üretilen geodezik (geometrik desenli kubbevari yapı) bir kubbeden ibaret. Kubbede çelik konstrüksiyon üzerine, 5 cm kalınlığında küfeki taşı kaplama yapıldı. Kubbenin kapladığı alan yaklaşık 130 metrekare. Açıklığı 11 metre, 9.5 metre. Beşgene oturan kubbenin 5 köşesinde, 5 adet kemer bulunuyor. Kemerlerden 2 adedi giriş çıkış için birer kapı mahiyetinde olup, diğer 3 kemer, içlerinde 250 şehidin isimlerinin yazılı olduğu kitabe nişleri olarak kullanıldı.

Beşgen esaslı geodezik kubbe kavsi, kademelenerek toprak altına dalmakta, “kökü mâzide âti” fikrini sembolize ediyor. Kubbenin çevrelediği kademeli mekânın tam merkezinde, mukarnas, yıldız şeklinde, suyun devrettiği, canlı olan her şeyin sudan yaratıldığına işaret eden bir havuz olarak kullanıldı. Ziyaretçiler bu merkezin etrafındaki kademelerde oturup gece gündüz her an hafif bir sesle okunacak, büyük bestekâr Itrî veya Hatip Zakiri Hasan Efendi’ye ait olduğu tahmin edilen, Dilkeşhaveran Makamındaki salâyı dinleyip, şehit isimlerini okuyabilecek, dileyenler Kur’an okuyup dua edebilecek.


Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2017, 00:25
YORUM EKLE
YORUMLAR
Buğra Büyükkayaer
Buğra Büyükkayaer - 1 yıl Önce

iyide ben anı diye araştırdım haber diye değil

SIRADAKİ HABER

banner110

banner109