Kartal-Kaynarca Metrosu’nun Tünel Çalışmalarında Sona Gelindi

İBB bütçesinde aslan payına sahip olan ulaşım, meyvelerini vermeye devam ediyor.

Kartal-Kaynarca Metrosu’nun Tünel Çalışmalarında Sona Gelindi
Kartal-Kaynarca Metrosu’nun Tünel Çalışmalarında Sona Gelindi

İBB bütçesinde aslan payına sahip olan ulaşım, meyvelerini vermeye devam ediyor. Kazı çalışmalarında sona gelinen Kartal-Kaynarca Metrosu’nda Başkan Topbaş incelemelerde bulundu.

2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sokulan Anadolu yakasının ilk metrosu Kadıköy-Kartal metro hattının devamı olan Kartal-Kaynarca metro tünelinin kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerin 38 metre aşağısına kazı alanına inerek metro inşaatını yakından inceledi ve basın mensuplarına bilgi verdi.

Göreve geldikleri günden bugüne 68 milyar TL yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “İBB bütçesinde aslan payını ulaşıma ayırdık. Bu zaman kadar yaptığımız yatırımların 32 milyar TL’sini de sadece ulaşıma ayırdık” diye konuştu.

İstanbul’da ilk metro çalışmalarının çok eskiye dayandığını ve bu çalışmaların zaman içerisinde bırakıldığını hatırlatan Başkan Topbaş, Tünel Metrosu ile ilgi bir anısını şöyle anlattı: “Sizler aslında burada bir tarihe tanıklık ediyoruz. Biliyorsunuz tünel diye bildiğimiz dünyanın ikinci metrosu, bizim de kısa metromuz tünel 1873’te başlamış, 1976’da bitmiş. Restorasyon çalışmamamız sırasında oradaki sökülen panellerden birinin arkasında bir sigara kağıdı çıktı. Çok duygulanmıştım. Yani orada çalışan birisi bir iz bırakmak için onu oraya koymuş, emek vermiş. Sizler de burada bir emek veriyorsunuz. Bir iş yapıyorsunuz. Yıllar sonra belki bir asır sonra burada gayet normal metrolar işlerken milyonlarca insan bu şehirde yer altından ulaşım sistemlerini kullanırken sadece bizi hayırla yad edecekler ama bireysel olarak bilmeyecekler. Ben her birinizin emeğinize, İstanbullular adına teşekkür ediyorum. Tarih bizi hayırla yad edecek bunu bilmekteyim. İnşallah sizlerle çektireceğimiz toplu fotoğrafı buradaki kaplamalardan bir tanesinin arkasına koyalım, yıllar sonra bir değişim düşünüldüğü zaman bizi de oraları görsünler.”

-Her Yerde Metro, Her Yere Metro-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı yönetim anlayışını devam ettirerek bu zaman geldiklerini kaydeden Başkan Topbaş, “Türkiye’de hizmet anlayışını bütün kurumlarımızla yüreklerimize kadar hissediyoruz” diye konuştu. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarına bağlıdır. İstanbul’un alt yapısından, ulaşımına kadar sosyal dokuya kadar her alanda bugüne kadar 68,5 milyar lira yatırım yaptık ve devam ediyoruz. Metrolar ciddi rakamlarla gerçekleşebiliyor. Kilometresine takriben 50 milyon dolar derseniz, maliyetinin ne demek olduğunu rahat anlayabiliriz. Buna rağmen belediye olarak verilen kaynakları doğru kullanmak suretiyle ‘Her Yerde Metro, Her Yere Metro’ sloganıyla başladık. Gönlümüzden geçen şu, yapmış olduğumuz ulaşım master planlarındaki networkümüzle hangi sistemleri İstanbul’da birbirine entegre edersek, hangilerini geliştirirsek İstanbullu kaliteli, konforlu ulaşım sistemlerini kullanır hale gelir, bunu biliyoruz.”

105,6 milyon dolara mal olan yeni metro hattıyla birlikte Hacıosman'dan Tuzla'ya kesintisiz ulaşım sağlanacağını ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "2019 yılında 400 kilometrelik raylı sisteme ulaşmayı hedefliyoruz. Istanbul'a kaliteli ve konforlu ulaşım sistemini halkımızla buluşturuyoruz. Gelecek planlarımızda her mahalleye yarım saat yürüme mesafesinde metro durağı yapmak yer alıyor. Buradaki Kaynarca durağı son hat değil. Bu hat Tuzla'ya kadar ulaşacak. Yıl sonunda bu metro istasyonuna vagonları indirip test sürüşlerinin yapılacağını hepbirlikte göreceğiz."

İstanbul’da konforlu ulaşım için sadece metrolara yatırım yapmadıklarını anlatan Başkan Topbaş, deniz ulaşımına da yatırım yaparak deniz ve metro ulaşımını birbirine entergre ettiklerini ifade etti.

Yıl sonu itibariyle vagonların tünellere indirileceğini ve test sürüşlerinin başlayacağının altını çizen Başkan Topbaş, “Metroları son dönemde yapıldığı için en ileri teknolojileri kullanan, daha modern, daha kaliteli sistemler kazanıyor İstanbul. Bizden önce belki 100 yıl önce metro yapanlar oldu. Ama artık onlar eski model. Burası son model metrolar modern vagonlarla dolu, konfor, kalite, güvenlik açısından her yönüyle çok daha farklı bir sistem ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.

Başkan Topbaş daha sonra yeni metro hattının haritasının önüne geçerek basın mensuplarına duraklar ve hat ile ilgili bilgiler verdi.

Program sonunda Başkan Topbaş basın mensupları ve metro inşaatında çalışan işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anadolu Yakası'nın ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal Metro tüneli kazı çalışmaları bittiğinde Kaynarca’ya uzanmış olacak. 2012 yılında açılan ve hat uzunluğu 21,7 kilometre olan Kadıköy-Kartal Metro tüneli 16 yolcu istasyonuna sahip. Kartal-Kaynarca Metrosu’da hatta dahil olduğunda istasyon sayısı 19’a ulaşacak ve hattın uzunluğu 26,5 kilometreye çıkacak.

2015 yılı sonu itibarıyla test sürüşlerine geçilmesi planlanan Kartal-Kaynarca metro hattı ile birlikte Kadıköy-Kaynarca arası tek seferde saatte 70 bin yolcu taşınabilecek. Yeni yapılacak metro hattıyla beraber Kadıköy-Kaynarca arası yolculuk süresi 38,5dakikaya inecek.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 21:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER