Jandarma'dan Tarihi Eser Kaçakcılarına operasyon

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Tarihi eser kaçakçılarına Bahçelievler Çobançeşme Mahallesinde operasyon düzenledi.

Jandarma'dan Tarihi Eser Kaçakcılarına operasyon
Jandarma'dan Tarihi Eser Kaçakcılarına operasyon

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Tarihi eser kaçakçılarına Bahçelievler Çobançeşme  Mahallesinde operasyon düzenledi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca; Büyükçekmece Celaliye Mahallesinde iki şahsın bir binek otomobilde yanlarında tarihi eser bulundurdukları, Bahçelievler Çobançeşme  Mahallesinde bulunan Kuyumcukent’de bir dükkanda tarihi eser bulundurulduğu bilgisi alınmıştır.

Bunun üzerine Büyükçekmece ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınan arama kararına istinaden Büyükçekmece’de araç içerisinde, Kuyumcukent’de dükkânda İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince arama yapılmış, araç içerisinde yapılan aramada siyah deri bir çanta içerisinde (162) adet gümüş sikke, dükkânda yapılan aramada (2) adet heykel, (5) adet cam süs eşyası, (4) adet metal eşya, (5) adet metal çubuk, (2) adet halka şeklinde obje, (1) adet lamba şeklinde metal obje, (300) adet sahte olduğu değerlendirilen 100 Amerikan Doları, (18) adet 3.57 mm. magnum tabanca fişeği ile (6) adet 7.65 mm. tabanca fişeği ele geçirilmiş, her iki olayla ilgili olarak (3) şahıs gözaltına alınmıştır.

Ele geçirilen bütün malzeme bilirkişi raporunun düzenlenmesi maksadıyla Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne teslim edilmiş, burada yapılan incelemede; (1) Gümüş Sikkenin (Drahmi) Kapadokya Krallığına, (161) Gümüş Sikkenin (Yunan Drahmisi) Büyük İskender Dönemine ait toplu buluntu özelliği gösteren aynı serinin parçaları olduğu, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserlerden olduğu anlaşılmıştır.

Söz konusu sikkelerle ilgili Ayasofya İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünce; Roma Dönemine ait tek kalıptan çıkan seri numaralı sikkeler oldukları, serinin bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının ender görülen bir durum olduğu bu nedenle paha biçilemez nitelikte tarihi eser oldukları belirtilmiştir.

Ele geçen (1) taş heykelin Kybele olduğu, (5) cam şişe, (2) bronz kaşık, (1) bronz iğne, (2) bronz tıp aleti ve (2) cam bileziğin Roma dönemine, (1) bronz şişe ile (1) bronz kandilin ise Bizans dönemine ait olduğu tespit edilmiş ve Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınması sağlanmıştır.

G????özaltına alınan (3) şahıs, haklarında “Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı” suçundan düzenlenen suç dosyası ile adli makamlara sevk edilmiştir. ??

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109