İstanbul engellilere uygun tasarlanıyor

İstanbul engellilere uygun tasarlanıyor

İstanbul engellilere uygun tasarlanıyor
İstanbul engellilere uygun tasarlanıyor
İstanbul’da engellileri kent yaşamına aktif olarak katmak için araçlar ve mekanlar yeniden uygun hale getiriliyor. Yapılarda engellilerin kullanımına uygunluk aranacak.

İstanbul’da toplu taşıma amaçlı otobüslerin tamamı özürlülere uygun hale getirilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu toplantısında bu değişim kararıyla ilgili bilgi verdi.
Topbaş’ın açıklamasına göre, İstanbul’daki belediye ve halk otobüslerinin tamamının Haziran 2012’ye kadar özürlülerin kullanımına uygun şekilde alçak tabanlı hale getirilecek.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldıkları toplantıda engelli yurttaşların kent yaşamına katılmaları konusundaki çalışmalar ele alındı. Başkan Topbaş, bu alanda farklı birimlerce yürütülen çalışmaların koordine edilerek düzenli hale getirildiğini belirtti ve Özürlüler Komisyonunun da bu amaçla oluşturulduğunu söyledi.

Topbaş, şu bilgileri verdi:
“İstanbul’da engellilerin tedavisi ve rehabilitasyonu için 20’ye yakın merkez oluşturuldu.

Tramvay, metro ve otobüslerle yaya alanlarını daha rahat kullanmaları sağlandı.

Özürlü kardeşlerimize randevuyla araç tahsis ediyoruz. İstedikleri yere rahatlıkla gidip gelebiliyorlar. Son 2.5 yıldır da oluşturduğumuz bir teknik komite İstanbul’da yapılan bütün yatırımları özürlüler açısından değerlendiriyor.

Arzumuz engelli ve yaşlıların halk otobüsleri dahil bütün taşıma araçlarından rahatlıkla yararlanabilmesini sağlamak. Bizden önce engellilerin kullanabileceği 3-4 tane araç vardı. Biz bu gurubun rahatlıkla kullanabileceği 900 civarında toplu taşıma aracı edindik.

Yaptığımız gemiler de engellilerin kullanımına uygun. Metrolar ve metrobüsler de öyle. Şu anda 28 metro ve metrobüs istasyonu özürlülerin kullanımına uygun. Geri kalanlar da uygun hale getiriliyor. Ancak geçitlerdeki asansörleri bazen amacı dışında kullanıldığı için sağlıklı çalıştıramıyoruz.

 Bundan sonraki otobüs tedariklerimizi de aynı şartlarda yapıyoruz. 2012 Haziran’ında ise, halk otobüsleri dahil bütün toplu taşıma araçları engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek. Kültür-sanat merkezlerimizi, spor salonlarımız ile diğer spor alanlarımızı da bu şekilde dizayn etmeye devam ediyoruz. Dönemimizde KİPTAŞ’ın yaptığı bütün evlerin giriş katları da engellilere uygun olarak dizayn ediliyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hazırlanmakta olan imar yönetmeliğinde yeni yapıların özürlülerin kullanıma uygun tasarlanmaları şartının getirileceğini belirterek, “yapılarda özürlülere uygunluk aranacak” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER