İstanbul'da riskli yapılar kayıt altına alınıyor

Olası bir istanbul depreminde hasar görecek bina sayılarını güncellemeyi sürdüren İBB sorunların çözümü için harekete geçti.

İstanbul'da riskli yapılar kayıt altına alınıyor
 İstanbul'da riskli yapılar kayıt altına alınıyor

Olası bir istanbul depreminde hasar görecek bina sayılarını güncellemeyi sürdüren İBB sorunların çözümü için harekete geçti. 

İstanbul'da olası bir depremde hasar görecek binlerce yapı kentsel dönüşüm için bekliyor. İBB bu yıl 39 ilçedeki tüm binalarda tespit çalışmalarını tamamlamayı planlarken, dönüşümü engelleyen sorunlar için de harekete geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul'un 39 ilçesinde olası bir depremde hasar görecek binalar için çalışmalarına devam ediyor. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; son verilere bakıldığında, İstanbul'daki şiddetli bir depremde 53 bin binanın hasar göreceği öngörülüyor. Bu binalarda yaşayan insan sayısı ise 174 bin 296 olarak belirlendi.

Vatandaş kentsel dönüşümde çözüm önerileri için İBB'den çözüm bekliyor. Fakat müteahhit ve vatandaş arasındaki sorunlar, artan konut kredisi faizleri gibi birçok problem kentsel dönüşümü aksatıyor. 


39 İLÇEDEKİ TÜM VERİLER AÇIKLANACAK
Olası bir depremde hasar görecek bina sayılarını güncellemeyi sürdüren İBB sorunların çözümü için harekete geçti. 

İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, riskli olarak belirledikleri bina sayılarını ve çözüm önerilerini şu şekilde açıkladı: 

“Bu sayılar daha önce de belirtmiş olduğumuz sayılar. Yapım malzemesi vb. birçok kriter gözetilerek bu tespitler yapılıyor. Bu yapıları şu an yerinde adresliyoruz. Örneğin Avcılar'da hasar tahmininden 4 katı daha fazla riskli, orta riskli yapı tespit ettik. Bu yapıları yerinde tespit etmek çok önemli. Çalışmalarımızı hızla yapmaya devam ediyoruz. İstanbul genelinde bu yıl içerisinde yapılarla ilgili birçok veriyi paylaşacağız, tüm binaları tamamlamayı hedefliyoruz. 39 ilçede bir örnekleme üzerinden gideceğiz. Kentsel dönüşümde afet odaklı en riskli alanları tespit etmeye devam edeceğiz.”


'FİNANS SEKTÖRÜYLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR'
Peki belediye, kentsel dönüşümde vatandaşa nasıl kolaylık sağlayacak, konut kredisinin yükselmesinin ardından kentsel dönüşüm süreci nasıl etkilenecek? 

Kahraman bu soruları şöyle cevaplıyor: 

“Özellikle bu konuda finans sektörüyle görüşmelerimiz devam ediyor. Konut kredilerinde yükselen faizler nedeniyle vatandaşa çözüm önerileri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca vatandaş ve müteahhit arasındaki anlaşmazlıklar nasıl giderilebilir gibi sorunların çözümünde aktif rol alacak bir sistem üzerine de çalışıyoruz. Yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuyla ilgili açıklamalarda bulunacak.”


RAPOR MECLİS'E SUNULDU
İBB, iki hafta önce konuya ilişkin hazırladığı raporu Meclis'e sundu. Rapora göre, İstanbul'da yaşanacak olası bir şiddetli depremde bugünkü bina yapısı sebebiyle binlerce insan yaşamını yitirecek. En az 53 bin binanın hasar görmesi beklenirken 40 bine yakın insanın böyle bir depremde ağır yaralanacağı öngörülüyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2021, 18:43

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER