İstanbul camilerinin gerdanlıkları asıldı

Camilerin gerdanlıkları Türkiye’nin son mahya ustası Kahraman Yıldız’ın ekibince asıldı. Ramazan ayı öncesinde İstanbul'un çeşitli camilerine mahyalar asıldı.

İstanbul camilerinin gerdanlıkları asıldı

 İstanbul camilerinin gerdanlıkları asıldı


Camilerin gerdanlıkları Türkiye’nin son mahya ustası Kahraman Yıldız’ın ekibince asıldı. Ramazan ayı öncesinde İstanbul'un çeşitli camilerine mahyalar asıldı.


Ramazan ayı öncesinde İstanbulluları, Eyüp Sultan ve Sultanahmet camilerinde 'Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı', Süleymaniye ve Yeni Valide camilerinde 'Oruç Arınmaktır', Eminönü Yeni Camisi'ne ise 'Oruç Tut Sıhhat Bul' yazılı mahyalar karşılıyor.
Türkiye'nin son mahya ustası Kahraman Yıldız'ın ekibiyle yaptığı mahyalar, ramazan ayı öncesinde İstanbul'daki Eyüp Sultan, Sultanahmet, Süleymaniye ile Eminönü Yeni camilerine asıldı.




Yıldız, 40 yılı aşkın süredir yaptığı gibi bu yıl da İstanbul'un önemli camilerini mahyalarla donattı.

Ramazanın vazgeçilmezi mahyaların saatler süren hazırlık ve zorlu montaj aşamasını Osmanlı'nın son mahyacısı Hacı Ali Yağcı'nın çırağı olduğunu söyledi.

İstanbul'da belirlenen camilere mahyaların birer birer asıldığını dile getiren Yıldız, bu yılın temasının Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından "Ramazan ve İsraf" olarak belirlendiğini ifade etti.

Yıldız, ramazan boyunca bu konunun işleneceğini aktararak, "Buna karşın ilk yazılarımız 'Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı', 'Oruç Tut Sıhhat Bul', 'Oruç Arınmaktır' gibi ramazanı hatırlatan sözler olacak. Sonrasında ise Sultanahmet Camisi'ne 'Vaktini ve Nakdini İsraf Etme', 'Ye Yedir İsraf Etme' gibi cümleler yazacağız. İstanbul'da her yıl olduğu gibi mahya asma işlemine Eyüp Sultan Camisi'nden başlıyoruz. Orada duamızı edip işe koyuluyoruz. Sonrasında Eminönü Yeni Cami, Süleymaniye Camisi, Üsküdar Yeni Valide Camisi, Ataşehir Mimar Sinan Camisi ve Sultanahmet Camisi var." diye konuştu.

Cuma günü Edirne'de Selimiye Camisi'ne, sonrasında da Bursa'da Ulu Cami'ye mahya asacağını belirten Yıldız, akabinde ikinci yazıların montajının yapılacağını kaydetti.

Yıldız, 1975'ten beri mahya astığı bilgisini vererek, işi hakkında şunları söyledi:

"Aslında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde elektrik ustabaşıydım. 1975'te İstanbul'da Fetih Haftası kapsamında bu çalışmalara başladım. O günden bugüne mahya kuruyorum. Heyecanımı hala koruyorum. Heyecan olmasa bu işi yapamazsınız. Apayrı şeyler bunlar. Gökyüzüne yazdıklarınızı herkes görüyor. Akşamları ışıl ışıl oluyor her yer. Ben Üsküdarlıyım. İftar vaktine yakın Valide Camisi'nde yanan mahyaları çok severdim. Sonra mahyalar bir süre kayboldu. 1970'li yıllarda yeniden kurulmaya başlandı. Münir Can ustamız vardı. Bir gün bizi topladı. Dolmabahçe Camisi'nin altındaki mahzene gittik. Orada bir yığın kablolar, ampuller gördük. Onun talimatlarıyla montajı yaptık ve sonrasında arabaya yükleyerek söylenen yere geldik. Sultanahmet Camisi'nin iki minaresine kablolar attık. Ne olduğunu bilmiyordum. Akşam merak ettim ve buraya geldim. 'Fethin Kutlu Olsun' yazıyordu. Yıl 1975."

Emekli olduğu halde bu iş için tekrar çalışmaya başladığını ifade eden Yıldız, arkadaşları ve ekibiyle çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Yıldız, klasik mahyanın yok olmak üzere olduğunu belirterek, elektronik mahyaların giderek yaygınlaştığını kaydetti.

Halkın klasik mahyaları daha çok sevdiğini aktaran Yıldız, "Bu kandil havası veriyor. Ramazandan sonra sökülen mahyaların bakımı yapılıyor. Bizim mutfağımız var. Veciz sözler belli olunca bunları atölyelerde hazırlıyoruz. Her caminin takımları ayrıdır. Satır sayısı her camide faklıdır. Mesela Süleymaniye, Yeni Cami 2 satır, diğerleri 3 satır yazılır. Sonrasında ikinci, üçüncü ve dördüncü yazılarımızı minarede yazıyoruz. Sultanahmet'te 250 küsur ampul kullanacağız. 15 wattlık ampuller kullanıyoruz. Çünkü bu kandil havası veriyor." diye konuştu.

İstanbul'da mahyalar ilk teravih namazıyla ışıklandırılacak. Eyüp Sultan ve Sultanahmet camilerinde "Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı", Süleymaniye ve Yeni Valide camilerinde "Oruç Arınmaktır", Eminönü Yeni Camisi'ne ise "Oruç Tut Sıhhat Bul" yazılı mahyalar İstanbulluları karşılayacak.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109