İstanbul'a ulaşımda çağ atlatacak projeler kapıda

İstanbulluların hazırlanan projelerle artık ulaşımı daha rahat sağlanacak. Vatandaşlar, Marmara Ringi projesiyle İstanbul'a giriş çıkışları daha rahat gerçekleştirecek.

İstanbul'a ulaşımda çağ atlatacak projeler kapıda
İstanbul'a ulaşımda çağ atlatacak projeler kapıda

 İstanbulluların hazırlanan projelerle artık ulaşımı daha rahat sağlanacak. Vatandaşlar, Marmara Ringi projesiyle İstanbul'a giriş çıkışları daha rahat gerçekleştirecek.

İstanbul hazırlanan projelerle ulaşımda çağ atlamaya hazırlanıyor. Hükümetin hızlandırmak için düğmeye bastığı Marmara Ringi projesiyle Bayram zamanları İstanbul’a giriş ve çıkışlarda yaşanan trafik artık yaşanmayacak. ‘Marmara Ringi’, Marmara Bölgesi’ni hem karayolu hem de demiryolu ile dolaşma imkanı sağlayacak. Böylelikle Anadolu, Akdeniz, Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nin İstanbul ile olan bağlantısı Adapazarı-Kocaeli Hattı’nın dışına çıkarılmış olacak. Projelerin önemli bölümü 2015-2016 yıllarında hayata geçirilecek. Böylece sadece TEM ve D-100 Karayolu kullanılmayacak. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ şehirleri hem karayolu hem de demiryolu ringi ile birbirine yeniden bağlanacak. Bu kapsamda Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (433 km) ile Kuzey Marmara Otoyolu (3.Boğaz Köprüsü dahil) çalışmaları devam ediyor.

Proje en geç 2019'da bitecek

Proje kapsamında Kuzey Marmara Otoyolu ile Kurtköy ile Akyazı birbirine bağlanacak. Hatta Karadeniz Sahil Yolu’nun dahil edilmesi ile birlikte Adapazarı ve İzmit’in kuzeyinden İstanbul bağlantısı sağlanmış olacak. İzmir, Balıkesir gibi şehirlere Çanakkale’ye yapılacak köprü ile Tekirdağ üzerinden alternatif güzergah sağlanmış olacak. Hem Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, hem de Çanakkale Köprüsü’nün devreye alınması ile feribot trafiği de olmayacak. Taşıtlar köprüleri tercih edeceği için İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nde feribot kaynaklı araç trafiği yaşanmayacak. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz ile Trakya arasındaki yolculuk ve taşımalar için İstanbul Boğaz geçişlerine yeni alternatifler oluşturulacak. Marmara Ringi’nin tüm unsurları ile birlikte 2019’a kadar bitirileceği tahmin ediliyor.

İstanbul - Çanakkale 2 saat sürecek

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü Geçişi Projesi ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz ile Trakya arasındaki yolculuk ve taşımalar için İstanbul Boğaz geçişlerine yeni bir alternatif oluşturulacak. Toplam uzunluğu 352 km olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun yapımı ile İstanbul-Tekirdağ arası 18 km, İstanbul-Çanakkale arası 45 km kısalacak. İstanbul-Çanakkale arası 3.5 saatten 2 saate inecek. İstanbul’un kent içi trafiği rahatlayacak. İhraç yükü taşıyan kamyonlar belirli saatlerde otoparklara çekilmeyecek. Böylelikle Boğaz'ın yükü hafifleyecek.

3. Köprü güvenli ve konforlu geçiş sağlayacak

Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Boğaz’ın iki yakası üçüncü kez birleştirilirken köprünün bu otoyolu bağlantısı ile İstanbul’un kent içi ve mevcut Boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunun rahatlatılması ve araçların kesintisiz, güvenli ve konforlu geçiş yapmaları sağlanacak. Köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1.408 m’lik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. 29 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılan köprünün bu yıl bitmeden hizmete sunulması planlanıyor.

İstanbul İzmir arası 5 saat daha az mesafe katedilecek

Marmara ile Ege arasındaki karayolu trafiğini daha hızlı, güvenli ve konforlu hale getirecek olan İstanbul-Gebze-İzmir Otoyolu Projesi, Türkiye’nin gerçekleştirmekte olduğu büyük projelerden biri olarak görülürken projenin devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin iki sanayi ve ticaret bölgesi birbirine bağlanacak. İzmit Körfez Geçişi’ni de kapsayan toplam 433 km uzunluğundaki otoyol güzergahı üzerindeki illerin de ekonomik ve sosyal hayatına katkılar sağlayacak. Bu projenin bitmesiyle İstanbul-İzmir arası 8 saatten 3.5 saate, İstanbul-Bursa arası 2.5 saatten 1 saate inecek. İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile Gebze-Bursa arasının ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesimlerinin yıl sonunda trafiğe açılması hedefleniyor.

Karayoluna 140 milyar TL yatırım gerçekleştirildi

Türkiye’de tarımdan turizme, sanayiden ticarete, eğitimden sağlığa kadar çok sayıda sektörün itici gücü olan ulaşım ve iletişim alt yapıları için yatırımlar katlanarak artıyor. Ulaşım ve iletişim altyapıları için 2003 yılından bu güne kadar 221.3 milyar TL’lik yatırım yapılırken bu yatırımlar karayolu sektöründe 140 milyar TL, demiryolu sektöründe 42 milyar TL, havayolu sektöründe 11.7 milyar TL, denizyolu sektöründe 3.3 milyar TL ve haberleşme sektöründe ise 24.3 milyar TL olarak gerçekleştirildi.

6 bin 101 km bölünmüş yol 12 yılda 23 bin 716'ya çıktı

Türkiye’de 12 yıl önce toplam 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varken buna 17 bin 615 kilometre ekleme yapılarak rakam toplamda 23 bin 716 kilometreye çıkarıldı. 12 yıl önce sadece 6 il bölünmüş yollar ile birbirine bağlıyken bugün bu rakam 75'e çıktı. Bölünmüş yollar, iş gücünden ve akaryakıttan yılda 15.6 milyar TL’ye ulaşan ekonomik fayda sağlıyor. Bu tasarrufun 11.5 milyar TL’si son 12 yılda yapılan bölünmüş yollardan geliyor. Emisyon salımında da 3.15 milyon tonluk azalma meydana geldi.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2015, 23:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER