IŞIK ÜNİVERSİTESİNDEN ŞİLE BEZİNE AKADEMİK DESTEK

IŞIK ÜNİVERSİTESİNDEN ŞİLE BEZİNE AKADEMİK DESTEK

IŞIK ÜNİVERSİTESİNDEN ŞİLE BEZİNE  AKADEMİK DESTEK
Şile Halk Eğitim Merkezi eski ile yeni çalışmaların yer aldığı Şile Bezi sergisi açılışı yapıldı.
 
Işık Üniversitesi'nin "Şile Bezine Akademik Destek Projesi" kapsamında ilk olarak Şile Halk Eğitim Merkezi ile birlikte eski ile yeni çalışmaların yer aldığı Şile Bezi sergisi açılışı yapıldı.

Işık Üniversitesi'nde açılan sergi iki yüz yıldan günümüze olan el işleri nakış işlemeleri dokuma bezleri gibi ürünler ve yüz yıllık Şile Bezi El dokuma tezgahı katılımcılara sunuluyor.

Işık Üniversitesi Rektörü Prf Dr Ekrem Ekinci, "Şile Bezi Şile'nin en önemli iki simgesinden bir tanesidir. Şile bezinin sadece Şile'ye değil Türkiye'ye artı değer katacağı düşüncesindeyim. Yaratıcılığın çok önemli rol oynadığını ve bunun arkasında yüzyıllara dayanan motiflerin, işlemelerin olduğunu biliyoruz .


Üniversite olarak bizim hedefimiz Şile bezinin Buldan'dan ve diğer bezlerden değişik olduğunu bilimsel olarak saptama... Bu doğrultuda Şile araştırmaları merkezi projemiz vardı ve bu merkezimizin en önemli çalışma projesi Şile bezi idi. Siz Şile bezini alıp buradaki doğal ürünler ile başlayarak dokuma aşamasında, kurutma aşamasında, denizde yıkan etkisi, atmosfer etkisini hepsini görerek ve bunların liflerinin de özelliklerini çıkartarak bunun apayrı bir bez olduğunu tescillemek durumundaydık.


Bu bizim boynumuzun borcu ve buna bir ortam sağlamak için ve bu olaya Şileliler ve Üniversite'nin beraber olduğunu ortaya koymak, 2010 yılının kültürünü sadece belli merkezlerde değil de Şile'de de olabileceğini çok değişik aktiviteler ile ispat ettik. Şile'nin öz kültürü ile bezi ile birlikte. Bunu ispat etmek için bir yıldır bu sergi çalışmalarını yapıyoruz." dedi Halk Eğitim Merkezi yetkilisi Gülseren Sarı ise şunları dile getirdi, "Şile bezi çalışmalarını çok kez sergiledik ancak Üniversite ile ilk defa böyle bir ortak çalışma yapmak bizleri mutlu etti.

Burada sergilenen çalışmalarda elişinde baskı ya nakış çalışmalarına kadar her şeyi bulmak mümkün. Yaklaşık iki yüz yıllık bezleri sandıklardan çıkartarak burada sunuyoruz. Yani eski ile yeniyi bir araya getirdik . Biz Şile bezinde ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz ve de yapmaya hazırız amacımız Şile bezini yaşatmak ve yarınlara taşımaktır"

Bu konuda yapılan çalışmaların Üniversitenin desteği ile daha da başarıya kavuşacağı inancında olduğunu belirten Şile Halk Eğitim Merkezi Merkez Müdürü Ali Kul da "Hedefimiz bu sergileri İstanbul da büyük metropollerde ve hatta ileride Avrupa'da bile açmaktır, Şile bezini işlemelerini yaşatmaktır" diye konuştu. Sergide Şile Bezi gelinlik giyen bir üniversite öğrencisi kıyafetin tasarımını kendisinin yaptığını dile getirdi. Serginin açılışına Şile Kaymakamı Şükrü Görücü Garnizon Komutanı Kurmay Albay İsmet Küçük Karagöz ve Şileliler katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER