İşçinin, emekçinin mahallesi 1Mayıs'ta festival var

Mustafa Kemal Mahallesi, 2 Eylül 1977'de yaşanan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan 'gecekondu direnişini' her yıl üç gün süren bir festivalle anıyor. 'Kuruluş şenlikleri'nin dokuzuncusu yapılıyor.

İşçinin, emekçinin mahallesi 1Mayıs'ta festival var
 Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali, Deniz Gezmiş Parkı'nda dün akşam yapılan konserle başladı. Yıkımlara ve yozlaşmaya karşı düzenlenen festivalde, barış mesajları verildi.

9. Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali, dün akşam yapılan konserle başladı.

2 Eylül 1977'de evlerini savunan halkın yıkımlara karşı verdiği direnişin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen festival, bu yıl da genç yaşlı, kadın erkek pek çok kişiyi bir araya getirdi. Mahalle halkı keyifli saatler geçirirken, aynı zamanda 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne denk gelmesi nedeniyle barış mesajları verildi.

Yıkımlara ve yozlaşmaya karşı düzenlenen festivalin bu yılki adresi, yeni yapılan Deniz Gezmiş Parkı oldu. Festival alanında ESP, DHF, Halk Cephesi, Mayıs'ta Yaşam Kooperatifi, Dersimliler Derneği'nin de aralarında olduğu siyasi parti ve gruplar stantlar açtı.

Festivalde, 2 Eylül 1977'de barınma hakkına sahip çıkarken yaşamını yitiren 12 kişi ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. Sunuculuğunu Özgür Radyo programcılarından Zeynep Derya Yıldız'ın yaptığı festival, Grup Gölgedekiler'in konseri ile başladı. Murat Çelik, Zazaca ezgilerini seslendirirken, Grup Vardiya'nın söylediği türkülerle mahalle halkı dakikalarca halay çekti. Son olarak Cihan Çelik sahne aldı. Sanatçılar, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin mesajlar verirken aynı zamanda, Kadıköy'de polisin 1 Eylül mitingine yönelik müdahalesini kınadı.

Aynı zamanda, Pir Sultan Abdal Ataşehir Cemevi semah ekibinin gösterisi, mahalle halkı tarafından beğeni ile izlendi.

Hakları için mücadele çağrısı

Festivale ilişkin 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali Platformu adına bir açıklama yapan Doğuşspor Kulübü Başkanı Haydar Saraçoğlu, 2 Temmuz 1977'nin "halkın barınma sorununun devrimciler ve komünistler önderliğinde çözümü için mücadeleye seferber oluşunun, örgütlenmenin ve kazanmanın somut ifadesi" olduğunu söyledi. "34. yılında egemenlerin uğratmaya çalıştığı bellek yitimine karşı 2 Eylül 1977 direnişi tarihin tozlu raflarında unutulmayacak kadar güncel ve değerlidir" diyen Saraçoğlu, kentsel dönüşüm adı altına devreye sokulan rant projeleriyle halka sürgün, yoksulluk ve çaresizliğin dayatıldığını belirtti. Saraçoğlu, ayrıca emekçilerin yıkımlar karşısında sessiz kalması için birlik ve dayanışmanın parçalanmaya çalışıldığını ifade etti. Saraçoğlu, mahalle halkını, yıkımlara karşı durmaya çağırdı.

Kürt halkı ile işçi ve emekçilerin haklarına yönelik saldırıları da hatırlatan Saraçoğlu, "Emekçi halklarımıza ve Kürt ulusunun meşru demokratik mücadelesine karşı geliştirilen son dönem saldırılar sınıf dayanışmasıyla, kitlesel ve birleşik karşı koyuşlarla geriletilecek, kazanılmış haklar korunabilecektir. Mahalle halkımızı tarihimize ve ölümsüz şehitlerimize layık olmaya demokratik hakları etrafında örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Mahalle sakinleri festivalden memnun

Önceki yıllara göre katılımın fazla olduğu festival, mahalle halkı tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Pek çok kişi "Çok güzel, açık havada eğleniyoruz, bunlar bizim kültürümüz" şeklinde değerlendirirken, festivalin geniş bir alan olan Deniz Gezmiş Parkı'nda düzenlenmesi nedeniyle ayrıca memnun olduklarını dile getirdi.

Bugünkü program

Üç günlük festivalin bugünkü programı ise festival yürüyüşü ile başlayacak. Saat 14.30'da Cennet Düğün Salonu önünde toplanacak olan mahalle halkı, son durağa yürüyecek. Burada 2 Eylül 1977'de yaşamını yitirenler için karanfiller bırakılacak. Saat 17.00'da ise "Ortadoğu'daki Halk Hareketleri" başlıklı panel düzenlenecek. Akşam ise Telli Kılıç, Grup İsyan Ateşi, Bandista ve Pınar Sağ'ın konserleri var.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109