İnternette “İstanbul” dönemi başlıyor

Dünyada internetle ilgili tüm kuralları belirleyen tek kurum olan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) .istanbul ve .ist alan adlarının kullanılmasına onay verdi.

İnternette “İstanbul” dönemi başlıyor
İnternette “İstanbul” dönemi başlıyor

Dünyada internetle ilgili tüm  kuralları belirleyen  tek kurum olan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) .istanbul ve .ist alan adlarının kullanılmasına onay verdi.

İmza töreninde konuşan Başkan Topbaş, “Bu başarımız İstanbul’un internet dünyasında söz sahibi olmasına önemli bir fırsat verecek” dedi.

Birçok alanda öncü projelere imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, internet erişiminde de söz sahibi oluyor.  İstanbul’da (.com, .net, .org) gibi uzantılar yerine artık (.istanbul veya .ist) alan adları kullanılacak. Küresel olarak internete yönelik tüm politikaları belirleyen ve yürüten tek kurum olan ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusunu değerlendirerek olumlu olarak neticelendirdi. Böylece, Türkiye’de ilk defa bir şehir ismini taşıyan .istanbul ve .ist alan adlarını kullanabilecek. Bu işle alakalı tüm çalışmaları yürütme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacak.

İstanbul dijital dünyada da söz sahibi oluyor…

İnternette (.istanbul veya .ist) alan adlarının kullanılmasını sağlayacak imza töreni UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş ile ICANN Başkanı Fadi Chehade’nin de katılımıyla Saraçhane Belediye Sarayı’nda gerçekleşti. İmza töreninde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve ilgili belediye bürokratları da yer aldı.

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul için heyecan verici bir gün olduğunu belirterek, 8 bin 500 yıllık tarihiyle kadim medeniyetlerin beşiği olan İstanbul’un, birçok alanda dünyada söz sahibi olduğunu, kendine özgü yeni alan adlarıyla dijital dünyada da söz sahibi olacağını söyledi.

İstanbul’u geçmişte olduğu gibi dünyanın odak noktası ve ekonomik merkezlerinden biri haline dönüştürdüklerine dikkat çeken Kadir Topbaş, “Türkiye’nin kalkınmasında öncü bir belediye olan İBB; dönemimizde dünyayı çok yakın takip etti. Her gördüğümüz yeniliği anında kendimize almaya özen gösterdik. Bütün teknolojik gelişmeleri ve bilgi çağının imkanlarını en iyi şekilde kullanmak için büyük çaba sarf ettik. Geldiğimiz noktada İBB olarak dünyada interneti ve e-belediyecilik uygulamalarını en iyi kullanan belediyelerden biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Bakın bugün İstanbul’un 33 meydanında ücretsiz kablosuz internet hizmeti veriyoruz. İstanbul’un marka değerini daha da yükseltmek için (.istanbul ve .ist) alan adlarını alma fırsatını da kaçırmak istemedik” diye konuştu.

İstanbul’un marka değerini yükseltecek imza…

Bu alan adlarının İstanbul’un tanıtımı ve buradaki firmaların, kurumların reklam değeri açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün burada bir tarihi ana ve bir milada tanıklık ediyoruz. Bu başarımız İstanbul’un internet dünyasında söz sahibi olmasına önemli bir fırsat verecek. Bunun yansımalarını yakın gelecekte ekonomide, ticarette ve bilgiye dayalı birçok alanda çok daha fazla göreceğiz.”

“İnanıyorum ki interneti daha çok kullanan kuşaklar kendilerine sunulan bu değerin daha çok farkına varacaklar. İnanıyorum ki İstanbullular bu yeni alan adlarımızdan çok keyif duyacaklar” diyen Topbaş, “Bilişim çağının bu kadar geliştiği bir dönemde İstanbul dünyada bu alanda da varlığını hissettirecek. İstanbul bunu kaçıramazdı. İstanbul artık dünyada kendi markasını kullanan ve kendi markasıyla anılan bir şehir olacak. İBB’nin ürettiği projeler ve yeni teknolojiler Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrine de örnek oluyor. Bu başarıyı sağlayan mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ICANN Başkanı Chehade: “İstanbul taklit edilen bir şehir…”

ICANN Başkanı Fadi Chehade de yaptığı konuşmada “Ben İstanbul'da dünyayı gördüm. İstanbul'un başarısı kuzeyi, güneyi, batıyı ve doğuyu bir araya getirmesidir ve farklı birçok insanı bu şehirde buluşturmuştur. Dünyada birçok şehir gördüm ama İstanbul kendi kendini yenileyebilen, geçmişi koruyan, geleceğe de ihtiyacı olan bir şehir. İstanbul'un hiçbir şehri kopya etmesine gerek yok, İstanbul taklit edilen bir şehir” diye konuştu.

(.İstanbul ve .ist) uzantılı alan adların İstanbul’un dijital dünyaya girmesini sağlayacağını vurgulayan Chehade, “Çünkü artık internete (.ist ve .istanbul) uzantılı web sitelerini ziyaret ettiğinizde İstanbul’da olduğunuzu anlayacaksınız” şeklinde konuştu.

Türkiye dijital dünyanın bölgesel gücü olacak

Törende konuşmaların ardından internette (.İstanbul ve .ist) uzantılı alan adların kullanılmasını sağlayacak imzalar ICANN Başkanı Fadi Chehade ve İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı tarafından atıldı. Bu yeni alan adlarına Türkiye’den ve yakın coğrafyadan başvuru yapan tek şehir İstanbul.  New York, Berlin, Tokyo, Londra, Moskova, Roma ve Paris gibi dünya şehirleri de kendi alan adları için başvuru yaptı.

.istanbul  .ist sayesinde İstanbul'un marka değeri artacak. İstanbul dünyaya tanıtılacak. İstanbulluların online iletişimi güçlenecek. Kişi ve kurumlar için kolay ve hızlı adreslendirme sağlanacak. İstanbul’daki kişi ve kurumlar için prestij oluşturulacak. ICANN, 2013’te Afrika, Ortadoğu ve Avrupa'da internet altyapısını yönetmek için İstanbul'da internet yönetim merkezi kurdu. Böylece İstanbul internet dünyasında önemli bir kavşak noktası haline geldi. Bu konum Türkiye’yi de dijital anlamda bölgesel bir güce dönüştürecek. İstanbul, Amerika ve Singapur da internet yönetim merkezleriyle dünyadaki internet hizmetlerinin yönetiyor. Kişiler, şirketler ve kurumlar kısa bir süre sonra (.istanbul veya .ist) uzantısını satın alabilecek.

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2014, 21:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109