İBB'DEN HEDEF 3 BİN BİSİKLET

İSBİKE uygulamasının 2019 yılı içerisinde 300 durak, 3 bin bisiklet kapasitesine ulaştırılması için çalışmalar hızla devam ediyor.

İBB'DEN HEDEF 3 BİN BİSİKLET
 İBB'DEN HEDEF 3 BİN BİSİKLET

İSBİKE uygulamasının 2019 yılı içerisinde 300 durak, 3 bin bisiklet kapasitesine ulaştırılması için çalışmalar hızla devam ediyor.

İSBİKE’Yİ BİR YILDA 481 BİN KİŞİ KULLANDI
İBB tarafından İstanbulluların hizmetine sunulan İSBİKE’yi son bir yıl içerisinde 481 bin kişi kullandı. Çevreci ve insan sağlığına faydalı, ulaşımda alternatif oluşturması amaçlanan projenin tüm İstanbul geneline yayılması hedefleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İSPARK, “Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Projesi” İSBİKE ile bisiklet kullanımını daha da yaygınlaştıracak. Bisikleti eğlence aracı olmaktan çıkaran proje, 2013’ten beri İstanbul’un değişik noktalarında hizmet veriyor. İSBİKE ile bisikletler toplu taşıma ağına entegre olduğu için kısa mesafelere bisikletle gidilebiliyor, trafik yükü de aza iniyor.

-AKILLI BİSİKLET PAYLAŞIM SİSTEMİ-
Teknolojik veri tabanı ile desteklenen “Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi”, bisiklet kullanıcılarına alternatif ulaşım hizmet vermesi için tasarlandı. Dünyanın modern şehirlerinde kullanılan bu sistemde, bisiklet taşıma zorunluluğu yok. Ayrıca hem çevreci hem de insan sağlığına faydalı.

-BOSTANCI - KARTAL SAHİLİNDE BAŞLADI- 
İSBİKE ilk olarak 2013’te Bostancı - Kartal sahil yolunda kullanılmaya başlandı. Sonrasında Maltepe Dolgu Alanının da dâhil olduğu bisiklet yolu, Haziran 2018’e kadar 14 durak 140 bisikletle hizmet verdi. Hattın uzunluğu 23,5 km.Avrupa Yakası’nda 5 durak 60 bisikletten oluşan 5 km’lik hat, Florya – Yeşilköy’de Nisan 2016’da hizmet vermeye başladı. Haziran 2018 ile birlikte İSBİKE’de yeni döneme geçildi. İstanbul genelinde daha da yaygınlaşan hizmetten son bir yıl içerisinde 481 bin 280 bisiklet kiralandı, abone sayısı 82 bin 169 kişiye ulaştı.

-HEDEF 300 DURAK, 3 BİN BİSİKLET-
İSBİKE, yapılan çalışmalar sonucunda 150 durak, bin 500 bisiklet ile hizmet verebilen kapasiteye ulaştı. Zeytinburnu’nun E-5 altında kalan bölümünün tamamında ve Karaköy – Beşiktaş – Sarıyer boğaz hattında akıllı bisiklet durakları hizmete alındı. Durak güzergâhları ve bisiklet kapasiteleri şöyle: 

* Zeytinburnu ilçe genelinde 34 durak 350 bisiklet.
* Karaköy-Beşiktaş-Sarıyer bölgesi 22 durak 220 bisiklet.
* Bakırköy–Yenikapı bölgesi 28 durak 280 bisiklet.
* Florya–Avcılar–Küçükçekmece bölgesi 17 durak 170 bisiklet.
* Kadıköy–Maltepe bölgesi 22 durak 225 bisiklet.
* Kartal-Pendik bölgesi 21 durak 200 bisiklet.
* Ümraniye bölgesi 3 durak 35 bisiklet.
* Beykoz bölgesi 2 durak 20 bisiklet.
İSBİKE’nin 2019 yılı içerisinde 300 durak, 3 bin bisiklet kapasitesine ulaştırılması için çalışmalar hızla devam ediyor. Projede durak ve güzergâh seçimi; diğer ulaşım sistemleri ile entegrasyonuna, bisiklet kullanım yoğunluğuna, arazi eğimlerine ve yol genişliklerine bakıldıktan sonra değerlendirme yapılıyor.  

-İSBİKE’DE 2018 ÜCRET TARİFESİ DEVAM EDİYOR-
“Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Projesi” İSBİKE’de ücret tarifesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Emlak Müdürlüğü Ücret ve Tarifeler Komisyonu tarafından belirlenip, İBB Meclisi tarafından onaylanarak yürürlüğe giriyor. 2019 yılı için onaylanan tarife henüz uygulanmazken, 2018 yılı tarifesi uygulanmaya devam ediyor.



-2019’DA UYGULANMAYA DEVAM EDEN 2018 TARİFESİ-

Abonelik Tipi

Yıllık Üyelik Ücreti

Ücretsiz dk.

0-60 dk.

60-120 dk.

120-180 dk.

180 dk. üzeri Saatlik

Avantajlı Yıllık

59 TL

30 dk.

2,5 TL

4,00 TL

6,00 TL

4,00 TL

Standart Yıllık

20 TL

0 dk.

2,5 TL

4,00 TL

6,00 TL

4,00 TL

Kredi Kartı

50 TL Provizyon

0 dk.

2,5 TL

4,00 TL

6,00 TL

4,00 TL


-2019’DA UYGULANMAYAN 2019 TARİFESİ-

Abonelik Tipi

Yıllık Üyelik Ücreti

Ücretsiz dk.

0-60 dk.

60-120 dk.

120-180 dk.

180 dk. üzeri Saatlik

Avantajlı Yıllık

99 TL

30 dk.

3,5 TL

5,00 TL

7,00 TL

5,00 TL

Standart Yıllık

20 TL

0 dk.

3,5 TL

5,00 TL

7,00 TL

5,00 TL

Kredi Kartı

50 TL Provizyon

0 dk.

4 TL

6,00 TL

8,00 TL

5,00 TL




-3 FARKLI FİYAT TARİFESİ UYGULANIYOR-
İSBİKE’den İstanbullular 3 farklı fiyat tarifesiyle yararlanabiliyor. Avantajlı Yıllık Abonelik, Standart Yıllık Abonelik ve Kredi Kartı Tarifesi diye adlandırılan bu tarifeler vatandaşlardan gelen taleplere göre ayarlandı ve kullanıma sunuldu.Avantajlı Yıllık Abonelik 59 TL
Avantajlı Yıllık abone üyeliğinde bisiklet kiralama işleminin ilk 30 dakikası ücretsizdir. 30 dakikayı geçmediği sürece ilave bisiklet kiralama bedeli tahsil edilmez. Ancak sürenin aşılması durumunda ücret tarifesindeki fiyatlar üzerinden ücret tahsil edilmektedir.
Avantajlı Yıllık abone sahipleri bisikleti teslim ettikten 2 saat sonra aynı gün içinde tekrar bisiklet kiralamak isterlerse yine 30 dakika ücretsiz bisiklet kullanabilmektedir. Ancak bisikleti teslim edip 2 saat dolmadan tekrar bisiklet kiralanacak olursa ücretsiz kullanım hakkı tanınmayacaktır ve ücret tarifesindeki ücret üzerinden kullanım tahsil edilir.
Avantajlı Yıllık aboneliğine sahip üyeler kendi kiraladıkları bisikletlerin dışında 2 ilave bisiklet kiralama hakkına daha sahiptir. Ancak kiralanan bu ilave 2 bisikletin bedava 30 dakikalık kullanım hakları yoktur ve yıllık üye saat tarifesi üzerinden ücretlendirilir. Yıllık aboneler ilave kiralanan bisikletler ve kendi kullandıkları bisikletin süre aşımları için hesabında asgari olarak 10 TL bakiye bulundurmaları gerekmektedir. Bakiye 10 TL’nin altına düşerse aboneler bakiye yükleyinceye kadar hesapları bloke edilir.
Aboneliğin geçerlilik süresi 1 yıl olup bu süre dolduğunda tekrar sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti ödenmek zorundadır. Üyeliğini güncellemeyen aboneliklerin hesapları pasif hale getirilir. Pasif hale getirilen hesapların içindeki para bakiyesi silinmez, ancak para iadesi de yapılmaz.
Aboneler ileride tekrar aktif hale getirilecek olursa hesaplarındaki kalan bakiyeler yeniden kullanılabilecektir
Standart Yıllık Abonelik 20 TL
Standart abone üyeliğinde yıllık sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti tahsil edildikten ve hesaplarına bakiye yüklemesi yapıldıktan sonra abonelik aktif hale getirilerek sistemden bisiklet kiralanabilmektedir.
Standart aboneliğe sahip üyeler kendi kiraladıkları bisikletlerin dışında 2 ilave bisiklet kiralama hakkında daha sahiptir. İlave olarak kiralanan bisikletlerin ücret tarifesi standart üye saat tarifesi üzerinden ücretlendirilir.
Standart abone sahiplerinin ilave kiralanan bisikletler ve kendi kullandıkları bisikletler için hesaplarında asgari olarak 10 TL bakiye bulundurmaları gerekmektedir. Bakiye 10 TL’nin altına düşerse abonelikleri bakiye yükleyinceye kadar bloke edilir.
Aboneliğin geçerlilik süresi 1 yıl olup bu süre dolduğunda tekrar sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti ödenmek zorundadır.
Üyeliğini güncellemeyen abonelerin hesapları pasif hale getirilir. Pasif hale getirilen hesapların içindeki para bakiyesi silinmez, ancak para iadesi de yapılmaz.
Aboneler hesaplarını ileride tekrar aktif hale getirilecek olursa hesaplarındaki kalan bakiyeler yeniden kullanılabilecektir.
Kredi Kartı Tarifesi
Kiralanan her bisiklet için kartınıza 50 TL bloke koyulur.
Saatlik kiralama bedeli fiyat tarifesinde “Kredi Kartı” ile yazılı olan bölümde belirtilmiştir.
Kiralamanın bittiği günün sonunda kullanım ücreti bloke edilen tutarın içinden alınır ve geri kalan bakiye ön provizyon işlemi kapatılarak iade edilir.
İade edilen tutarın blokesinin kaldırılması için Bankanıza talimat gönderilir. 2 ila 7 gün içerisinde bloke kaldırılır.

-ELDE EDİLEN GELİR YENİ PROJELERE AKTARILIYOR-
Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Projesi’nden elde edilen gelirin % 1’i İBB payı olarak ayrılıyor. Geriye kalan meblağ ise İSPARK A.Ş. tarafından yeni Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Projeleri için kaynak olarak aktarılıyor.

-İSBİKE’YE KAYIT OLMAK ÇOK KOLAY-
İnternet web tarayıcısı üzerinden ((www.isbike.istanbul) abone olunabilen İSBİKE’ye ayrıca Android ve İOS uyumlu tüm cep telefonları ile de üye olunup kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor.-İSBIKE MOBİL YENİLENİYOR-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü tarafından İSBIKE Mobil uygulaması çok yakında yeni özellikleri ile kullanıcılarıyla buluşacak. Yapılan yeni Mobil Uygulama ile abonelik işlemleri daha hızlı ve kolay yapılabilecek. Kullanıcı dostu yeni uygulama ile birlikte, bisiklet kiralama bilgileri, kaç kalori harcandığı, kredi yükleme bilgileri ve kaç km bisiklet kullanıldığına dair bilgiler görülebilecek.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2019, 22:23

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109