GALATA KULESİ “ÇOCUK HAKLARI” İÇİN MAVİ YANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla, Galata Kulesi’ni bu akşam mavi ışık ile aydınlatacak.

GALATA KULESİ “ÇOCUK HAKLARI” İÇİN MAVİ YANACAK
 GALATA KULESİÇOCUK HAKLARIİÇİN MAVİ YANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla, Galata Kulesi’ni bu akşam mavi ışık ile aydınlatacak.
20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler’de (BM) kabul gören ve Eylül 1990’da sözleşmeyi imzalayan ülkelerde yürürlüğe giren BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yıldönümü, o tarihten itibaren Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Türkiye de 14 Eylül 1990 yılında sözleşmeyi imzaladı ve sözleşme Aralık 1994’te TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girdi.


Birçok ülkede çocukların sorunlarına ilişkin kamuoyu oluşturmak amacıyla kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Türkiye’de farklı mekanlar BM UNICEF öncülüğünde mavi ile aydınlatılıyor.

Bu kapsamda İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Galata Kulesi mavi renklere bürünecek. Ankara’da ise Atakule ile CerModern mavi renk ile aydınlatılacak. 

Galata Kulesi’nin aydınlatma çalışması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü tarafından yapılacak. Akşam saatlerinde başlayacak mavi ışıklı aydınlatma, sabah güneş doğuncaya kadar devam edecek.

Tarihi kule ile köprülerin mavi ışıkla aydınlatılması, çocuk haklarına dikkat çekmesinin yanı sıra, İstanbul’da farklı bir görsel estetik oluşturacak. Fotoğraf ve video tutkunlarına, Boğaziçi’nde yılda bir kez yakalayabilecekleri görüntüler sunacak.

Evrensel bir nitelik taşıyan Dünya Çocuk Hakları, 18 yaşın altındaki çocukların cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın yaşama, vatandaşlığa sahip olması, gelişme, sağlığa-eğitime-insana yakışır yaşam standardına erişmesi, istismardan, bağımlılıktan, ekonomik sömürüden korunma ve düşünme hakkına sahip olması gibi haklardan oluşuyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109