Engelsiz bir engelli; Pendikli Yasin Büyüksanık

Engelsiz bir engelli; Pendikli Yasin Büyüksanık

Engelsiz bir engelli; Pendikli Yasin Büyüksanık
Engelsiz bir engelli; Pendikli Yasin Büyüksanık

Yasin Büyüksanık, 19 yaşında. Pendik’te 6 bin kayıtlı engelliden biri. Ancak dışarıdan bakıldığında öyle gözükse de iç dünyasında ve sosyal yaşantısı ile engelli olduğuna inanamayabilirsiniz.  Öyle ki Nuh Çimento Lisesi’nde okuyan, kitap çıkaran, internet portalı kuran ve tiyatroda oyunculuk yapan Yasin’in fiziki durumunu bilmeyen, engelli olduğuna inanmaz.

Yasin seni çıkardığın “Ayakta Ayaksız Kalmak”  kitabından tanıyoruz. Oldukça sosyalsin. Birçok engelli sosyal hayatta engelinden dolayı geri planda kalmayı tercih ederken sen aksine hareket ediyorsun. Bu noktada yaptıklarını anlatabilir misin?

Sosyal hayatımda birtakım engellerden sıyrıldım. Eğer bir amacınız varsa, hemen olmasa da bir gün engelinizi aşmak için bir yol bulabilirsiniz. Ben buldum. Bazen kendimi engelsiz insanların yerine koyuyor, öyle düşünüyorum. Bu şekilde hareket ediyorum. Engel bence zihinde başlar, fiziksel engel, engel değildir, aşılabilir.  

Okul hayatın nasıl gidiyor? Sosyal hayatındaki başarı okulda da kendini gösteriyordur herhalde

Derslerimde gayet başarılıyım. Özellikle Edebiyat ve Fizik derslerinde başarım çok yüksek. Bu dersleri çok seviyorum. Devamlı kitap okuyama özen gösteriyorum. Ayda 10 kitap okuduğum oluyor. Ayrıca şiire de ilgim var ve birkaç denemem oldu. Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirlerini okuyorum ve beğeniyorum. Şiir benim vazgeçilmezim.

Her normal insanın potansiyel bir engelli olduğunu biliyoruz. Normal insanlardan beklentilerin nedir?
İnsanların engellilere daha fazla duyarlı olmalarını istiyorum. Bize en büyük ilgiyi Pendik Belediyesi gösteriyor. Bizim için zaman zaman eğlenceli yarışmalar ve eğitici programlar düzenliyorlar.

Çağımızın vazgeçilmezi haline gelen bilgisayar ve internet ile aran nasıl?
Bilgisayar ile aram iyi denilebilir. Genel olarak bilgisayarı ve interneti ödevlerim ve genel kültürümü geliştirmek için kullanıyorum. Bunun yanı sıra yaptığım çalışmaları engelsiz insanlara duyurabilmek için kendi çabalarımla beni ve hikayemi anlatan bir kişisel internet sitesi yaptım. İnternet sitem //yasinbuyuksanik.tr.gg Buradan bana ulaşabilirsiniz.

Tiyatro ile ilgilendiğin duyduk. Tam olarak ne yapıyorsun tiyatro ile ilgili?
Son zamanlarda tiyatroya büyük ilgi duymaya başladım. Bu ilgim o kadar arttı ki 12 kişilik özel bir tiyatroda “Töre Cinayetleri”ni işleyen bir bölümde oynayacağım. Oradaki adım “Yakup” olacak ve evli çocuklu olacak. Şimdilik prova yapıyoruz güzel bir salon buluktan sonra oyunumuzu gerçekleştireceğiz.     

“Ayakta Ayaksız Kalmak” kitabının ardından yeni bir çalışman olacak mı?
Pendik Belediyesi desteği ile çıkarmış olduğum “Ayakta Ayaksız Kalmak” adlı kitabın satışı devam etmekte. İkinci bir kitabı kendi çabalarımla, yakın zamanda çıkarmayı planlıyorum. Henüz daha başlardayım, yani kitabın ismi ve içeriği doğrusu tam net değil.

Son olarak hem engellilere hem de potansiyel engelli insanlara iletmek istediğin bir mesajı var mı?
Evet var, ama bu mesajımı şiirimle vermek istiyorum;
Hayata olumlu bakmak
Ellerinle tutmak istersin bütün yükü
Taşımak istersin gücünle bu yükü
Arkadan gelir eş dost arkadaş
İstersin illegal bir arkadaş     
Soğuk kış günü üşümüş bütün bir kalbim
Buğulanmış azalarım
Kanıyor bütün vücudumda kanım
Yüksekten korkar alçaktan bakar oldum
             
Sorarım insanlara duruma bakın
Uzaktan değil yakından bakın
Kimi görmez kimi duymaz
Ayaksız yürümez sanmayın sakın

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER