Dünya şehirlerinin başkanına İstanbul’da coşkulu karşılama

Dünya şehirlerinin başkanına İstanbul’da coşkulu karşılama

Dünya şehirlerinin başkanına İstanbul’da coşkulu karşılama
Dünya şehirlerinin başkanına İstanbul’da coşkulu karşılama
Dünyadaki yerel yönetimlerin Birleşmiş Milletler’i olarak nitelenen UCLG’nin başkanı seçilen Kadir Topbaş, gecenin geç saatlerinde indiği Atatürk Havalimanı’nda binlerce İstanbullunun sevgi gösterisiyle karşılandı.

 Dünyadaki yerel yönetimlerin Birleşmiş Milletler’i olarak nitelenen UCLG’nin başkanı seçilen Kadir Topbaş, gecenin geç saatlerinde indiği Atatürk Havalimanı’nda binlerce İstanbullunun sevgi gösterisiyle karşılandı. Topbaş, “İstanbulluların verdiği destekle kazandığımız başarılarımızdan, dünya gıptayla bahsediyor” dedi.

Başkan Topbaş dünya şehirlerinin başkanı oldu

BM üyesi 192 ülkenin 136’sından binlerce yerel yönetimin üyesi olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatının (UCLG) yeni başkanı seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meksika’dan dönüşte Atatürk Havalimanı’nda binlerce İstanbullu tarafından coşkuyla karşılandı. Gecenin geç saatlerinde indiği havalimanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve AK Parti İstanbul Teşkilatı’nın yöneticileri tarafından alkışlar ve çiçeklerle karşılanan Başkan Kadir Topbaş, VIP Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyerek UCLG Başkanı seçilme sürecini anlattı.

UCLG’nin 2004 yılının Mayıs ayında, kendisi henüz 1,5 aylık belediye başkanıyken Paris’te kurulduğunu belirten Kadir Topbaş, Meksika’da düzenlenen 3. Dünya Kongresi’ne İstanbul’daki gelişmeleri yakından takip eden dünya belediye başkanları tarafından aylar öncesinden aday gösterilmeye başladığını söyledi.

UCLG’nin BM’nin (Birleşmiş Milletler) yerel versiyonu tarzında bir anlayışla ortaya çıktığını kaydeden Başkan Topbaş, bu süreçte kendisinin de 6 yıllık süreçte teşkilatın her kademesinde bulunduğunu, son 2 yıldır da bölge eşbaşkanlığı göreviyle sürece katıldığını anlattı. Bu zaman diliminde dünyanın değişik yerlerinden, değişik kıtalardaki birçok belediye başkanları, yerel birlik başkanları, yerel hükümet yetkilileri ile yakın temasta bulunduklarını, ciddi dostluklar oluşturduklarını vurgulayan Topbaş, “Şu an UCLG, dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını temsil ediyor. Ama bu o kadar hızla büyüyor ki 6 yılda geldiği noktada bir müddet sonra inanıyorum ki, belki dünyanın tamamını temsil eden bir birlik haline gelecek. Çok etkili bir noktada” dedi.

Alkışlarla seçilerek bütün siyasi görüşlerin onayını aldı

UCLG'nin kurucu başkanlığını ve başkanlığını yürüten Paris Belediye Başkanı görevden ayrılacağını ifade ettiğinde, 6 ay öncesinden dünyanın değişik yerlerindeki UCLG üyesi dostlarının kendisini başkanlığa önerdiklerinin altını çizen Başkan Kadir Topbaş, UCLG Başkanı seçilme sürecini şöyle anlattı;

“Çok ciddi, gerçekten gurur verici bir destek aldım ve bu kongre sürecine girdiğimizde bu destekler yoğun bir şekilde devam etti. Müracaata son 2 gün kala, bir başka aday daha devreye girdi. Lizbon Belediyesi ve İstanbul şeklinde. Ama çok ciddi kulisler oldu. O süreçte tabii ki samimiyetimiz yine aynıydı, arkadaşlarımızla beraber yürüttüğümüz bu çalışmalarda biz kulislere girmedik, ama farklı şeyler gelişti. Gururla ifade edeceğim ki, bu çok ciddi kulislere rağmen Pasifik ve Kuzey Amerika, Latin Amerika, aynı şekilde Avrasya ve Rusya bölgesi bizden desteğini esirgemediler. Geri adım atmayarak net tavırlar koydular, bunu gururla orada izledik. Ve son gün, son saat, 1 saat kala da aday olan Portekizli Belediye başkanı adaylıktan çekildiğini ilan etti ve şunu da gururla ifade etmek istiyorum, ben İstanbulluları, sizleri temsil ediyorum. Tek aday olduğum için ayakta alkışlanarak, bütün delegasyonla başkanlığımız onaylandı, Bu uluslararası ilişkilerde oy birliği anlamına geliyor. Büyük bir coşku vardı, hep sizleri gözlerimin önüne getirdim, İstanbul’u getirdim, Türkiye’yi getirdim, sizin adınıza böyle bir görev yaptığımı düşündüm. Ve çok önemliydi, çünkü destek verenler değişik siyasi görüş ve eğilimlerdeki toplumlardan gelen insanlar. Ama yerelde biz siyaset yapmayacağımızı vurguladığımız bu süreçte çok ciddi bir destek verdiler.”

Bayrağını kapan İstanbullular havalimanına koştu

Atatürk Havalimanı VIP çıkısında otobüsün üzerinden kendini karışılamaya gelen 5000 İstanbulluya seslenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bayramda Türkiye'de olamadığını hatırlatarak herkesin bayramını kutladı. Dünyanın en önemli yerel yönetim birliği olan, dünya nüfusunun yarısından fazlasını yöneten ve BM'ye benzeyen UCLG’nin 3. büyük kongresine katıldığını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, beraberindeki heyette Türkiye’deki siyasi parti temsilcilerinin ve Belediye başkanlarının da bulunduğunu ifade ederek, heyetin seçim sürecinde kendisine büyük destek verdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan Habitat 2 toplantısında “Bütün yerel yönetimler ortak bir çatı altında toplansın” önerisinin, 2004 yılında Paris’te UCLG’nin kurulmasıyla gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Topbaş, “Sayın Başbakanımızın uluslararası ilişkilerde gösterdiği net duruşu ve o duruşla bugüne geldiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu saatte buraya kadar gelme zahmeti gösterdiğiniz için duygu dolu saatler yaşatıyorsunuz bize. Hepinize özellikle teşekkür ederim. Sizinle burada paylaştığımız bu gurur İstanbul'un başarısının tescilidir” şeklinde konuştu.

Dünya şehirleri İstanbul’dan gıptayla bahsediyor

Yerel yönetimlerde dünya ile ilgili aldığı sorumluluğu Türk halkı ile paylaştığını belirten Topbaş, sözlerini şöyle tamamladı; “Şunun altını çizerek söylemek istiyorum; Türkiye ve İstanbul dünyadan çok yakın takip ediliyor. Ben inanıyorum ki, bu gidişle Türkiye dünyada en güçlü ülkelerden biri haline yakın tarihte gelecektir. Biz bunu milletçe kol kola girerek başarıyoruz. Sizlerin ve İstanbul'un verdiği destekle bu başarıyı birlikte yaşıyoruz. Dünya başarılarımızdan gıptayla bahsediyor, bahsedecek.”

Başkan Kadir Topbaş’ın konuşması kendisini karşılamaya gelen vatandaşların “Türkiye seninle gurur duyuyor”, “İstanbul seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla kesildi. Ellerine Türk Bayrakları alan İstanbullular, Kadir Topbaş’ı adeta sevgi seliyle karşıladı. Başkan Topbaş ve beraberindekiler de coşkulu kalabalığa karanfil dağıttı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER