Çılgın projeler şehri İstanbul, Ataşehir

Çılgın projelerin adeta patlama yaptığı İstanbul’a 510 metre yüksekliğinde bir kule tasarlanırken, 2 milyar dolarlık bu proje akıllara daha önceki çılgın projeleri de getiriyor

Çılgın projeler şehri İstanbul, Ataşehir

Mega kent İstanbul son yıllarda birbirinden ilginç gayrimenkul projelerine ev sahipliği yapıyor. Kentte yapılması planlanan veya proje olarak sunulanlar da bir o kadar ilginç. Aslında bir iç mimar olan ve yıllardır çeşitli alanlarda proje üreten Adnan Türkeser de yeni bir proje açıkladı. Ataşehir’in finans merkezi olarak planlanmasından esinlenen Türkeser, bu durumdan yola çıkarak bölge için 510 metre yüksekliğinde ‘İstanbul Finans ve Ticaret Merkezi’ adında bir gökdelen tasarladı. Proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü, Başbakan’a ve ilgili bakanlara sunmak için görüşme talebinde bulunduğunu belirten Türkeser, “Bu proje İstanbul ve Türkiye’nin vizyonu olur. Tüm dünyanın dikkatini ülkemize çeker. Projeyi hayata geçirmek için Başbakan’ın bir yer göstermesi yeterli” dedi.

Projenin hayata geçirilmesi durumunda 510 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksekleri arasında yer alacağını belirten Adnan Türkeser, şu bilgileri verdi: “Proje 16 birleşik radyal üniteden oluşuyor. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar kurdukları devlet sayısından yola çıkıldı. Proje İstanbul'da bir dünya finans ve ticaret merkezi olarak düşünüldü. Birleşmiş Milletlere üye 192 ülkenin ticari entegrasyonunu sağlamak üzere planlandı. Binaya 8 girişin 5’i dünya kıtalarının ülkelerinin sanayi ve ticaret temsilciliklerine, diğer üçü konut, AVM, ofisler, TV istasyonu, hastane ve otel gibi fonksiyonlara ayrıldı. Betonarme ve çelik karma sistemiyle yapılacak olan proje 136 katlı olup 510 metre yüksekliğine ulaşacak.” Adnan Türkeser, 2 milyar dolar maliyetle hayata geçecek projenin 44 dönüm alana oturduğunu söyledi.

75 yürüyen merdiveni var
* Proje 16 birleşik radyal üniteden oluşuyor.
* BM'e üye 192 ülkenin finansal ve ticari entegrasyonunu sağlamak üzere planlandı.
* Binada 8 giriş bulunuyor.
* Bina 136 katlı olup 510 metre yüksekliğinde olacak.
* Bütün üniteleriyle kiralanabilir alanlar toplamı 717.505 m2’dir.
* Binada 75 yürüyen merdiven bulunacak.
* 2 milyar dolara yapılacak proje 44 dönümde yapılabilecek.

En çılgını Kanal İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden hemen önce “çılgın projem” olarak adlandırdığı projesi Kanal İstanbul, Avrupa Yakası'nda Karadeniz ile Marmara arasında 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal açılmasını öngörüyor. Kanalın Marmara girişinin Silivri'den başlaması planlanırken, projeyle İstanbul’un içinden deniz geçen iki şehre dönüşmesi planlanıyor.
Kanalın derinliği 25 metre olacak. Su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanaldan dünyadaki en büyük gemiler geçecek.

Çılgın projeye çılgın kapı
Almanya’da yaşayan bir mimar Kanal İstanbul için ‘Marmara Kapı’ projesi çizdi. Proje taslağına göre Marmara Kapı’da otel, AVM, restoranlar ve kafeler bulunuyor. ‘Kanal İstanbul' için ‘30 milyar dolar veririm’ diyerek dikkatleri üzerine çeken İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan, Almanya'da yaşayan Yüksek Mimar Cemalettin Çınar'ın Kanal İstanbul'un Marmara'dan giriş noktası için Marmara Kapı adlı bir taslağı kendisine gönderdiğini ifade etti.

İstanbul’a lale gibi yapay adalar
Bir dönem İstanbul’a yatay adalar yapılması gündeme gelmişti. Dubai’deki Palmiye Adası’ndan esinlenen proje İstanbul’un her iki yakasında ada yapılmasını içeriyor. Adalardan birinin Küçükçekmece’de diğerinin Maltepe ile Kartal arasına yapılması planlanıyordu. Projede aktivite merkezinin yer alacağı adalar olacak.

Çamlıca’ya anten kulesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden biri olan Çamlıca Anten Kulesi projesi ise yıllardır gündemde. Proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı protokol imzaladı. Anten kulesiyle Çamlıca’daki görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi planlanırken, projeyle ilgili bir de yarışma düzenlendi.
Kule yüksekliği zemin kotundan antenin en üst noktasına kadar yaklaşık 340 metre olacak.

Yüzer viyadük
Yıllardan beri ilginç projelerle gündeme gelen Prof Dr. Ahmet Vefik Alp, ‘Yüzer Viyadük’ projesini 3. köprüye alternatif olarak açıkladı. Böylece, Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki mesafenin 15 dakikaya düşeceğini ifade eden Alp’in projesi Marmara Denizi'nde 30 kilometrelik yüzer yol yapılmasını öngörüyor. Pendik-Yeşilköy arası deniz sathının 25 metre üstünden yürümesi planlanan yüzer viyadük, Boğaziçi açığında sabit ayaklı bir köprüyle, 65 metre yükselerek büyük deniz trafiğine imkan sağlayacak. İki havalimanı arasında karaya inmeden yarım saatte transfer olanağı sağlanacak


Bulut inşaat banka kredisi kullanmadan ev sahibi yapıyor


Evviva konseptli projelerde uygun fiyatlarla konut satan Bulut İnşaat, Evviva Yaşam Merkezi ve Evviva Gümüş City projelerinde kampanyalı satışlarına devam ediyor

 
HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?

47 1+0 50. 760
73 1+1 78.840
106 2+1 114.480
120 2+1 129.600
199 3+1 214.000
224 3+1 241.950

*Evviva Yaşam Merkezi
 
Bulut İnşaat son dönemde hayata geçirdiği ‘Evviva’ konseptli projeleriyle 2 bin aileyi ev sahibi yaptı. ‘Günde 10 TL’ye Ev’ kampanyası ile konut satışına yeni bir boyut getiren Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, ”Evviva konseptli projelerimizde konut sahibi olmak isteyenlere günde 10 TL’den başlayan taksitlerle imkanlar sunduk. Vade farksız 60 aya kadar taksit seçenekleri sağladık” dedi. Kampanyalarına ilginin beklediklerinin üstünde olduğunu belirten Temel Bulut, “Kampanyalarımız önümüzdeki projelerde de devam edecek” diye konuştu.

50 bin liradan başlıyor
Bulut İnşaat’ın Esenyurt’ta bulunan 110 bin metrekare inşaat alanına sahip Evviva Yaşam Merkezi projesinde 758 daire bulunuyor. Bünyesindeki bir alışveriş merkezi ve 174 odalı otel ile dikkat çeken proje, yüzde 75’ten fazla yeşil alanıyla betonlaşmanın da önüne geçmeyi amaçlıyor. Peşin satış fiyatları 50 bin ile 242 bin lira olan projenin vadeli fiyatları ise 56 bin lira ile 268 bin lira arasında değişiyor.
Evviva Yaşam Merkezi’nde lobi, bina çevresindeki belirli noktalarda kameralı güvenlik sistemiyle 24 saat koruma sağlanacak. Rekreasyon alanları, kapalı yüzme havuzu, spor merkezi, sauna ve şok havuzu, oyun salonu, kafeterya ve fitness center bulunduğu projede, özel amaçlı toplantı salonu da bulunuyor.
Firmanın Evviva Residence projesi ise Esenyurt’ta 4 bin 700 metrekare alan üzerinde bulunan toplam 174 daireden oluşuyor. Daireler eylül sonunda sahipleriyle buluşacak.

Yüzde 10 indirim fırsatı
Bulut inşaat’ın yeni projesi olan ve 28 bin metrekare alan üzerinde 2 bin 600 konuttan oluşan Evviva Gümüş City projesi. Esenyurt bölgesinde bulunan projede 120 ticari alanı bulunan alışveriş merkezi de yer alıyor. Her biri 31 katlı 6 blok ve bir rezidanstan oluşan projede taksitli daire fiyatları 69 bin liradan başlıyor. Peşin ödemelerde %10 indirim uygulanan dairelerin fiyatları ise 62 bin 900 lira ile 135 bin 100 lira arasında. Aidatlar ise 60 TL ile 100 TL arasında değişiyor.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
1+1 65 69.875
2+1 110 118.250
3+1 140 150.500
*Evviva Gümüş City


 Maliye, TMSF’nin el koyduklarını da satacak

Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın kurulmasını öngören teşkilat kanununda değişiklik yapan “Maliye Bakanlığı Teşkilatı Hakkındaki KHK" ile Hazine arazileri üzerinde, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği projeler için imar yetkisi almıştı.
Yapılan düzenlemeye göre, Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek projeler kapsamında, Hazine’nin özel mülkiyetinde ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların imar planlarını yapabilecek ve imar uygulamasını gerçekleştirebilecek. Bu düzenleme ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan taşınmazların satılması da mümkün olabilecek. TMSF el koyduğu gayrimenkullerin satışını kendisi gerçekleştiriyordu.

Kamu binaları otel olacak
Yeni düzenleme çerçevesinde yerleşimin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi iller başta olmak üzere kent merkezlerindeki Hazine’ye ait arsa ve arazilerin değerinin artırılarak satılması planlanıyor. Maliye Bakanlığı tarafından bu alanlarda yaptırılacak imar planı çalışmaları ile Hazine taşınmazları daha yüksek bedeller karşılığında satışa sunulabilecek. Üzerlerinde kamu binalarının bulunduğu bazı alanlar da, yapılacak imar planı değişikliği ile konumlarına göre otel alanı, iş merkezi ya da toplu konut alanına dönüştürülerek satılabilecek.
Maliye Bakanlığı, rantı yüksek Hazine arazilerini Toplu Konut İdaresine vermek yerine, imar planım yaparak, daha yüksek bedelle ekonomiye kazandıracak.

Yetki Çevre Bakanlığı’na
‘Uygulama Planı Yapma Yetkisi’nin bu alandaki donanım ve tecrübesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesi planlanıyor. Bu takdirde Maliye Bakanlığı, KHK'ye uygun şekilde Hazine’ye ait arsa ve araziler üzerinde projeler üreterek, yeni konsepti belirleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, bu konsepte uygun olarak hazırlayacağı uygulama planının ardından arsa ve araziler satışa çıkarılabilecek.
 

Gecekondu fiyatı 2-3 kat arttı
 
Düzenleme sonrası gecekondu bölgelerinde yeni projelerin yapılacağına dair söylentiler, fiyatlara hemen yansıdı. Bu beklenti ile İstanbul’da bazı bölgelerde gecekondu fiyatları 2-3 kat artarken, ilerleyen dönemde gayrimenkul piyasası daha da hareketlenecek gibi görünüyor. Bu noktada, bazı meslek odaları ve uzmanlar tarafından, yeni düzenlemenin olumsuz sonuçlan olabileceğine dair açıklamaların yapıldığını da hatırlatmakta fayda var. Bu eleştirilerin başında konuya ilişkin yetkilerin tek elde toplanması geliyor. Düzenleme ile imar uygulamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılacak.


Extensa Bomonti’yi ekimde teslim ediyor

Tek Blok'tan oluşan Extensa Bomonti Apartman projesinde toplam 92 daire ve 9 mağaza yer alıyor. Extensa Bomonti Apartman’da yer alan 70 m2 büyüklüğündeki özel 1+1 daireler, klasik tanımından farklı olarak ihtiyaca göre şekillenebilen akıllı yaşam alanları olarak tasarlandı. Zemin kat üstünde 5 normal ve bir çatı kattın yer aldığı Extensa Bomonti Apartman'da 70 ile 278 metrekare arasında değişen büyüklüklerde ve tiplerde tasarlanan konutlar stüdyo daireden 3+1'e kadar farklı gereksinimlere yanıt verecek şekilde tasarlandı. Ekim ayında tamamlanacak olan projenin yüzde 80’inin satışı tamamlandı. Projede fiyatlar 93 m2 1+1 üniteler 412.000 dolar ile 416.120 dolar aralığında, 137m2-158m2 2+1 üniteler ise 590.190 dolar ile 651.990 dolar aralığında değişirken; 237m2-278 m2 3+1 üniteler 948.000 dolardan başlıyor. Projede satış bedelinin yüzde 75’i için Denizbank’tan 120 aya kadar konut kredisi kullanılabiliyor.

HANGİ DAİRE KAÇ DOLAR?
1+1 70 299.00 - 309.000
1+1 93 412.000 - 416.120
2+1 137 – 158 590.190 - 651.990
3+1 237 – 278 948.000

Sancaktepe’ye 2013’te Rings İstanbul geliyor

Selçuklu Holding bünyesindeki Selin Yapı tarafından tarafından Sancaktepe’de hayata geçirilen Rings İstanbul projesi 1.500 konuttan oluşuyor. AVM ve sosyal tesislerin yer aldığı proje uluslararası başarılara imza atmış ödüllü Yüksek Mimar Hakan Kıran imzasını taşıyor. 230 bin metrekarelik alana sahip projenin 1. etabının teslimi 2013’ün mayıs ayında gerçekleşecek. Projede 160 bin liradan başlayan fiyatlar 850 bin liraya kadar çıkıyor. Yatırım maliyeti 500 milyon TL olan Rings İstanbul’un tamamı ise 2014 yılında bitecek.
İlk etabı Siesta, Fiesta ve Vista bölümlerinden oluşan proje toplam 3 etap halinde inşa edilecek. Fiesta’da Rings AVM ile 93 rezidans daire bulunurken, Siesta'da 6, 7 ve 8 katlı binalardan oluşan 24 blokta 441 daire, Vista’da ise 5 katlı 3 blokta 58 daire yer alacak.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
1+1 160.000
2+1  280.000
3+1  315.000

Teknik Yapı Uğur Mumcu’da küçük daireleri tüketti
Teknik Yapı’nın, 287 daireden oluşan Upcity Residence, Uğur Mumcu bölgesinin ilk rezidans yaşamını sunuyor. Upcity Residence projesi, toplam 287 daireden oluşuyor. 11 bin 378 metrekare alana sahip Upcity Residence projesindeki toplam inşaat alanı ise 36 bin metrekare civarında olacak. Projede yer alacak 281 dairenin tipi; stüdyo, 1 + 1 ve 2 + 1 şeklinde olacak. Daire tiplerine göre dağılım ise 48 adet stüdyo, 179 adet 1 + 1 ve 54 adet 2 + 1 şeklinde sunulacak. Projede ayrıca büyüklükleri 52,50 ile 232,00 metrekare arasında değişen 6 farklı tipte ticari birim yer alacak. Mayıs 2012’de teslim edilecek olan projede stüdyo ve 1+1 dairelerin satışı tamamlanırken, 2+1 dairelerin satışı sürüyor.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi  Alanı(m2)   Fiyatı (TL)
2+1  86-98         212.000 – 260. 500

milliyet.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109