Çamlıca Kulesi açılıyor

İstanbul’un en yüksek yapısı Çamlıca Kulesi açılıyor.

Çamlıca Kulesi açılıyor

Çamlıca Kulesi açılıyor


İstanbul’un en yüksek yapısı Çamlıca Kulesi açılıyor.


İstanbul’un en güzel tepelerinden olan Çamlıca’daki yayın kulesi 29 Mayıs Cumartesi günü açılıyor. Aynı zamanda İstanbul’un en yüksek yapısı olan kule sayesinde anten yığını görüntüsü ortadan kalktı.


Çamlıca Kulesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı bir törenle açılacak. Açılış, 29 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te gerçekleşecek.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çamlıca Kulesi’nin 100’den fazla yayın kuruluşuna hizmet ettiği belirtildi. İstanbul siluetini de anten kirliliğinden kurtarıldığının belirtildiği açıklamaya göre kulenin özellikleri şu şekilde: Uzunluğu 369 metre ve deniz seviyesinden 587 metre yüksek bulunan Çamlıca Kulesi, İstanbul’un en yüksek yapısı.

Çamlıca Kulesi 6 yılda tamamlandı. Projenin mimarı Melike Altınışık tasarımı şu şekilde açıklamıştı: “İstanbul’da Küçük Çamlıca tepesinde doğal güzelliklerin içinden dinamik ve organik bir form olarak yükselen, fütüristik bir karaktere sahip bir yapı bu. Tasarım sürecinin temelinde; bulunduğu yerle kurduğu güçlü ilişki yatıyor. Projenin tasarım hikâyesi Küçük Çamlıca Korusu’nda var olan park yürüyüş yolunun, doğal zeminden ince bir çizgiyle ayrılıp giriş kütlesine bağlanarak üst örtüde Adalar, Kadıköy manzarasına bakan seyir yoluna dönüşmesiyle başlıyor.

İstanbul Çamlıca TV ve Radyo Kulesi, aslında doğasının bir yansıması. Bulunduğu topoğrafya, yapının formuna yansıtıldı. Kule tasarımının girdilerinin başında hâkim rüzgâr yönü, manzara odakları ve iletişim sistemlerinin ana taşıyıcı ile kurduğu güçlü bağ yer alıyor. Herhangi bir kent dokusundan bağımsız bir duruşu var. Gözün pek alışık olmadığı, organik bir yapısı var. Aslen kendi içinde bir simetri aksı var. Önü-arkası yok, simetrinin aksını kullanarak manzaraya göre deforme olma durumu var. Asya’ya bakan yüzü farklı, Avrupa’ya dönük olan kısmı başka.”

ÇAMLICA KULESİ KAÇ METRE?

Çamlıca Kulesi, Üsküdar, Küçük Çamlıca Tepesi'nde yer almaktadır.

Yapımına 2015 yılının Ekim ayında başlanan kule, Eylül 2020'de tamamlanıp hizmete girmiştir. Kule hizmete girdikten sonra şehirdeki diğer anten ve anten kuleleri kaldırılmıştır. Toplam yüksekliği 365 metre (1.198 ft) olan kulenin 220 metrelik bölümü 53 katlı betonarme yapı, 145 metrelik bölümü ise antendir.


MALİYETİ NE KADAR?

Kule hizmete girdikten sonra şehirdeki diğer anten ve anten kuleleri kaldırılmıştır. Toplam yüksekliği 365 metre (1.198 ft) olan kulenin 220 metrelik bölümü 53 katlı betonarme yapı, 145 metrelik bölümü ise antendir. Maliyeti ₺170 milyon olan kulede iki restoran ve bir seyir terası bulunmaktadır.
398 METRE YÜKSEKLİKTE RESTORAN
Kulede 39 ve 40'ıncı katlarda deniz seviyesinden 393,5 ve 398 metre yüksekliğinde birer restoran bulunuyor.
 

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2021, 11:54

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109