100 MİLYONU ÇÖPE GİTMEKTEN KURTARDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla İSTAÇ, İstanbul'un çöpe giden atıklarını hem doğaya hem de ekonomiye kazandırıyor.

100 MİLYONU ÇÖPE GİTMEKTEN KURTARDI
 İBB 100 MİLYONU ÇÖPE GİTMEKTEN KURTARDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla İSTAÇ, İstanbul'un çöpe giden atıklarını hem doğaya hem de ekonomiye kazandırıyor. Geri dönüşüm projeleriyle hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlayan İBB atık maddelerin geri dönüşümünden yılda 5 milyon 600 bin, çöp gazının elektriğe dönüşümünden ise yılda 95 milyon lira değerinde elektrik üretiyor.
Göreve geldiği günden bugüne daha yaşanılabilir bir İstanbul için çalışmalarını hız kestirmeden devam ettiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibi, 800 binlik konut elektriğini çöpten geri dönüşüm sayesinde çıkarıyor.

Çöpten geri dönüşüm sayesinde elde edilen elektrikle ilgili konuşan İSTAÇ Genel Müdürü Fahrettin Soran, evsel, tıbbi, endüstriyel ve gemi atıklarından ekonomik kazanç sağlandığının altını çizerek, “Dere, deniz, kıyı ve meydan temizliğiyle insanlara temiz yaşam alanları sunuyoruz” diye konuştu.

800 BİN KONUTLUK ELEKTRİK
Her gün Asya ve Avrupa Yakası'ndaki geri dönüşüm tesislerinde ortalama 17 bin tonu ayrıştırarak bertaraf eden İSTAÇ, ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Bu yöntemle Trabzon'u aydınlatacak kadar günlük elektrik üretildiğini ifade eden Soran, "Çöp gazından günlük 45 megawatt enerji üretiliyor. Bu ise 800 binlik nüfusun neredeyse Trabzon'un konut elektriğinin  karşılanabilmesi demek. Yılda ise yaklaşık 95 milyon liralık ekonomik kazanç sağlanıyor. Atık dönüşümünden de yılda ortalama 5 milyon 600 bin lira gelir elde ettik. Toplamda geri dönüşümden her yıl ortalama 100 milyon lira ekonomiye kazanç sağlıyoruz"dedi.

ÇÖPTEN GÜBRE ÜRETİMİ
Çöplerden sadece elektrik üretilmediğini, aynı zamandan çöpten doğal gübre de ürettiklerini belirten Soran, "Sayın Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatıyla  çöpten kompost(doğal gübre) üretimini başlattık ve bugün İstanbul'un tüm park ve bahçelerinde kullanan gübre buradan üretiliyor. Günlük bin ton evsel atık işleme kapasitesine sahip Kemerburgaz Geri Kazanım ve Kompost Tesisi'nde yılda ortalama 20 bin ton gübre üretiliyor" diye konuştu.

TEMİZ BİR KURBAĞALIDERE
Son 11 yılda İstanbul Boğazı'ndan geçen 54 bin gemiden 1 milyon 382 bin metreküp petrol ve petrol türevli madde toplanarak deniz kirliliğinin önüne geçildiğini de vurgulayan Soran şöyle devam etti: “Günde 110 bin petrol ve petrol türevli atığın işlendiği Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde 2006'dan bu yana 135 bin metreküp atık yağ geri kazanılarak ekonomik fayda sağlandı. 2004’te yeniden başlatılan Haliç tarama çalışmaları kapsamında bugüne kadar 750 bin metreküp çamur çıkarılmış ve kamyonlarla Haliç’e yaklaşık 40 km mesafedeki döküm sahalarına nakledildi. Kurbağalıdere'nin bu yıl içinde tertemiz olacak. Kolektör sisteminin inşası sürüyor. Çok az işimiz kaldı. Bugüne kadar 337 bin metreküp çamur çıkardık. Bu yıl içinde tertemiz olacak."

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2016, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER