YUNANİSTANDA TOPLU KURBAĞA GÖÇÜ KORKUTTU

YUNANİSTANDA TOPLU KURBAĞA GÖÇÜ KORKUTTU

YUNANİSTANDA TOPLU KURBAĞA GÖÇÜ KORKUTTU
Selanik'te ortaya çıkan kurbağaların, 'Selanik ve İstanbul'da deprem olabilir' tartışması, Türk bilim adamlarını kızdırdı.

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan konuyla ilgili olarak, 'Selanik'teki kurbağaların ortaya çıkmasıyla, Selanik ve İstanbul'da deprem olabileceği söyleniyor. Ben de diyorum ki, o zaman İstanbul'un kurbağaları alık mı? Türkiye'deki kurbağalar neden ortaya çıkmıyor? Felaket senaryolarına İstanbul'un katılmasını kasıtlı buluyorum' dedi.

DEPREMLER BÖYLE TAHMİN EDİLEMEZ

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremle hayvanlar arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu, özellikle deprem bölgelerindeki kırıkların büyümesi sırasında elektromanyetik ışınların ortaya çıktığını, bu ışınlar yüzünden hayvanların davranışlarında değişikler görüldüğünü belirtti. Bu hayvanların özellikle küçük kafalı, yer altında ve suda yaşayan hayvanlar olduğunu söyleyen Ercan, özellikle 2009 İtalya ve 2008-Çin depreminden önce kurbağaların davranışlarında değişimler saptandığını söyledi. Ercan şöyle devam etti: 'Sadece hayvan davranışlarına bakılarak depremler tahmin edilemiyor. O ülkedeki jeofizik parametreler de takip ediliyor. Kaldı ki, çevre ve ısı gibi farklı sebepler, hayvanların yer değiştirmesinde etken olabilir.'

İSTANBUL'U KASITLI KATIYORLAR

Bazı bilim adamlarının Türk turizmini ve insanları psikolojik olarak etkilemek için her türlü felaket senaryosuna İstanbul'u kattıklarını, bunu kasıtlı olarak yaptıklarını söyleyen Ercan, 'Şu anda İstanbul'da erken tarihte deprem öngörülmüyor. En azından jeofizik parametreler bunu göstermiyor. Sadece kurbağalara bakacaksak, o zaman araştırmaları bırakıp, evde kurbağa yetiştirelim' diye konuştu.

BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YOK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu tür haberlerin insanlarda paniğe ve travmaya yol açabileceğini belirterek, 'Bu tür masallar zaman zaman ortaya çıkarılıyor' dedi. Hayvan davranışlarıyla deprem arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaracak bugüne kadar bilimsel bir veri ya da herhangi bir bilimsel dayanağın olmadığını söyleyen Eyidoğan, 'Bazı kişiler depremle hayvan davranışlarını ilişkilendiriyor. Ancak bu konuda bilimsel bir yöntem yok' dedi.

ÇİN'DE DE YAŞANMIŞTI

Hacettepe Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, 'Yunanistan'da gözlenen kurbağa göçü ile Türkiye'deki olası bir deprem arasında ilişki kurmanın bilimsel bir temeli olmadığını' belirtti. Kasapoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Kurbağaların göçüyle depremler arasında yapılmış bazı çalışmalar söz konusudur. Ancak bunlar henüz muhtemel bir depremi önceden kestirebilmemize imkan sağlayacak bir bilimsel temele oturtulmamıştır. O nedenle 27 Mayıs 2010 günü Yunanistan'da gözlenen kurbağa göçü ile Türkiye'deki olası bir deprem arasında ilişki kurmanın bilimsel bir temeli yoktur ve doğru değildir.''

İNTERNET HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER