Hindistan'da ABD'li misyoneri ok ve yayla öldürdü

Hindistan'da dünyayla hiçbir teması olmayan kabile, ABD'li misyoneri ok ve yayla öldürdü.

Hindistan'da ABD'li misyoneri ok ve yayla öldürdü
 Hindistan'da ABD'li misyoneri ok ve yayla öldürdü

Hindistan'da dünyayla hiçbir teması olmayan kabile, ABD'li misyoneri ok ve yayla öldürdü.

Kuzey Sentinel Adası'nı ziyaret eden bir ABD vatandaşı, dünyanın geri kalanıyla hiçbir teması olmayan kabile üyelerinin ok ve yaylarının hedefi oldu.
Hindistan'ın Andaman ve Nikobar Adaları'na bağlı Kuzey Sentinel Adası'na ayak basmak, ABD vatandaşı John Allen Chau'nun canına mal oldu.
Misyoner olduğu ve yerlilere Hıristiyanlığı öğretmeyi amaçladığı söylenen Chau, Kuzey Sentinel Adası'nda dünyanın geri kalanıyla hiçbir temasa girmeden, koruma altında ve dokunulmazlığa sahip olarak yaşayan Sentinelese kabilesinin üyeleri tarafından öldürüldü.

BALIKÇILAR GÖZALTINDA

BBC'nin Hint medyasından aktardığına göre, ABD vatandaşını tekneyle adaya götüren balıkçılar, adamın yerliler tarafından ok ve yayla öldürüldüğünü söyledi. Misyoneri yasaları çiğneyerek adaya götürmekle suçlanan 7 balıkçı gözaltına alındı.

YERLİLERLE TEMAS, FOTOĞRAFLARINI ÇEKMEK YASAK

Hindistan'da Andaman ve Nikobar Adaları'nın yerli halklarıyla temasa geçilmesi yasak. Hindistan hükümeti 2017'de çıkardığı bir yasal düzenlemeyle Andaman kabilelerinin fotoğraflarının çekilmesini bile yasaklamıştı.
YERLİLER YARGILANMAYACAK
Bu yasal düzenlemeler nedeniyle ABD'li misyoneri öldürenlerin polis tarafından yakalanıp yargı önüne çıkarılması mümkün değil.

OK ATILMASINA RAĞMEN İLERLEMEYE DEVAM ETMİŞ

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Hindistan yetkilisi, "Yerliler ok atmaya başlamış, ancak adam buna rağmen ilerlemeye devam etmiş. Balıkçılar, yerlilerin adamın boynuna ip dolayıp bedenini sürüklediklerini gördüklerini anlattı. Onlar da korkup kaçmışlar" dedi.
Misyonerin balıkçıların yardımıyla daha önce 4-5 kez adayı ziyaret ettiğinin öğrenildiğini aktaran BBC Hintçe Servisi'nden Subir Bhaumik, "Polis için zor bir iş. Yerlileri gözaltına dahi alamazlar. Yasalara aykırı" değerlendirmesini yaptı.
TEMAS ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Andaman kabilelerinin korunması için dünya çapında kampanyalar yürütülüyor. 'Jarawa' ve 'Sentinelese' olarak adlandırılan iki kabile hâlâ avcı-toplayıcı halklar olarak yaşıyor. Üyelerinin sayısı 50-150 arasında hesaplanan Sentinelese'nin para mefhumundan da haberi yok.

Dış dünyayla temasa geçmeleri halinde salgın hastalıklara yakalanıp ölmeleri riski büyük. Kabile halklarının bağışıklık sisteminin basit nezle virüslerine karşı dahi savunmasız olabileceği düşünülüyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109