YAŞAYAN ÇINAR PROF. DR. NURHAN ATASOY

YAŞAYAN ÇINAR PROF. DR. NURHAN ATASOY

YAŞAYAN ÇINAR PROF. DR. NURHAN ATASOY
YAŞAYAN ÇINAR PROF. DR. NURHAN ATASOY

Sergi Açılışı
Sinevizyon Gösterimi
Açılış Konuşmaları
Açık Oturum

Oturum Başkanı:
 Prof.Dr. Gül İrepoğlu

 Konuşmacılar:
Prof. Dr. Yunus Söylet
Prof. Dr. Günsel Renda
Selim İleri
Nihat Gökyiğit

Temenni Konuşmaları
Prof. Dr. Semra Germaner
Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu
Prof. Dr. Zeynep İnankur
Prof. Dr. Baha Tanman
 
Yaşayan Çınar Nurhan Atasoy
Türkiye’nin sanat tarihi alanında yaşayan en önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Nurhan Atasoy için bir saygı gecesi düzenlenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen program, 18 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Nurhan Atasoy’un hayatı, akademik çalışmaları, Türk sanat tarihine katkılarının koşulacağı programın oturum başkanlığını Prof. Gül İrepoğlu yapacak.

Geceye, Prof. Yunus Söylet (İst. Ün. Rektörü), Doğan Hızlan, Selim İleri Nihat Gökyiğit (TEMA Vakfı Başk.) konuşmacı olarak katılırken; Prof. Haluk Abbasoğlu, Prof. Baha Tanman, Prof. Günsel Renda, Prof. Zeynep İnankur da temenni konuşmaları yapacaklar.

Program sergi açılışı, kokteyl ve sinevizyon gösterimi ile başlayacak.

Prof. Dr. Nurhan Atasoy
1934 yılında Tokat'ın Reşadiye ilçesinde doğan Prof. Dr. Nurhan Atasoy ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümü'nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını da aynı bölümde tamamlamıştır. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÜSAV ve Taç Vakfı'nın kurucu üyesi olan Atasoy 1997 yılında Maltepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanlığına atanmış ve buradan emekli olmuştur.

Atasoy'un son yıllardaki çalışmaları arasında en önemli yeri seramik, kumaş ve çadır tutmaktadır. Oxford Üniversitesi sanat tarihi profesörlerinden Julian Raby ile birlikte yazdığı İznik Seramikleri kitabı 1989'da Londra'da basılarak, daha sonra Fransızca ve Japonca edisyonları da yapılmıştır.
Prof. Nurhan Atasoy’un üzerinde durduğu başka bir eser de 15-18 yüzyıllar dönemi kumaşlarını ele alan çalışmasıdır. Bu çalışmada yurtdışındaki koleksiyonlar dahil 1800 ipek kumaşa ulaşmıştır.  Kumaş kitabında payına düşen çalışmayı bitirdikten sonra Surname-i Hümayun'u yayına hazırlayan Atasoy’un bu eseri,  1582 yılında İstanbul hayatını her yönüyle minyatürlerinde yansıtan çok önemli bir görsel kaynak özelliği de taşımaktadır.
Emekli olan Prof. Atasoy hayatının büyük bir bölümünü araştırma ve yazı ile geçirmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER