İstanbulun Şehirleri sempozyumu‏

İstanbulun Şehirleri sempozyumu‏

İstanbulun Şehirleri sempozyumu‏
TARİH - MEDENİYET PARALELLİĞİNDE İSTANBUL'UN ŞEHİRLERİ

Aden-Viyana, Venedik-Bahçesaray, Kudüs-Roma, Gırnata-İsfahan, Bağdat-Toledo, Şiraz-Paris… Tarihin akışı içerisinde, dünyanın en önemli şehirlerinin siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan etrafında bir uydu olarak döndüğü İstanbul, bu yönüyle bir sempozyumda ele alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olan “Tarih-Medeniyet Paralelliğinde İstanbul’un Şehirleri” başlıklı sempozyum, 28-29 Mayıs 2011 tarihlerinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Toplantılar  13.30 - 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

28 Mayıs Cumartesi
İstanbul-Aden-Viyana

Sempozyumun ilk gününde saat 13.30’da başlayacak olan “Kahve İzleğinde Keyif Ehlinin Yolculuğu” başlıklı birinci oturumda Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Yaşar, dia gösterisi eşliğinde kahvenin İstanbul’a gelişi ve Osmanlı döneminde kahvehane kültürü hakkında; Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Öztürk de, Cumhuriyet dönemi kahvehane kültürü hakkında bilgi verecek.

İstanbul-Venedik-Bahçesaray

Saat 15.30’da başlayacak olan “Ticaret Yollarında Camın Öyküsü” başlıklı oturumda da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Zeki Sönmez, Türk-İtalyan sanat ve siyaset ilişkilerini; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Şükrü Çoruk ise, İtalyan ticaret kolonilerini kültür tarihi açısından değerlendirecek.

İstanbul-Kudüs-Roma

Sempozyumun ilk gününün son oturumu saat 17.30’da başlayacak. “Akdeniz’de Din” başlıklı oturumda Vatikan Temsilciliği’nin Basın Danışmanı Rinaldo Marmara, hakkında kitap yazdığı Katolik Kilisesi’nin tarihini anlatacak. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Demirci ile Stephen Mitchell ise, İstanbul, Roma, Kudüs bağlamında Akdeniz çevresinde dinin kültür tarihini anlatacaklar.

29 Mayıs Pazar
İstanbul-Gırnata-İsfahan

Sempozyumun ikinci gününde ilk oturum saat 13.30’da başlayacak. “Cennet Bahçeleri / Estetik Yolculuk” başlıklı oturumda, İslâm mimarisi konusunda dünyaca ünlü bir araştırmacı olan Henri Stierlin, İslâm mimarisine dair tespitlerini aktaracak. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Koç ise hakkında bir kitabının bulunduğu İslâm estetiğini değerlendirecek.

İstanbul-Bağdat-Toledo

Saat 15.30’da başlayacak olan ikinci oturum, “Bilimin Serüveni” başlığını taşıyor. Bu oturumda İslâm bilim tarihçileri Prof. Dr. Bekir Karlığa ve Prof. Dr. Rüşdi Raşid, İslâm biliminin Batı’ya olan etkisini anlatacaklar.

İstanbul-Şiraz-Paris

Sempozyumun son oturumu, “Divan’dan Sürrealizme Şiirsel Yolculuk” başlığını taşıyor. Saat 17.30’da başlayacak olan oturumda Prof. Dr. Ahmet Kartal, klasik şiirimizin İran ve Orta Asya’daki kaynakları hakkında bilgiler verecek. Şair Ali Günvar ise, şiirimizin Batı şiiri ile tanışması ve Batı şiirinin etkisiyle modernleşmesi sürecini anlatacak.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109