İBADETTE KARARLI OLMAK VE GÜÇLÜ BİR İMAN

İBADETTE KARARLI OLMAK VE GÜÇLÜ BİR İMAN

Bir kişinin kararlı olması; istediği hedefe ulaşabilmek için herhangi bir engel ve zorluk tanımadan, istekli bir biçimde çaba sarf edip, yapılması gerekenleri eksiksiz bir şekilde yapması demektir. Bu nedenle kararlı olmak, Müslümanların yaşamları boyunca ihtiyaç duyduğu ve Allah’ın hoşnutluğunu kazandıran güzel bir ahlaki özelliğidir. Allah bir ayetinde Müslümanları ibadetlerinde kararlı olmaları konusunda uyarmıştır:

Göklerin, yerin ve her ikisi arasındakilerin Rabbidir; şu halde O'na ibadet et ve O'na ibadette kararlı ol. Hiç O'nun adaşı olan birini biliyor musun? (Meryem Suresi, 65)

Rabbimiz Kuran’da, Kendisi’ne inanan dürüst Müslümanların yaşamları boyunca uymaları gereken bütün iyi ve kötü davranışları bildirmiş ve dünya hayatında yaşanması gereken güzel ahlak özelliklerini açıklamıştır. Bütün müminler Kuran’dan sorumlu olduklarını ve Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaları gerektiğini bildiklerinden dolayı, Allah’ın indirmiş olduğu emir ve yasaklara çok itinalı bir şekilde uyup, cennete layık olabilmek için güzel ahlak sergilerler. Müslümanlar bu konuda asla gevşeklik göstermezler. Bütün ibadetlerini büyük bir şevk ile yerine getirirler.

(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten 'tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar. (Nur Suresi, 37)

Allah insanlar için iki yol belirlemiştir; Hak ve batıl. Hakka uyan Müslümanlar yaşamları boyunca üstün ahlaka erişebilmek için, nefislerinin istediği kötü yollara gitmekten kendilerini alıkoyarlar. Örneğin Müslüman çok sinirleneceği bir olayla karşı karşıya geldiği anda hemen sakinleşir ve bağışlayıcı olmaya çalışır. Enaniyetli bir kişiyle karşılaştığı zaman, ona aynı şekilde karşılık vermek yerine kararlı bir şekilde tevazusunu korur. 

 "... Nefisler ise 'kıskançlığa ve bencil tutkulara' hazır (elverişli) kılınmıştır..." (Nisa Suresi, 128) 

 Ayeti gereği Müslüman her konuda kendini bencillik ve kıskançlık yapmaktan alıkoyar. Bunun için Allah’a olan sevgisini ve korkusunu daima güçlendirmeye çalışır. Ancak güçlü bir Allah sevgisi ile insan nefsindeki kötü ahlak özelliklerinden korunabilir. Bunun dışında, yani Allah sevgisi baz alınmadan yaşanacak olan güzel ahlak özellikleri sağlam olmayacaktır. Allah’ın öğrettiği ahlakı yaşamına hakim kılan kişi en güvenilir, en kaliteli, maneviyatı en güçlü kişi olur.

 

 

 

YORUM EKLE

banner110

banner109