Youtube'dan şok açıklama!

Youtube'dan şok açıklama!

Youtube'dan şok açıklama!
Youtube'dan şok açıklama!
Türkiye'den erişim yasağı kaldırılan Youtube duruma dair beklenmedik bir tavır aldı


Youtube'a erişim engelleme uygulamasının kaldırılması ile ilgili beklenmedik bir gelişme ortaya çıktı.

Biraz önce Youtube'un Türkiye temsilcisi olan ajanstan emailime gönderilen açıklama durumun düşünüldüğü gibi olmadığının ve daha da karmaşık bir hal alabileceğinin sinyallerini içeriyor.
Youtube yetkililerinden gelen açıklama şöyle:
"Türkiye’de bazı kullanıcıların YouTube’a tekrar erişebildikleri bilgisini aldık. Bu gelişmeleri inceliyoruz.  Türkiye’de kapatmaya neden olan videoların siteden kaldırılması YouTube tarafından değil,  üçüncü bir parti tarafından mevcut ‘otomatik telif hakları şikayet’  uygulamamızı kullanılarak kaldırılmıştır. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığı ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir."

PİŞMİŞ AŞA SU KATMAK
Bu açıklamayı okuyunca çok şaşırdım. Tam sorun çözülüyor hatta bu durum belki diğer yasaklı siteler için de bir ışık yakar derken Youtube yetkililerinin aslında hiç de uzlaşmaya varmak gibi bir niyetleri olmadığını hissettim.

Açıkçası şu an bir vatandaş olarak kızgınım çünkü herkesin sadece kendi açısından baktığı bu durum içinde, işin gerçek muhattabını yani mağdur bırakılan kullanıcıyı düşünen yok.
Tarafların dün ve bugün atılan bu olumlu adımlara sahip çıkmasını beklerken bu durum tam da "Pişmiş aşa soğuk su katmak" atasözünün hayata geçirilmiş hali gibi oldu.

AL SANA BİR KAYA NEREYE DAYARSAN DAYA
Tam da neyse en azından bu "çok önemli" konu artık zaten yoğun olan memleket gündemimizi meşgul etmeyecek derken, Youtube'un bu attığı adım (yoksa yaptığı nanik mi yazsaydım?) durumu iyice saçma ve vahim bir hale getirdi.

Şimdi biz Youtube sorunun bir süre daha devam edeceğine mi yanalım, yoksa varlığından bile daha önce haberimiz olmayan bir şirketin Atatürk'ün görselleri üzerinde hak sahibi olabilmesine mi?

* SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
* VİDEOLAR NASIL KALDIRILDI?
* ULAŞTIRMA BAKANI NE DEDİ?
* SONUÇTA NE OLDU?
* DİĞER SİTELERİN AKIBETİ NE OLACAK?
* ERİŞİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
* CEVAPLANMAYAN SORULAR
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Önce Youtube'la ile ilgili bir haber gündeme bomba gibi düştü: "YouTube her an açılabilir".

Gelen bilgiler merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service isimli bir şirketin kendi çabasıyla Yotutube'dan Atatürk'e hakaret içeren videoları kaldırttığı yönündeydi. Atatürk'ün görsellerini koruma yetkisi alan şirketin CEO'sunun verdiği bilgiye göre böylece Youtube'un açılmasının önündeki engel kalkmıştı.

Konuyla ilgili olarak görüştüğüm TİB İnternet Daire Başkanı Osman N. Şen bu bilgileri doğruladı ve durumdan haberdar olduklarını söyledi. Osman Şen "Haber doğrudur, durumdan haberimiz vardır. Bu firma videoları sahiplenerek başvuruda Youtube'dan bulunup kaldırtmıştır. Yalnız konu yanlış anlaşılmasın videolar kalktı diye hemen Youtube açılacak gibi bir durum yoktur. Önce savcılığa konu kararın kaldırılması yönündeki ilgili talep iletilmelidir. Böyle bir kararı ancak yargı birimleri verebilir" dedi.

VİDEOLAR NASIL KALDIRILDI?
Youtube'a erişim yasağı kararı yargı tarafından, Atatürk'e hakaret içeren uygunsuz videolar yüzünden alınmıştı. Bu videoların yayından kaldırılması için 2 yol izlenebilirdi: ilki büyük çapta bir kullanıcı şikayeti ve protestosu, ikincisi de videoların sahibinin (görsel hakkı) talepte bulunması.

İlk yöntem denendi, videolarla ilgili kullanıcılar Youtube'a pek çok şikayette ve kaldırılma talebinde bulundu ama sonuç alınamadı.İkinci yöntemde ise ortada garip bir durum vardı, görsellerin sahibi yoktu. Yukarıda belirttiğim gibi yayında olan bir görseli kaldırtmak için görsel haklarını elinde bulunduran kişinin yani sahibinin Youtube'a bunların silinmesini talep etmesi gerekiyor. Nedense yasağın başladığı tarihten bu yana yani yıllardır kimse bu görsellere sahip çıkmadı, üstüne almadı. Almanya'daki bu şirket kendi insiyatifi ile bir bakıma duruma el koyarak görsellere sahip çıktı ve hak sahibi olarak Youtube'a gerekli başvuruyu yaptı, videoları kaldırttı.

GÖZLER ULAŞTIRMA BAKANI'NDA
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube adlı internet sitesine erişim yasağıyla ilgili olarak, ''Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır'' dedi.

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: ''Nihayet bu paylaşım sitesinin yöneticileri de bu yönde hareket etmeye karar verdiler. Hukukun izlenmesinden başka hiçbir yolun geçerli olmadığını gördüler zannediyorum. Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır. Gördüğünüz gibi herkes yasalara uyunca hiçbir sorun çıkmıyor.''

SONUÇ
Yaklaşık 2.5 yıldır kapalı olan Youtube video paylaşım sitesi, Atatürk'e hakaret içeren videoların kaldırılmasıyla yeniden erişime açıldı. Kapatma kararını veren mahkeme Youtube yasağını kaldırdı.

International Licencing Service isimli şirketin, Atatürk'e hakaret içeren videoların siteden kaldırdığını ve Youtube'un açılması için hafta başında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ve mahkemeye başvurulacağını açıklamasının ardından gözler, BTK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) çevrilmişti.

Sitede Atatürk'e hakaret içeren toplam 10 video yayınlandığını belirtenTİB yetkilileri, 'Bu videolardan büyük bölümü daha önce kaldırılmıştı. Son olarak sitede 4 adet video bulunuyordu. Yaptığımız kontrolde bu 4 videonun da kaldırıldığını tespit ettik. Videoların kaldırıldığı bilgisini savcılığa ve mahkemeye bildireceğiz." açıklamasını yapmıştı.

TİB'den gelen bilirkişi raporuna göre kararı yeniden değerlendiren Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, siteye erişim yasağını kaldırdı.

DİĞER SİTELERİN AKIBETİ NE OLACAK?
Erişim yasağının kaldırıldığı kararının açıklanmasından sonra durumu değerlendiren Bakan Yıldırım, herşeyin hukuka uygun ayapıldığını, böylece kanunlara uyulduğu zaman bir sorun yaşanmayacağının belli olduğunun örenkele ispatlandığını söyledi.

TİB ve BTK'nın ISP'lere faksla konuyla ilgili açıklama göndermeye devam ettiğini belirten Yıldırım, önümüzdeki günlerde başka güzel gelişmelerinde olabileceğini söyledi. Bu gelişmlerein ne olabileceğine dair ipucu vermeyen Yıldırım, konuyu sürpriz olarak saklamayı tercih etti. Bakan Yıldırım'ın bu sözleri benim aklıma yasaklı olan diğer sitelerle ilgili de olumlu gelişmeler yaşanabileceği ihtimalini getirdi.

HEMEN ERİŞİM OLMAYABİLİR
Bu noktada belirtmek isterim ki erişim pat diye sağlanmayabilir. ISP'lere resmi bilginin, kararın ulaşması ve ilgili IP'lere olan yasağın kalkması zaman alabilir. O yüzden Youtube'a erişme çabalarınız hemen sonuç vermezse umutsuzluğa kapılmayın, süreç yavaş işleyebilir.

CEVAPLANMAYAN SORULAR
İtiraf etmem gerekir ki böyle basit bir çözüm yıllardır gözümüzün önünde duruyordu ve bizler ormana bakmaktan ağacı görmedik, kendime bu bakımdan çok kızıyorum. Yıllardır boşuna sıkıntı çektik ve çözümü basit bir sorunla belki de gereksiz yere gündemi meşgul ettik.

Öte yandan  benim de daha önce aklıma gelmeyen bu yöntem uygulandığı zaman içimi bir rahatsızlık sardı: "Yıllardır Youtube yasağından şikayet ederek, kişi ve kurumlara verip veriştirerek isim yapanlar neden bu kadar basit bir çözümü daha önce uygulamamışlardı?"
Onlar da benim gibi işin bu kadar basit şekilde çözümleneceğini akıl edememişler miydi? Yoksa birileri yine mazlum edebiyatından prim mi yapıyordu? Youtube'un bu kadar seveni varken yıllardır kimsenin böylesine basit bir çözüm için kılını kıpırdatmaması bir tek bana mı tuhaf geliyor?
Sanırım bunun cevabını hiç bilemeyeceğiz.
Kaynak :SELİN KUNT
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
[email protected]

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER