Yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız!

Herkesin çocukluğundan beri bildiği La Fontaine'nin ünlü hikayesi Ağustos Böceği İle Karınca masalı yüzünden meğer yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız

Yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız!
Yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız!

Herkesin çocukluğundan beri bildiği La Fontaine'nin ünlü hikayesi Ağustos Böceği İle Karınca masalı yüzünden meğer yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız! Yapılan araştırmalara göre, ağustos böceği, ağustos ayından sonra zaten hayatta kalmıyor. Dolayısıyla kışın için herhangi bir hazırlık yapmasına da gerek yok.

ÇALIŞMAMAKTA HAKLIYMIŞ

La Fontaine yüzünden yıllardır, insanlar ağustos böceğine meğer büyük haksızlık yapmış. La Fontaine'nin hikayesine göre, karınca tüm yaz çalışıp yiyecek biriktirirken, ağustos böceği şarkı söyleyip, yan gelip yatar. Karınca ile de dalga geçer. Ancak kış gelip kapıya dayanınca yiyecek için karıncaya muhtaç olur.

Bu hikaye tüm dünyada yıllardır anlatılır, öğretilir. Türkiye 'de de hemen her çocuk bu hikayeyi bilerek büyür. Peki gerçekten ağustos böceği hikayedeki gibi tembel, vurdumduymaz mıdır?

Hürriyet'te yer alan habere göre, böcek bilimcilerin araştırması La Fontaine hikayesi yüzünden ağustos böceğine büyük haksızlık yapıldığı görüşünde.

Yapılan araştırmalara göre, ağustos böceği, Ağustos ayından sonra hayatta kalmıyor. Yani kış için yiyecek biriktirmesinin bir anlamı yok.

Dişi Ağustos Böceği, uzantılı yumurtlama borusuyla yumurtalarını Ağaçların genç sürgün yarıklarının içine bırakır. Bunlardan altı hafta sonra “NİMF” adı verilen ve erginlere benzemeyen yavrular çıkar. Danaburnuna benzeyen bu yavrular, kazıcı ön ayaklarıyla toprağı kazarak altına gizlenirler.

Toprak altında yaşayan ağustos böcekleri ağaç kökleri ve öz suyu emerek beslenirler. 17 sene toprak altında kalan ağustos böceği yeryüzüne çıktıktan sonra 4 haftalık ömre sahiptir. Bu dört haftayı eş arayarak geçiren ağustos böceği eşleştikten sonra ölür, kışın yaşamayacağı için yiyecek biriktirme endişesi olmaz. Bu da La Fontaine'nin haksız olduğunun ispatıdır.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 14:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER