Yeni Ehliyet Almak için gerekli belgeler

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılacak uygulamayla belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak.

Yeni Ehliyet Almak için gerekli belgeler
 Yeni Ehliyet Almak için gerekli belgeler 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılacak uygulamayla belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni görünüm verilen sürücü belgeleriyle değiştirilecek.
TBMM'de bekleyen ancak en kısa sürede uygulamaya konması beklenen  Karayolları  Trafik Yönetmeliği'nde 1 Ocak itibariyle pek çok revizyona gidilmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip ehliyetle değiştirilecek. Ayrıca yeni  ehliyetler uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. 
Yeni sehliyet alacak vatandaşların şu prosedürlei yerine getirmesi gerkiyor:
-Tek hekimden alınan 'Sürücü olur' sağlık raporu
-1 biyometrik fotoğraf,
-Parmak izi,


-Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi.
Ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücülerin bu belgelerle birlikte emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracağı açıklandı.
Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp araç sahiplerinin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürücü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.
İlk defa  ehliyet alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanların belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edileceği bildirildi.
Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısıyla ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecekğini açıkladı. Ancak hükümetin isterse bu süreyi uzatabileceği  kaydedildi.
Daha önce 9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgelerin  17 sınıftan oluşacağı kaydedildi.Buna göre yeni ehliyet sınıfları şöyle :  Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak. Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi "BE" sınıfı ehliyet istenecek.
Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için "CE" sınıfı ehliyet istenecek.
İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.


YENİ EHLİYET İÇİN İSTENİLEN BELGELER

İLK DEFA SÜRÜCÜ BELGESİ VERİLMESİ İŞLEMLERİ
1) Sürücü Belgesi Dosyası
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası
4) Sürücü Sağlık Raporu
5) Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
6) 2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
7) Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
FARK İŞLEMLERİ(Herhangi bir sınıf sürücü belgesi olanlar)
Sürücü belgesi dosyası hariç, ilk defa sürücü belgesi verilmesi müracaatında istenilen belgeler fark işlemlerinde de istenir.
ZAYİ VE YIPRANMA NEDENİYLE YENİLEME İŞLEMLERİ
1) Dilekçe
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü Sağlık Raporu
4) 2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
5) Zayi değilse mevcut sürücü belgesi
6) Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
TEBDİL İŞLEMLERİ
1) Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi
2) Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercüme
3) Sürücü belgesi dosyası
4) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
5) Sürücü sağlık raporu,
6) Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
7) 2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf),
8) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.


ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
1) Eski sürücü belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü sağlık raporu
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.


>Sertifika ve öğrenim bilgileri elektronik ortamda alınmaktadır.
>Adli sicil kaydı belgesi elektronik ortamda alınmaktadır.
>Parmak izi kaydı belgesi ve imza müracaat sırasında alınacaktır.
>Kimlik: Üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan Nüfus Cüzdanı, Pasaport ve Avukatlık Kimliği olmalıdır.

SÜRÜCÜ BELGESİ ONLİNE RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLA

EHLİYET DEĞİŞİMİ ONLİNE RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLA



Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2016, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109