Üniversite adaylarına müjde!

Üniversite adaylarına müjde!

Üniversite adaylarına müjde!

Kökleri 125 yıl öncesine dayanan Feyziye Mektepleri Vakfı’nın yüksek öğretim neferi Işık Üniversitesi, “eğitim bir haktır” anlayışından yola çıkarak çok büyük bir adım attı.

Işık Üniversitesi, vadesi 10 yıla kadar yayılabilen ve bursluluk durumuna göre ayda 49 TL’den başlayan ön ödeme prensibiyle geri ödenecek bir eğitim kredisi hazırladı. Işık Üniversitesi’nde okuyan ya da okumaya başlayacak tüm öğrencilerin faydalanabileceği krediyle ilgili olarak Işık Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ekrem Ekinci ile görüştük.  

Işık Üniversitesi’nin sunduğu kredinin detaylarını  bize aktarabilir misiniz?Işık Üniversitesi olarak, öğrencilerimize “önce oku, sonra öde” mantığıyla işleyen çok büyük bir eğitim kredisi fırsatı sunuyoruz.  

Kredi kullanan öğrencilerimiz, öğrenim esnasında aylık olarak sadece ana paranın faiz ödemesini yapacak, kredinin ana ödemelerini eğitim yaşamlarının sonunda işe başladıkları dönemde taksitle geçekleştirebilecek.

Işık Üniversitesi öğrencilerine özel eğitim kredisi, 1.000 TL ile 100 bin TL arasında değişen tutarlarda teminatlı ve teminatsız olmak üzere farklı şekillerde alınabiliyor.  

Teminatlı kredi için bir örnek vermek gerekirse, hazırlık dahil olmak üzere 5,5 yıllık bir öğrenim süresinde her yarıyıl kredi talebinde bulunan bir öğrenci, 1. yarıyılda aylık 49 TL, 10. yarıyılda aylık 494 TL faiz ödemesi yapacak. Mezuniyetten sonra, kredi süresinin sonu olan 10. yıla kadar ayda 1.149 TL ana para geri ödemesi yaparak borcunu bitirmiş olacak.

Aynı hesaplama mantığı  ile düşündüğümüzde, % 25 burslu öğrenciler 1. yarıyılda 74 TL ile 10. yarıyılda 741 TL arasında değişen faiz ödemeleri yapacak. Burssuz öğrenciler ise 1. yarıyıl ödemesi olarak 99 TL ile 10. yarıyıl ödemesi 988 TL arasında değişen ödemelerde bulunacaklar.  

Teminatsız kredide ise beş yıla varan vade süresi ve bursluluk şartlarına göre birinci dönem ödemesi 114 TL’den başlayan ödeme koşulları da bulunuyor.

Burada özellikle ifade etmeliyim ki bu rakamlar, öğrenim ücretinin değişmemesi halinde geçerli olacaktır. Kredi geri ödemeleri, öğrenim ücretinin değişmesi halinde değişebilir. Ama unutmamak gerekir ki; 125 yıllık bir eğitim kurumu olan Feyziye Mekteplerine bağlı Işık Üniversitesi olarak, gerçek bir Vakıf Üniversitesi olmanın getirdiği sorumlulukla, yıllık eğitim ücretlerinde son derece minimal artışlar gerçekleştiriyoruz. Bu veriyi, geçmiş yıllardaki eğitim ücretlerimizi değerlendiren herkes görebilir.

Kredi için kimler başvuru yapabiliyor?

Kredi kapsamında lisans öğrencileri hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere 5 yıllık eğitim süreleri için kredi başvurusunda bulunabiliyor. Öğrenciler her yarıyıl, o yarıyıla ait öğrenim ücreti için kredi başvurusunda bulunup okul ödemelerini kredilendirebiliyor. Ayrıca Uzun Vadeli Eğitim Kredisi istenilen dönemde kullanılabilirken, krediye ara verip tekrar başlamak da mümkün.

Eğitim Kredisinin Faizi Değişmiyor!

Üniversite eğitimi en az beş yıl sürüyor. Kredinin faiz oranları, bu beş yıl süresince yaşanabilecek ekonomik dalgalanmalarda değişiklik gösterdiğinde öğrenciler mağdur olmaz mı?

Işık Üniversitesi bir eğitim kurumu, ve ticari kaygısı bulunan kurumlardan önemli bir farkı var. “Eğitim bir haktır” anlayışıyla, yüksek burs oranları sunuyor ve Işık Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerimizin ciddi bir bölümünü burslu okutuyoruz. Böyle bir misyonla görev yapan bir eğitim kurumunun sunduğu kredi de önemli bir avantaj taşıyor elbette. Kredinin belirlenen faiz oranı, vade süresinin sonuna kadar değişmiyor. Başka bir deyişle, kredinin geri ödeme döneminde, makro ekonomide ne yaşanırsa yaşansın, öğrencilerimizin ödeyeceği kredinin faizi sabit kalacaktır.

Böylesine uzun dönemli taahhüt sizin Türkiye ekonomisine inandığınız anlamına mı geliyor?

Biz elbette Türkiye’ye ve Türkiye ekonomisine inanıyoruz. Çünkü biz, geleceğin yöneticilerini yetiştiren bir kurumuz. Bizim öğrencilerimiz, geleceğin ekonomistleri, iş adamları, sanayicileri, siyasetçileri ve sanatçıları  olacak... Bizim öğrencilerimiz, geleceğin Türkiyesini kuracak. Dolayısıyla gelecekten bir kaygımız bulunmuyor.

Işık’ta Herkes Burslu Okuyabiliyor

Işık Üniversitesi’nin diğer vakıf  üniversitelerinden ayrıldığı  noktalar nelerdir?

Hiç tereddütsüz söyleyebilirim ki Işık Üniversitesi gerçek bir vakıf üniversitesidir. Kâr amacı gütmez, öğrencisi için, öğrencisinden kazandığının üzerinde harcama ve yatırım yapar. Işık Üniversitesi, 125 yıldır sadece eğitim veren bir eğitim kurumu olan Feyziye Mektepleri Vakfı’nın çatısı altında kurulmuştur. Bir sebepten kapılarını kapatıp eğitim hayatını sona erdirmez, mezunlarını referanssız bırakmaz. Işık Üniversitesi mezunları, 125 yıldır var olan bir eğitim geleneğinin parçası olarak, onbinlerce mezunun bulunduğu bir ağa katılır, Türkiye ve dünya için saygın mevkilerde yer alır.

Işık Üniversitesi’nin kâr amacı  gütmediğini verdiği yüksek eğitim burslarından da anlayabiliyoruz. Burslar hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Işık Üniversitesi, 2010-2011 döneminde ÖSYM kılavuzunda yer alan kontenjan tercihlerine göre öğrencilere  %100 ve %50 oranında burs veriyor. Sınavda İlk 5000 arasına girerek kayıt olan öğrencilere “Onur Bursu” verilerek ücretsiz eğitim ve yurtlarda ücretsiz kalma fırsatı sunuluyor. İlk 1000 kişi arasında yer alan öğrencilere ise “Yüksek Onur” bursu verilerek ücretsiz öğrenim hakkının yanı sıra aylık burslar veriliyor.

Başarıya dayalı bursların yanı sıra Işık Üniversitesi’nde isteyen herkes burslu okuyabiliyor.

Işık’ta herkesin burslu olması prensibinizi neye dayandırıyorsunuz?

Işık Üniversitesi, kaliteli eğitim almak isteyen öğrencilerin önünde maddi bir engel kalmaması  için ne gerekiyorsa yapmayı kendine şiar edinmiş bir kurumdur. Bu kapsamda, herkesin burs hakkı olması gerektiğine inanıyoruz.

Tercih yaparken, Işık Üniversitesi'ni ilk üç tercihinden biri olarak işaretleyerek kazanan adaylara öğrenim ücretinin %25’i oranında burs veriyoruz. FMV Işık Liseleri’ni bitirip Işık Üniversitesi’ni ilk beş sırada tercih eden adaylara ise %50 oranında indirim sağlanıyor. Bu da demek oluyor ki Işık Üniversitesi’nde herkes en az %25 burs hakkı kazanabilir.

Işık Üniversitesi’nde ayrıca sanat ve spor bursları, International Bacalaureate diploması  bursları, kardeş indirimi ve FMV Liseleri’nden mezunlar için de çeşitli burslar bulunuyor.

Şile’ye Gelen Işık’ı Tercih Ediyor

Aday öğrencilere vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Yüksek öğrenim, gençlerin hayatında çok önemli bir dönem. Dolayısıyla yüksek öğrenim kurumu tercihleri son derece önemli. Böylesine ciddi bir karardan önce mutlaka okulları yerinde ziyaret etmelerini öneriyorum. Kampüsleri, hedefledikleri bölümleri yerinde görsünler, ilgili kişilerden detaylı bilgi alsınlar.

Ben, Şile Kampüsümüzü ziyaret eden bir öğrencinin tercihini hızla yapacağına inanıyorum. Geçtiğimiz yılların tecrübesine dayanarak söylüyorum ki Şile Kampüsümüzü ziyaret etmiş aday öğrencilerin hemen tamamı okulumuzu tercih ettiler.  

Bu yıl da aday öğrencilere kampüsümüzün kapılarını sonuna kadar açtık. 6 Ağustos tarihine kadar, dileyen herkese kampüsümüzü gezdiriyor , kampüsümüzü deneyimlemelerini sağlıyor, akademisyenlerimizle birebir iletişim kurarak meslekler hakkında en doğru bilgiyi ilk elden almalarına olanak tanıyoruz. Dileyen herkes kentin merkezi noktalarından verdiğimiz ücretsiz servis hizmetinden de faydalanabilir.

Adaylarımız ayrıca; 2 Ağustos’a kadar, Şile Kampüsümüzün yanı sıra Ortaköy, Suadiye ve Meydan AVM’deki Gloria Jeans Coffees ile Kadıköy Halitağa Caddesi Memişoğlu İş Hanı Önü’nde, Özdebir uzmanları aracılığıyla vereceğimiz tercih danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirler.

Işık Üniversitesi hakkındaki tüm detaylı bilgilere www.isikun.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Sorular [email protected] adresine yönlendirilebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER