Üç lokmadan biri arılara bağlı

Üç lokmadan biri arılara bağlı

Üç lokmadan biri arılara bağlı
Üç lokmadan biri arılara bağlı
Türkiye kovan sayısı bakımından dünyada ikinci, ancak arıların verimliliği açısından 6. sırada.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitelerinde (HÜ), bu hafta başında düzenlenecek iki ayrı uluslararası konferansta, son yıllarda kaygıyla izlenen kovan kayıplarının nedenleri ile arı bilimi konuları, 39 ülkenin bilim insanları tarafından masaya yatıracak.

Yarın Hacettepe Üniversitesinde Arı Ölümlerini Araştırma Grubu'nun (COLOSS-Prevention of Honey Bee Colony Losses) 6. zirvesi başlayacak; ardından 7-9 Eylül tarihleri arasında ODTÜ'de 4. Avrupa Arı Bilimi Konferansı yapılacak.

Türkiye, dünya genelinde kovan sayısı bakımından Çin'in ardından 2. sırada bulunuyor, ancak arıların verimliliği açısından 6. sıraya geriliyor. Her iki konferans da Türkiye'nin bal arılarının mevcut durumunun tespiti ve çözüm önerileri açısından önem taşıyor.

Arı ölümlerinin ana temasını oluşturduğu Hacettepe Üniversitesindeki zirve toplantısına 39 ülkeden 81 bilim adamı katılacak.

ODTÜ'deki konferansta ise özellikle bal arılarında arı genomu, arı davranışları, tozlaştırma, arı sağlığı, koloni yönetimi ve bal arısı ürünleri gibi arı biyolojisi üzerinde çalışan Avrupa'dan ve diğer ülkelerden araştırmacıların son araştırmaları bilim dünyası ile paylaşılacak.

Konferans, özellikle son yıllarda gözlenen ve kaygıyla izlenen arı ölümleri ve koloni kayıplarının nedenlerini araştıran, temel ve uygulamalı araştırmalar yapan bilim insanları arasında iletişimi ve arı bilimi laboratuvarları arasındaki işbirliğini geliştirme amaçlanıyor.

Bal arısı genetik çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin merkezlerinden biri olan Türkiye, dünyada bulunan bal arısı ırklarının yaklaşık yüzde 20'sine sahip. Bu nedenle Avrupa arı bilimi konferansının Türkiye'de düzenlenmesi büyük anlam taşıyor.

ODTÜ'deki konferansa 5 kıtayı temsil eden 39 ülkenin bilim insanları katılacak. Kongre sırasında 150'yi aşkın sözlü sunum ve 100'ü aşkın poster sunumla birlikte 250'nin üzerinde bildiri tartışılacak.

''ÜÇ LOKMADAN BİRİ ARILARA BAĞLI''
ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, konferansların uluslararası katılımcıları bir araya getirmesi bakımından önemli olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin kovan sayısı bakımından Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığını, ancak arıların verimi açısından 6. sıraya gerilediğini bildiren Kence, araştırmacıların hangi arı hastalıklarının yaygın olduğunu bularak, önlemler almaya çalıştığını anlattı.

Arı genomunun son yıllarda arı hastalıklarının yaygınlaşmadan engellenmesi konusuna öne çıktığını belirten Kencek, ''Arılar, dünyada genomu bilinen nadir hayvanlardan biri. Arıların tüm genomu yapıldı. Bu nedenle araştırmacıların yönü de bu yöne kaydı'' dedi.

Arıların tozlaşmaya katkısının önemine işaret eden Kencek, ''Her yediğimiz üç lokmadan biri arılara bağlı. Besin zincirinde arıların yeri çok büyük. Tüm dünyaya ekonomiye de büyük katkısı olduğu yani Türkiye'de arıların ekonomiye milyarlarca dolarlık katkısı olduğu söyleniyor'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109