Türkiye ve İsrail anlaştı

Türk yetkililer iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldığını doğruladı.

Türkiye ve İsrail anlaştı
 Türkiye ve İsrail anlaştı

Türk yetkililer iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldığını doğruladı.
Yabancı ajanslar akşam saatlerinde İsrailli üst düzey yetkililere dayandırarak, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için 3 yıldır süren müzakerelerde anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
Tarafların anlaşmayı pazar günü biraraya geldikleri İtalya'nın başkenti Roma'da sonlandırdığı belirtildi.
Başbakan Binali Yıldırım bugün saat 13'te anlaşma ile ilgili olarak açıklama yapacak.
ABD'nin de desteğiyle varılan anlaşmanın Salı günü imzalanacağı belirtiliyor.
Hafta içi heyetlerin pazar günü Avrupa'da biraraya geleceği duyurulmuş ancak neresi olduğu kamuoyu ile paylaşılmamıştı.
Toplantıya katılacak Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, İsrail heyetineyse Başbakan Binyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover'in başkanlık edeceği belirtilmişti.
AP: İsrail 20 milyon dolar tazminat ödeyecek
Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için şartları İsrail’in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasıydı.
Mart 2013'te ABD Başbakanı Barack Obama'yı ağırlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara olayı nedeniyle Türk mevkidaşı Başbakan Tayyip Erdoğan'a 'özür' mesajını iletmişti.
Associated Press haber ajansı, görüşme heyetinde yer alan bulunan İsrailli bir yetkiliye dayandırarak, İsrail'in baskında hayatını kaybedenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat vereceğini belirtti.
Türkiye'nin bunun karşılığında İsrail devletine ve baskında yer alan askerlere karşı suçlamalarını geri çekeceği ve ilişkilerin yeniden büyükelçi seviyesine çıkaracağı aktarıldı.


'Gazze'ye İsrail üzerinden insani yardıma izin'
Anlaşma çerçevesinde İsrail'in Gazze'de inşası süren hastanenin bitirilmesine yardımcı olacağı, yeni bir elektrik santrali ve içme suyu sağlamak için deniz suyu arıtma tesisi kuracağı belirtildi.
Ayrıca Türkiye'nin, İsrail'in Aşdod kentindeki liman üzerinden Gazze'ye insani yardım göndermesine de izin verileceği belirtildi.
AA'ya bilgi veren Türk yetkili mutabakatta Hamas ile ilgili bir maddenin bulunmadığını açıkladı.
İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye'nin İsrail'e Gazze'yi yöneten Hamas'ın İsrail'e saldırı düzenlemeyeceği konusunda garanti verdiğini iddia etmişti.


Erdoğan, Abbas ile telefonda görüştü
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı arayarak İsrail ile yürütülen müzakerelere dair bilgi verdiğini yazdı.
Erdoğan'ın görüşmede, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi hususunda İsrail'le anlaşma sağlandığını aktardığı belirtildi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın ise görüşmeleri "memnuniyetle karşıladığı" ifade edildi.
Mayıs 2010'da İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) Gazze ablukasını delmek için Türkiye'den yola çıkan, insani yardım yüklü Mavi Marmara gemisinin, uluslararası sularda İsrail komandolarının baskınına uğramasının ardından İsrail ile Türkiye ilişkileri askıya alınmıştı. Baskında 10 kişi öldürülmüştü.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2017, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER