Türk Kızılayı 148 yaşında !

“Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” ilkesi ile yoluna devam eden Türk Kızılayı 148. yaşını kutluyor.

Türk Kızılayı 148 yaşında !
 Türk Kızılayı 148 yaşında !
“Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” ilkesi ile yoluna devam eden Türk Kızılayı 148. yaşını kutluyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay’ı daha güçlü bir insanı yardım kuruluşu yapmak için çalıştıklarını söyledi. Kınık, “11 Haziran 1868’de Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla kurulan Kızılay’ın 148. Kuruluş yılında hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli yardım kuruluşları arasında olmanın gururunu yaşıyor. Yeni Vizyon projelerimizle 2020 yılına hazırlanıyoruz” dedi.

Daha güçlü bir Kızılay için çalışıyoruz”

Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı 148. yaşında. 11 Haziran 1868' de bir grup idealist doktorun kurduğu “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adı altında kurulan cemiyet, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. 1935 yılında Atatürk tarafından ise kuruluşa “Kızılay” adı verildi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurum arasında yer alıyor.

“Stratejik hedeflerimizi belirledik”

2020 Stratejik Vizyonu “Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” olarak özetleyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, daha güçlü bir insani yardım kuruluşu için stratejik hedeflerini belirlediklerini söyledi. Kınık, “Gerek ülkemizde gerekse dünyanın değişik yerlerinde daha fazla insanın acısını dindirebilmek , daha fazla kişiye insani yardım götürebilmek için yeni hedeflerimizi ortaya koyduk. Yeni dönem için, her evde bir Kızılay gönüllüsü ilkesi ile yola çıkacağız. Hedefimiz ilk etapta 2 milyon gönüllüye ulaşmak. Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 85’ini tamamen gönüllü kan bağışçılarından karşılıyoruz. 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 100’e çıkartacağız.

Afete müdahale konseptinden afete hazırlık konseptine geçerek, afet acılarının daha ortaya çıkmadan dindirilmesine yönelik eğitim çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Toplumu afetlere hazır bir hale getirmek istiyoruz. Bunun için Kızılay Akademi’nin kapasitesini geliştireceğiz. Ar-ge faaliyetlerine özel bir önem vereceğiz. Özellikle afet sonrası beslenme hizmetlerini yeniden biçimlendireceğiz. Bölgemizde artan göçlere ilişkin yeni bir konsept çalışması yapacağız. Mültecilerin yaralarının sarılması ve rehabilitasyonu üzerine odaklanacağız.

Dünya insani yardım alanında varlığımızı güçlendireceğiz. Bunun için özellikle Afrika ülkelerine yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz. İlk uluslararası Sağlık Meslek Yüksek Okulumuzu Eylül ayında Somali’de açacağız. Onu Uganda’da yapacağımız açılış izleyecek. Afrika ülkelerine yönelik olarak ilaçlı cibinlik üretimine en kısa zamanda başlayacağız. Yaşlı ve hasta destek evlerimizi en kısa zamanda hizmete sokacağız. Tüm bu çalışmalarla birlikte de 2017’de yapılacak olan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulunda başkanlığa aday olacağız” diye konuştu.

Yüzbinlerin yardımına koştu

Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay sağladı.

Operasyon gücüyle bölgesinde lider

Türk Kızılayı, bugün 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 25 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyetine sahip. Kızılay, 350.000 kişiye acil barınma ve beslenme imkânı verebilecek kapasiteye ulaştı.

Türkiye’nin kan ihtiyacını karşılıyor

1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağışını katlayarak artıran Kızılay, 2015 yılı sonu itibariyle 1.937.940 ünite kan bağışına ulaştı. Ülke geneline yayılmış 17 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 82 hizmet birimde üç bini aşkın personel ile hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan 2.500.000 ünitenin tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor.
Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi’ni hayata geçiren Türk Kızılayı, 2016 Haziran ayı itibariyle 150 bin donöre ulaştı. Kızılay 3 yıl içinde ise 250.000 donöre ulaşmayı hedefliyor.

Sosyal yardım hizmeti

Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor.

137 farklı ülkede yardıma koştu

Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. 148 yıllık tarihinde 137 farklı ülkede ihtiyaç anında Türk Kızılayı vardı. Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Pakistan’da, Gazze’de, Sri Lanka’da, Libya’da ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılayı, ülke sınırları içinde ise her yıl milyonlarca insana yardım eli uzatmayı sürdürüyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109