TURGUT ÖZAL'IN VEFATININ 26. YILI

Türk siyasetinin renkli isimlerinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 26 yıl geçti.

TURGUT ÖZAL'IN VEFATININ 26. YILI
TURGUT ÖZAL'IN VEFATININ 26. YILI

Türk siyasetinin renkli isimlerinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 26 yıl geçti.
Türkiye'nin demokratikleşmesi ve ülkede sivil siyasetin yerleşmesi için çaba harcayan, Türk siyasetinin renkli isimlerinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 26 yıl geçti.

Bankacı bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak Malatya'da 1927'de dünyaya gelen Özal, babasının mesleği nedeniyle ilk, orta ve lise eğitimini farklı şehirlerde tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü 1950'de tamamlayan Özal, Elektrik İşleri Etüd İdaresinde çalışmaya başladı.

ABD'de, "mühendislik ekonomisi" alanında uzmanlık eğitimi gören Özal, Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi.

Bu süreçte, 1954'te Semra Özal ile evlenen Turgut Özal'ın üç çocuğu oldu.

Askerlik hizmetini, Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi olarak 1961-1962 yılları arasında yapan Özal, Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasına önemli katkılar sağladı.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini 1967-1971 yılları arasında yapan Özal, Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

Dünya Bankasında 1971-1973 yıllarında danışman olan Özal, Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında çalıştı ve Madeni Eşya Sanayii Sendikası başkanlığı yaptı.
"Sandalyesiz bakan" deniyordu
Sonrasında siyasete atılan Özal, ilk adımı 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisinden İzmir Milletvekili adayı olarak attı. Özal, bu denemesinde milletvekili seçilemedi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER