Tüketici Örgütleri Federasyonu dan Basına ve Kamuoyuna Duyuru

Tüketici Örgütleri Federasyonu dan Basına ve Kamuoyuna Duyuru

Tüketici Örgütleri Federasyonu dan Basına ve Kamuoyuna Duyuru
Tüketici Örgütleri Federasyonu dan Basına ve Kamuoyuna Duyuru

(TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan, Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin kredi kartındaki ‘ödeme oranlarının’ yükseltilmesini öngören” içeriğine ilişkin yaptığı değerlendirmesinde,  tüketicilere yönelik uyarı ve önerilerde bulunmuştur.

Basına ve Kamuoyuna;   17 Aralık 2010 tarih, 27788 sayılı Resmî Gazete yayınlanarak 6 ay sonra yürürlüğe girecek bir maddesi dışında, yürürlüğe giren Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmelik de yapılan değişikliklerle, Dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarının ödemesinin,
Limiti 15.000 TL na kadar olan kredi kartında yüzde 25,
Limiti 15.000 TL den, 20.000 TL na kadar olan kredi kartında yüzde 30,
Limiti 20.000 T L ve üzerinde olan kredi kartında yüzde 40,
Yeni tahsis edilen kredi kartlarında, kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40’dan aşağı olamayacağı.   Limiti 5.000 TL na kadar olan kredi kartında, yönetmeliğin yayın tarihi itibariyle, ilk yıl için yüzde 20, ikinci yıl yüzde 22,  Limiti 5.000 TL - 15.000 TL arasında olan kredi kartında, yönetmeliğin yayın tarihi itibariyle ilk 6 ayda yüzde 20, ikinci 6 ayda %22, olarak uygulanması hükme bağlanmış olup, belirlenen kredi kartı limitlerine göre asgari ödeme oranlarıyla kavram kargaşası yaratılmış ve bu nedenle de tüketicilerin dikkati dağıtılıp, kafası karıştırılmıştır. 

Yönetmelik değişikliğinin gerekçesi açıklanmadığı gibi, reklamlarda TC Kimlik numaranı yaz bize gönder kredi kartın gelsin diyerek tüketicinin gelirine bakmadan yüksek limitli milyonlarca kart dağıtılması ve hesap özeti tutarının yüzde 40 ödemesinin zorunlu kılınması önümüzdeki süreçte sadece ve sadece Kredi kartından kaynaklı sorunun artmasına neden olacaktır.

17 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmelik değişikliğinin 3. Maddesinde yer alan, “Bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde ellisine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılır.” Hükmü uygulamada sorunların çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağı gibi bankalar tarafından da büyük ölçüde de uygulanmayacaktır. Bu uygulamayla yüksek faizler nedeniyle temerrüde düşenlerin sayısı artacaktır. Düzenleme bu haliyle hiç bir işe yaramayacaktır.
ÇÖZÜM, ya kredi kartına uygulanan faizler yarı yarıya düşürülmelidir.
Ya da kredi kartından nakit çekim yasaklanmalıdır.

Yönetmelikle düzenlenen, banka Şubelerine yapılan kart iptaline ilişkin taleplerin mutlaka yazılı olarak yapılması ve talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanan bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesinin zorunlu hale getirilmesi yönetmeliğin içeriğine yönelik tek olumlu uygulamadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER