Tokyo'nun kuzeyini tsunami vurdu

Tokyo'nun kuzeyini tsunami vurdu

Tokyo'nun kuzeyini tsunami vurdu
Tokyo'nun kuzeyini tsunami vurdu - VİDEO
Japonya 8.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Tarihin en büyük beşinci sarsıntısının ardından oluşan tsunami, önüne çıkan araç ve evleri sürükledi. Deprem ve tsunami sonrası ölü sayısının artmasından endişe ediliyor
Japonya'da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu bildirildi. Yerin 24 kilometre altında oluştuğunu duyurulan deprem yerel saatle 14:46'da (Türkiye saatiyle 07:46) meydana geldi. Depremin büyüklüğü önce 7.9, ardından da 8.8 olarak açıklanmıştı.

NHK televizyonu, depremin başkent Tokyo'daki binaları salladığını ve ''çok sayıda yaralı'' olduğunu duyurdu. Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Depremden sonra Japonya'nın başkenti Tokyo ve civarında 4 milyon evin elektrikleri kesildi, kentte 14 yangın çıktı. Tokyo'nun merkezinde tüm tren seferleri durduruldu.

METRO VE  BANLİYÖ TRENLERİ DURDURULDU

Tokyo metrosu ve banliyö trenleri durduruldu. Kuzeydeki Sendai havaalanını ise su bastı. Narita havaalanı kapatıldı, yolcular ise tahliye edildi. Japonya'daki tüm limanlar tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı. Japonya'nın kuzeyindeki Tohoku otobanının bazı bölümleri hasara uğradı.

Hükümet depremden etkilenen bölgelere kurtarma görevlileri gönderdi.

Bu arada 8 askeri uçak ise depremin verdiği hasarı gözlemlemek üzere havalandı.

 Deprem: Video için tıklayınız...

ÖLÜ SAYISI 60'A YÜKSELDİ

Japonya İtfaiye ve Afet İdare Kurumu, deprem ve ardından gelen 4-7 metrelik tsunami dalgalarında ölenlerin sayısının 60 olduğunu duyurdu.

Bu arada Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Kürün, "şu anda Türk vatandaşlarıyla ilgili kendilerine ulaşan bir sorun bulunmadığını" belirtti.

Tokyo'da hava, tren, hızlı tren ve metronun çalışmadığını, sadece sabit telefon ve internetin çalıştığını belirten Kürün, cep telefonlarıyla da iletişim sağlanamadığını söyledi.

BAŞBAKAN: ''DEPREM BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU''

Başbakan Naoto Kan, Japon halkından sakin olmalarını istedi. Japonya'da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi. Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti. Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.

BİR NÜKLEER SANTRALDE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Depremin ardından bazı nükleer santraller otomatik olarak kapandı. Yetkililer, Tepco Fukuşimi'nin 1 nolu terminalinde bir sorun çıktığını, ancak hemen güvenliğin sağlandığını söyledi. Toyota ise kuzeydoğudaki iki tesis   ile parça üretim fabrikasında üretimin durdurulduğunu duyurdu. Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, depremden sonra kapanan Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde mekanik bir arıza meydana geldiğini, bu nedenle acil durum ilan edildiğini söyledi.

Japonya'daki tüm limanlar tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı.

Japonya Merkez Bankası mali piyasanın istikrarını sağlamak için azami gayretin gösterileceğini açıkladı.

Toyota ise kuzeydoğudaki iki tesis ile parça üretim fabrikasında üretimin durdurulduğunu duyurdu.

 Tsunami: Video için tıklayınız...
 Tsunami: Video için tıklayınız...
 Tsunami: Video için tıklayınız...


Depremin büyüklüğü nedeniyle, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başlangıçta sınırlı tuttuğu tsunami alarmını daha sonra neredeyse Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bütün ülkeler için genişletti. Tsunami uyarısı yapılan ülkeler arasında Rusya, Tayvan, Filipinler, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Şili, Ekvador, Kolombiya ve Peru da bulunuyor.

YENİ DEV DALGALAR BEKLENİYOR

Japonya'nın doğu kıyısını vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında meydana gelen tsunaminin yıkıcı etkileri oldu. Kyodo haber ajansı, Japonya'nın kuzeyindeki Sendai limanında tsunaminin yol açtığı 10 metre yüksekliğindeki dev dalga nedeniyle bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Meteoroloji kurumundan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 7 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurduğu belirtildi. Denizin  1,5 km içeriye girdiği bölge halkına yüksek yerlere çıkılması için uyarıda bulunulduğu ifade edildi. Güneydoğu sahilleri için de tsunami uyarısı yapıldı.

Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu. Tsunami sonucu evler pirinç tarlalarına sürüklendi. NHK kanalı, Fukushima bölgesindeki Onahama kentinde araçların, evlerin ve binaların tsunamiyle sürüklenip götürüldüğü görüntüleri yayınladı.

"Kıyılardaki yerleşimleri boşaltın tsunami uzun sürebilir" uyarısı yapan Japonya içişleri Bakanlığı, "6-10 metre arasında tsunami dalgalarının sürmesi bekleniyor" dedi.

BM: ''30 ARAMA VE KURTARMA EKİBİ HAZIR DURUMDA BEKLETİLİYOR''

Japonya'nın doğu sahili açıklarında meydana gelen depremin ardından BM tarafından yapılan açıklamada, 30 arama ve kurtarma ekibinin Japonya'ya gönderilmek üzere hazır durumda bekletildiği belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.

Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

20 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada da depremin ardından, Japonya'nın Honşu adasının doğu sahili açıkları ve yakınlarında büyüklükleri 5,8 ile 7,1 arasında değişen 20 artçı deprem olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, depremden sonra meydana gelen en büyük artçı şok Honşu adasının doğu sahili açığında, depremden yaklaşık 45 dakika sonra oluşan 7,1 büyüklüğündeki artçı deprem oldu. Ana şoktan yaklaşık 6 saat sonra, Honşu adasının doğu sahili yakınında 6,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.

DEPREM FIRTINAYLA GELDİ

Japonya'ya tarihin en büyük beşinci sarsıntısı bir deprem fırtınasıyla geldi. 8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı, öncü depremler arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde sarsıntılar vardı. Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremden önce Honshu'daki hareketlilik dikkat çekiyor.  Bölgede 8.9'dan önce iki gün içinde 35 deprem meydana geldi. Honshu merkezli sarsıntılar arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde öncü depremler bir uyarı niteliğindeydi. Büyük depremden sonra ise artçı sarsıntılar Japonya'yı sallamaya devam ediyor. Artçı sarsıntılar arasında 7.1, 6.8, 6.4, 6.3 ve 5.8 büyüklükteki depremler var.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞTİRİLDİ

Japonya'da meydana gelen depremin büyüklüğü 8,9 olarak açıklandı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS, Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açıklarında meydana gelen depremin 8,9 olduğunu bildirdi. Japonya Meteoroloji kurumundan yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğü 7,9 olarak kaydedilmişti.

Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

YENİ BİR ARTÇI DEPREM DAHA!
En son gelen habere göre Honshu bölgesinin doğu kıyısında bir deprem daha gerçekleşti. Depremin büyüklüğünün 5.4 olduğu belirtiliyor.

YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

Japonya'da bugün meydana gelen depremin, 1872'den bu yana en büyük deprem olduğu bildiriliyor. Japonya'da 1923'te Canto'da meydana gelen depremde ise 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. Japonya'da sol yıllarda en fazla can kaybına neden olan deprem ise 1996'da 5 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depremi olmuştu.

Yüzyılın başından beri dünyada meydana gelen en şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle sıralanıyor:

06- 1906: Ekvador-Kolombiya - 8.8 büyüklüğündeki deprem Ekvador ve Kolombiya kıyılarını vurdu. Yaklaşık 1000 kişi hayatını kaybetti.

09 - 1950: Tibet - 15 Ağustos'ta meydana gelen depremin büyüklüğü  8.6 olarak ölçüldü.

04- 1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

10- 1957: 9 Mart'ta Alaska'da Andreanof Adası'nda meydana gelendeprem,n büyüklüğü ise 8.6'ydı

01 - 1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

02 - 1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

07 - 1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

03 - 2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

08 - 2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

05 - 2010: Şili - 27 Şubat 2010'da 8.8 büyüklüğünde oldu

AJANSLAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER