TOKİ'DEN EV ALANLARA KÖTÜ HABER

TOKİ'DEN EV ALANLARA KÖTÜ HABER

TOKİ'DEN EV ALANLARA KÖTÜ HABER

Memur maaş zammına endeksli taksitle ev alanlar, 1 Temmuz itibariyle yüzde 1,06 daha yüksek taksit ödeyecek.
 
Memura zam olarak yansıyan enflasyon farkı, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev alanlara da taksit artışı olarak yansıyacak.

İdareden memur maaş zammına endeksli taksitle ev alanlar, 1 Temmuz itibariyle yüzde 1,06 daha yüksek taksit ödeyecek. Enflasyon farkı, TOKİ'ye 500 lira taksit ödeyen bir ev sahibinin yıl sonuna kadar 48 lira fazla ödeme yapmasına sebep olacak.

Geçen ay enflasyon eksi çıkmasına rağmen (Haziranda enflasyon yüzde 0,56 geriledi) yılın ilk yarısındaki artış hedeflerin üzerinde çıktığı (Hedef yüzde 2,5; gerçekleşen yüzde 3,56) için memur, sözleşmeli memur ve memur emeklilerin maaşlarına yüzde 1,06 enflasyon farkı yansıtılacak. Söz konusu fark dolayısıyla ortalama memur maaşı 14 lira yükselecek. Enflasyonda meydana gelen sapma aynı zamanda TOKİ'den ev alanlara da yansıyacak. Altı aylık enflasyon yüzde 3,56 çıktığı için TOKİ taksitleri bu oranda artacak. Maliye Bakanlığı’nın Toplu Konut İdaresi’ne göndereceği yazının ardından söz konusu ev sahipleri bu ayki taksitlerini yüzde 3,56 zamlı ödeyecek. Artış, taksit miktarlarına göre farklı oranlarda yansıyacak.

TOKİ’den ev alan ve memur maaş zammına endeksli taksit ödeyenler bu yılın ilk altı ayı için yüzde 4,5 zam görmüştü. Bu durumdaki ev sahiplerinden Hamdi Kurtçu'nun cebinden yaşanan artış dolayısıyla 6 ayda 100 liranın üzerinde fazla para çıkacak. Kurtçu, “Memur zam aldı, biz de zamlı taksit. Bu taksitlere gelen 6 ayda bir zamlar yüzünden borcumuz azalacağına daha artıyor. Bir de buna enflasyon farkı eklenince iyice zorlanıyoruz.” diye konuştu.

ÜÇ AYRI FORMÜL KULLANILIYOR

372 bin kişiyi ev sahibi yapan TOKİ'nin ödeme planlarında üç ayrı formül bulunuyor. 6'şar aylık iki dilimde uygulanan birinci ve en çok kullanılan formül TOKİ taksitlerinin memur maaş zamlarına endeksli olması. Bu formülde memur maaşına gelen zam aynen taksitlere yansıtılıyor. İkinci formül TEFE ve TÜFE oranlarına göre taksitlere zam uygulanması. Son formül ise memur maaş zamları ve TEFE-TÜFE'nin az olanı taksitlere yansıtılması şeklinde.

(kaynak www.aksam.com.tr)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER