Taşeron kadro düzenlemesi Meclis'e geliyor

Yıllarca uygulamada yapılan hatalar sebebiyle Türkiye'nin önemli sorunlarından biri haline gelen taşeron sistemi çözüm bekliyor.

Taşeron kadro düzenlemesi Meclis'e geliyor
 Taşeron kadro düzenlemesi Meclis'e geliyor 

Yıllarca uygulamada yapılan hatalar sebebiyle Türkiye'nin önemli sorunlarından biri haline gelen taşeron sistemi çözüm bekliyor.

İstismar edilmesi sonucunda Türkiye'nin önemli sorunlarından biri haline gelen taşeron konusunda Asıl işi yapan işçiler yıllardır aynı işi yaptıkları kadrolu çalışanlarla aynı haklara sahip olmayı isterken, hükümet ise bu konuda yeni çözüm modelleri üzerinde çalışıyor. Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda son dönemde açıklamalar yapılırken, son açıklama ise konunun yıl sonunda Meclis'e geleceği yönünde oldu. İşte taşeronda son durum ve gelişmeler...
Yıllarca uygulamada yapılan hatalar sebebiyle Türkiye'nin önemli sorunlarından biri haline gelen taşeron sistemi çözüm bekliyor. Taşeron işçiler kadro konusunda çözüm üretilmesini beklerken, zaman zaman hükümetten gelen açıklamalar işçilere umutlandırsa da, somut adımların bir türlü atılamaması bekleyişteki işçileri memnun etmiyor.

Taşeronla ilgili düzenleme yıl sonunda Meclis'e gelecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda taşeron konusuna soruları yanıtlayan Ağbal, bundan sonra da kamuda farklı noktalarda hizmet alımı yöntemiyle ihalelerin devam edebileceğini belirtti.

Mevcut hizmet alımı kapsamında çalışan personelle ilgili bir düzenlemenin yakın zamanda yapılacağını dile getiren Ağbal, "Bundan sonra sınırlı da olsa bu uygulama devam ettiğinde buna ilişkin yetki alıyoruz." dedi. Onlarca kamu kurumunun, yüzlerce taşra teşkilatının ayrı ayrı ihaleler yaptığını belirten Ağbal, burada kaynak kullanımında etkin olmayan işler yapıldığını ifade etti.
Uygulamayla kimsenin ücretinin aşağı çekilmediğini vurgulayan Ağbal, kamu kurumlarında aynı işi yapanlar bakımından ücretlerin aynı düzeyde olmasını amaçladıklarını bildirdi. Bu maddenin getirilmesinin "taşeronlarla ilgili düzenlemenin geciktiği anlamına gelmeyeceğini" ifade eden Ağbal, taşeron düzenlemesiyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını, düzenlemenin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ve Bakanlar Kurulunda görüşülüp Meclise sevk edileceğini söyledi.

Düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclise geleceğini belirten Ağbal, "Uzun bir kanun olmayacak. Belki en fazla 20 maddelik çerçeve bir kanun olacak. Hızlı şekilde Meclisten geçeceğini düşünüyoruz." dedi.

"Kapsamlı bir çözüm paketi oluşturmayı hedefliyoruz"

Canlı yayında taşeron konusuna değinen Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalar öteden beri yaptığımız bir konu. Çalışma Bakanlığı'mız da bu konuda bir çalışma yaptı. Öncelikle ekonomi koordinasyon kurulunda ardından bakanlar kurulunda çalışmaları bir araya getireceğiz. Kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Taşeron işçiler için yeni model yolda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşerona kadro verilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına gelişi sırasında gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğuna ilişkin soru üzerine "Çalışıyoruz, olgunlaştıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Detay vermeyelim, birkaç model üzerinde çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Başbakan Yıldırım'dan taşeron açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Toplantıda iş hayatıyla ilgili meseleleri gündeme alma fırsatımız oldu. Görüişmelere KESK ve TOBB da katıldı. Çalışma hayatı ve iş hayatımızın yüzde 80'inin temsil edildiği bir toplantı oldu. Buraya gelip de taşeron konusunu konuşmamak olmazdı. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili bakanlıklarımız bir çalışma yürütüyor. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve taşeron olarak çalışanları statülerini kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar alternatiflerle tamamlanmak üzere. Önümüzdeki aylarda Bakanlar Kuruluna sonra da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna gelecek."

Sarıeroğlu: Ciddi bir çalışma içindeyiz

Eskişehir'de AK Parti kongresinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşerona kadro" diye bağıran kadınlara seslendi. Konu hakkında çalışmaların yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu şu sözleri söyledi:
"Beklenti içinde birçok kesim var taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamları ile ilgili beklentilerini karşılayabilmek için yaklaşık bir aydır Maliye Bakanımızla çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmamızı kısa süre içerisinde tamamlayıp kardeşlerimizle paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına, beklentilerine, taleplerine, ihtiyaçlarına yeni yasama döneminde, yeni yıla girmeden cevap vermiş olacağız, bunun da müjdesini vereyim."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER