Süper Lig'den sonra elektriğin de kralı

Süper Lig'den sonra elektriğin de kralı

Süper Lig'den sonra elektriğin de kralı
Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım ihalesi sonuçlandı. İstanbul ve Gediz'i aynı firma rekor fiyatlarla aldı

Boğaziçi Elektrik'i 3 milyar dolarlık rekor teklifle kazanan İş-Kaya-MMEKA Gediz ihalesini de yaklaşık 1 milyar 920 milyon dolarla kazandı.

Kazancı-Karamehmet ortaklığının iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar doları buldu. İki ihale için 2 saatte 5 milyar dolar teklif edilmiş oldu.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemelerde en yüksek teklif 1 milyar 11 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

Toplam 5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 2 milyar 90 milyon dolar oldu. Bu turda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu elendi.

İkinci elemeli turda Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş elendi ve en yüksek tutar 2 milyar 405 milyon dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, bu turda 2 milyar 725 milyon dolar en yüksek teklif gerçekleşti.

Dördüncü eleme turunda da IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken en yüksek tutar da 2 milyar 895 milyon dolara ulaştı.

Beşinci elemeli turda ise Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, daha sonra açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 980 milyon dolar, artırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Tek tur olarak gerçekleşen açık artırmada, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG dışındaki tüm firmalar ihaleden çekildi.

HESABI DÜZLEŞTİRELİM

Böylece İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG en yüksek teklifi veren firma oldu. Açık artırma sırasında firmanın teklifi 2 milyar 985 milyon dolardı. Ancak İhale Komisyonu Başkanı Aksu'nun, ''Son teklifiniz bu kadar mı, hesabı düzleştirelim'' önerisi üzerine firma, teklifini 5 milyon dolar artırarak, 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı.

KİMLER TEKLİF VERMİŞTİ?

1- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
2- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
3- Park Holding A.Ş.
4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu
7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
8- KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu
9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

KARAMEHMET CESARET VERMİŞ

İşkaya-MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası "İstanbul'u çok arzu ediyorduk. Ortağımız Mehmet Emin Karamehmet'in verdiği cesaretle almayı istediğimize karar verdik ve hedefe ulaştık. İhale bedelini taksitle ödeyebiliriz" açıklamasını yaptı

GEDİZ'İ DE AYNI FİRMA ALDI

Elektrikte özelleştirmeler Gediz Elektrik Dağıtım'la devam etti. Boğaziçi Elektrik'i 3 milyar dolarlık rekor teklifle kazanan İş-Kaya-MMEKA Gediz ihalesini de yaklaşık 2 milyar dolarla kazandı.

10 firmanın teklif verdiği ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 710 milyon dolar oldu. 1. elemeli turda teklif tutarı 1 milyar 475 milyon dolara çıktı ve KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu elendi.

İkinci elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 675 milyon dolara ulaştı, Park Holding A.Ş. ihale dışı kaldı. Üçüncü elemeli turda teklif 1 milyar 777 milyon dolara çıktı, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 10'UNU TÜKETİYOR

İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik'in, 2.3 milyon abonesi bulunuyor. Bölgedeki kayıp kaçak oranı yüzde 6.3 düzeyinde. Bölge Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 10'unu oluşturuyor.

İHALELERE İPTAL DAVASI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İstanbul ve İzmir Bölgesi için yapılan elektrik dağıtım ihalesinin iptali için davaya hazırlanıyor. EMO Başkanı Cengiz Göltaş, bu özelleştirmelerin elektrik fiyatlarının artması anlamına geldiğini söyledi. Göltaş, daha önceki ihalelerde olduğu gibi İstanbul ve İzmir bölgesine ilişkin ihalelerin iptali için dava açacaklarını vurguladı.
 internet haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER