Sedat Hoca'mızı kaybettik

Sedat Özkol 20 Mart 2012 tarihinde Üsküdar, Zeynep Kamil, Yeni Mahalle Çinili Camisinde öğle namazına müteakiben kaldırılıp, Karacaahmet Mezarlığına defnedilecektir...

Sedat Hoca'mızı kaybettik
İnşaat Mühendisleri Odası eski genel başkanı, sosyalist  Yrd. Prof. Dr. Sedat Özkol bu sabaha karşı aramızdan ayrıldı. Sedat Hoca'mızı kaybettik. Yaklaşık 15 gündür beyin kanaması nedeniyle felçli olarak yaşama tutunma mücadelesi veriyordu. Ne yazık ki başaramadı. Anısı yolumuza ışık tutsun.

Yrd. Prof. Dr. Sedat Özkol, 20 Mart 2012 tarihinde Üsküdar, Zeynep Kamil, Yeni Mahalle Çinili Camisinde öğle namazına müteakiben kaldırılıp, Karacaahmet Mezarlığına defnedilecektir.İstanbulgercegi.com olarak yakınlarına başsağlığı diliyor ve yakın bir zamanda Sedat hocanın çeşitli yazılarını okuyucularımıza ulaştıracağımızı duyurmak istiyoruz.

Ekte Yrd. Prof. Dr. Sedat Özkol, Şubat ayında yeni basılan "MARX VE KIVILCIMLI'NIN İZİNDE 'YEŞİL-DİŞİL-DİJİTAL' DEVRİM" kitabına yazdığı "Politik Özgeçmişim" başlıklı kendini anlattığı yazısını yayınlıyoruz.

Politik Özgeçmişim


“40” yılı aşan “Politik Yaşamım” temelde “2” ana dönemden oluşuyor:
1. 1960 – 1970 yılları: “Kıvılcımlı’yı Ararken” şeklinde adlandırdığım bu dönemde Ant, Yön gibi dergilere yazılar yazmıştım. Ve Ant Yayınları’nda “2” kitabım yayımlanmıştı:
Geri Bıraktırılmış Türkiye (1969)
Emperyalizm / Tekelci Kapitalizm ve Türkiye (1970)
İlk kitabımda “Az gelişmiş, gelişmekte olan, kalkınan ülkeler yok; geri bıraktırılmış ülkeler var” diyordum. “Geri Bıraktırılmış Türkiye” yaklaşımı o yıllarda, devrimci gençlik arasında oldukça etkin olmuştu.

Burada “mış” eki, geçmişte olmuş ve tamamlanmış izlemini verdiğinden; oysa “geri bıraktırılma süreci”, “Süreç” olarak devam ettiğinden, daha sonra bu yaklaşımı “Geri Bıraktırılan” diye düzelttim.
Her iki kitapta da “Geri Bıraktırılma”nın iç dinamikleri üzerinde hemen hiç durulmuyor, “Süreç” ve “Emperyalizm” daha çok “dışsal” bir dayatma şeklinde tanımlanıyordu. Kuşkusuz bu yaklaşım temelde bir önyaklaşımdı.
Kitaplarımı yayımlarken Kıvılcımlı’yla tanışmak onuruna ve eserlerini okumak mutluluğuna eriştim. Böylece “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi Olmaya Çalışmak” dönemi ve süreci başlamış oldu.
2. 1970’den Günümüze: “Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonra”: Politik yaşamımın bu 2. dönemi “40” yıldır devam ediyor ve ben bugün de “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi” olmaya çalışıyorum.
“Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonraki” dönemde:
Türkiye Ulaşımı’nın Ekonomi Politiği” / Tefeci – Bezirgan Medeniyetler ve Tarihsel Devrimler Çağı” (1975)
Yok Aslında Birbirinizden Farkınız (1987)
Emperyalizmin Boyunduruğundaki Şehirlerimiz ve Şehirlilerimiz (1990)
Oydaşmak ya da Oydaşmamak: İşte Bütün Mesele (1990)

100 Soruda Alaturkafranga Sosyalizmin Otopsisi (1990)
Türkiye Bankacılık Sistemi’ndeki Teknolojik Gelişmeler ve Çalışanlar Üzerindeki Yansımaları (1994)
Dişil Yönetişim (2007)
Muzır Söyleşiler (2008)
7e Paradigması (2010) adlı kitaplarım yayımlandı.
Bu arada yayımlanan makalelerimden “2” tanesi öne çıkıyor;
1. Türkiye’de Sermaye’nin Yapısı:
Finans Kapital – Bankalar (İlke Dergisi Haziran 1974)
2. Türkiye’de Sermayenin Yapısı:
Finans Kapital – Holdingler (İlke Dergisi Ağustos 1974)
Burada şu hususun altını çizmek gerekiyor. 1970 yılından sonra yayımlanan kitap ve makalelerimde, “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi” olarak “Kıvılcımlı’nın Öğretisi”ni anlamaya, yorumlamaya ve uygulamaya çalıştım. Bugün de bu “Süreç” devam ediyor.
İşte elinizdeki bu kitap da temelde “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde Yeşil Devrim / Dişil Devrim / Dijital Devrim” adı altında, günümüzü tanımlıyor ve tanıtmaya çalışıyor. İlk kitabı; “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde İnsan ve Teknik Üretici Güçler” ve “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde Alternatif Siyaset” başlıklı kitaplar izleyecek. Ayrıca “Tahrir Meydanı’ndan Wall Street’ın Zaptı”na başlıklı bir kitap çalışması yürütüyorum. Tüm bu kitaplar Rezan Yayıncılık tarafından yayımlanacak. Bu bağlamda değerli yoldaşım Ahmet Kale’ye teşekkür borçluyum.
Sayın Kale’nin benden bir isteği oldu. Ben de bu isteği sevinçle kabul ettim. “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde” başlıklı kitaplarımdan sonra, tüm temel yazılarımı, makalelerimi ve kitaplarımı: “Kıvılcımlı’yı Ararken” ve “Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonra” başlıkları altında bir araraya getirmeyi planlıyoruz.
Son olarak şu gerçeği bir daha vurgulamak istiyorum. “Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonra” yazdıklarım ve yazmakta olduklarımda, “Doğruluk” ya da “Doğruluk Payı” temelde “Kıvılcımlı’ya ve “Kıvılcımlı’nın Öğretisi”ne aittir. Eksikler ve yanlışlarsa bana.
Kuşkusuz bu yaşımda da “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi Olmaya Çalışmak” bana güç, esin, mutluluk ve onur veriyor.
Sedat Hoca

Yrd. Prof. Dr. Sedat Özkol'un Kimdir;

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Mezunu. İnşaat Yüksek Mühendisi.
Fulbright Bursiyeri
ABD’de Rolla School of Mines & Metallurgy’de İnşaat Mühendisliği’nde Yüksek Lisans,
Oklahoma Devlet Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği’nde
Yüksek Lisans ve
İnşaat Mühendisliği’nde Doktora Çalışması yaptı.
ABD’de Oklahoma Devlet Üniversitesi ve St. Louis Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.
Ankara Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Teknik Danışmanı.
İşletmeler Bakanlığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT’ler)
Yatırımlar Genel Müdürlüğü görevini yaptı.
ABD’de “En İyi 10 Devlet Üniversitesi” arasında yer alan Nebraska Üniversitesi Omaha’nın Türkiye Temsilcisi.
Özgün bir yönetişim paradigması olan “7e Paradigması”nın;
(7e ≡ etik + ekolojik + ergonomik + estetik + elastik + ekonomik + elektronik)
Sahibi / Uygulayıcısı
1996 yılında kurucusu olduğu Epsilon Eğitim / Yönetim Danışmanlığı, Volvo, Mitsubishi, Honeywell gibi dünya devleriyle birlikte, “Kurumsal Etik Değerler / Kurumsal Toplumsal Sorumluluk / Etik Yönetim / Evrensel İş Ahlakı”nda Birleşmiş Milletler Mükemmellik Ödülü’nü kazandı.
3-14 Haziran 1996 tarihlerinde İstanbul’da yapılan “Birleşmiş Milletler Uluslararası Yerleşimler Konferansı: HABITAT II” bünyesinde gerçekleştirilen “Dünya İş Forumu”na katılan 100’den fazla uluslararası ve global kuruluş arasında, Epsilon, “Doğadan, insandan, istihdamdan, gençlikten ve gelecekten yana” uygulamalarıyla, 28 Ekim 1996 tarihinde, Birleşmiş Milletler Özel Jürisi tarafından, “Mükemmellik Ödülü”ne layık görüldü. Epsilon, bu ödülünden dolayı,12 Mart 1997 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edildi ve ödül Sayın Cumhurbaşkanımıza sunuldu. Bu ödül gerçekte ülkemize ve milletimize ait olduğundan, Sayın Cumhurbaşkanımız takdim töreninde yaptığı konuşmada şu sözlere yer vermiştir:
“Epsilon’u Birleşmiş Milletler Mükemmellik Ödülü’nü kazanmış olduğu için tebrik ediyorum. Çağdaş Türkiye’nin belgesi olan, bu çok önemsediğim ödülün ulusumuza ve devletime ait olduğunu söylüyor ve diğer kuruluşlara örnek olmasını diliyorum.”
Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı
12 Mart 1997 Çankaya
1999 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP) “Başarı Plaketi”nin sahibi oldu.
2000 yılında, “7e Paradigması” ile tasarımını yaptığı “Kadıköy Belediyesi e-Dönüşüm Projesi” başlatıldı. Bu “Proje” 2003 yılında, Türkiye’de tüm belediyeler arasında Türk Sanayici ve İşadamları Derneği: TÜSİAD / Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) e – Türkiye / e- Yerel Yönetimler Türkiye Büyük Ödülü’nü kazandı.
Yine “7e Paradigması” ile tasarımını yaptığı “Türkiye’nin İlk e-Belediye’ye Dönüşüm Uzmanı Sertifika Programı”, 2004 yılında Maltepe Üniversitesi – Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği işbirliği ile uygulamaya konuldu.
Epsilon Eğitim / Yönetim Danışmanlığı Kurucusu ve Genel Müdürü olarak “90” belediyenin ve “8” belediye iktisadi teşebbüsünün “300”ü aşkın üst düzey yöneticisine / “e-Belediye / Yeşil Belediye” eğitimleri verdi.

Sahip olduğu “40” yıllık mesleki birikim ve deneyim bağlamında, sadece, 1996 yılından bu yana; Epsilon Eğitim / Yönetim Danışmanlığı Kurucusu ve Genel Müdürü olarak “İnsan Kaynakları ile Bilişim – İletişim Teknolojileri”ni bütünleştiren “91” etkileşimli etkinlikte, aralarında ülkemizin en önemli holdinglerinin, bankalarının, sanayi kuruluşlarının, sigorta şirketlerinin, aracı finans kurumlarının, turizm, otelcilik ve konaklama kuruluşlarının, üniversiteler ve eğitim kurumlarının, lojistik dağım merkezlerinin, pazarlama ve dağıtım kuruluşlarının, bakanlıklar ve kamu iktisadi teşebbüslerinin, emniyet birimlerinin, medya kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, mühendislik - müşavirlik ve proje tasarım kuruluşlarının ve sistem entegratörlerinin bulunduğu toplam “5.251” kurum ve kuruluşları üst düzeyde temsil eden “10.426” yöneticiye sunuş yaptı. Ayrıca 2001 yılından bu yana “90” belediyenin ve “8” belediye iktisadi teşebbüsünün “300”ü aşkın üst düzey yöneticisine “e-Belediye / Yeşil Belediye” eğitimleri verdi.
TC Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Proje Yönetimi”, “Sivil Toplum Örgütleri”, “Küresel KOBİ”, “İmaj ve Saygınlık Yönetimi”, “Araştırma ve Alan Çalışmaları”, “Toplam Kalite Yönetimi”, “Yeşil Belediye: e-Belediye” ve
“Çağdaş İş Ahlakı: Kurumsal Sosyal Sorumluluk” derslerini verdi.

Maltepe Belediyesi’nde uygulamaya konulan “Geleneksel Belediye’den Yeşil Belediye’ye Dönüşüm Projesi”nin “Tasarımcısı” / Uygulama Denetimcisi (*)
Maltepe Belediyesi’nde Yönetici – İdareci ve Memur – İşçi çalışanlara
• “Yeşil Belediye”nin Tanımı, İlkeleri, Bileşenleri
• “Yeşil Belediye”de Stres Yönetimi
• “Yeşil Belediye”de İletişim Yönetimi
• “Yeşil Belediye”de Toplantı Yönetimi
• “Yeşil Belediye”de Zaman Yönetimi
• “Yeşil Belediye”de Proje Yönetimi eğitimlerini verdi.
(*) Bu “Proje” kendi alanında Türkiye’nin “İlk ve Tek Projesi”dir.
Yazdığı kitapların başlıcaları:
7e Paradigması
Dişil Yönetişim
Küresel KOBİ
Türkiye Ulaşımının Anatomisi
Özkaynak Düzeni
İşletmelerde Kara Delikler
Geleneksel Belediye’den e-Belediye’ye / Yeşil Belediye’ye Dönüşüm

Yakında yayımlanacak kitapları:
Ekodijital Yaşam
Asırlık İşletmeler
Çağdaş İşletmeler’de Kalıcı Başarı’nın Temel Güvencesi: Ortak Liderlik (Co – Leadership/Tandem Leadership)
Microsoft, Sentim ve Oracle’da Danışmanlık Yaptı.
Kadiköy Belediyesi ve Maltepe Belediyesi’nde Proje Danışmanı Olarak Görevde Bulundu.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2012, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109