Sanatçı Metin Şentürk'ten BM'de engelliler diplomasisi

Sanatçı Metin Şentürk'ten BM'de engelliler diplomasisi

Sanatçı Metin Şentürk'ten BM'de engelliler diplomasisi
Sanatçı Metin Şentürk'ten BM'de engelliler diplomasisi

Türkiye’de, Dünya Engelliler Vakfını kuran ve,seçilen görme engelli müzisyen Metin Şentürk, BM'ye bağlı olarak Dünya Engelliler Birliği’ni Türkiye'de kurmak için BM'de girişimlerde bulundu.


Türkiye’de Dünya Engelliler Vakfını kuran ve yapılan oylamada başkanı seçilen görme engelli müzisyen Metin Şentürk, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı olarak Dünya Engelliler Birliği’ni Türkiye'de kurmak için BM'de girişimlerde bulundu.

1982 yılında BM tarafından hazırlanan Dünya Engelliler Eylem planının taraf ülkeler sözleşmesi toplantılarını takip etmek üzere Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal’ın başkanlığındaki bir heyetle birlikte New York’a gelen Metin Şentürk, Dünya Engelliler Birliği’nin Türkiye’de kurulması için BM’de resmi görüşmeler yaptı.

BM’de yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Şentürk, ‘’Buraya gelme nedenimiz, BM nezdinde yapılan Dünya Engelliler Eylem Planının Taraf Ülkeler Sözleşmesi toplantılarında katılmak ve Dünya Engelliler Birliği’nin Türkiye’de kurulması için aday olduğumuzu duyurmak ve buna destek aramaktır’’ dedi.

Dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu yardımcısı Sha Zukang’la görüştüklerini belirten Şentürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe denk gelen haftada, 1-3 Aralık tarihler arasında İstanbul’da Dünya Engelliler Birliği’nin kurulması için bir forum yapılacağını bildirdi.

Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tavsiyeleri olduğunu da bildiren Şentürk, BM Genel Sekreter yardımcısı Sha Zukang’la dün yaptıkları toplantıda da, kendisinden çeşitli tavsiyeler aldıklarını ifade etti.

Şentürk, BM Genel Sekreter yardımcısı Sha Zukang'ın yardımcısı Akika Ito’yla da uzun bir toplantı yaptıklarını belirterek, Dünya Engelliler Birliğinin kurulması konusunda yakın ilgi ve destek gördüklerini bildirdi. 3 gün boyunca BM’deki toplantılara katılacaklarını belirten Şentürk, ‘’toplantılar süresince hazırladığımız, bilgi dosyalarımızı, flaş disklerimizi tüm katılımcılara dağıtacağız’’ dedi.

Toplantılara katılan heyetin başkanı olan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Köksal da, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2009 yılında BM Engelliler Sözleşmesini onayladığını ve Bakanlar Kurulu kararıyla sözleşmeyi uygulamaya soktuğunu hatırlatarak, BM'deki toplantıların amacının Sözleşmenin uygulanmasının takibi olduğunu söyledi.

Köksal, "Toplantıya katılma sebebimiz, buradaki iyi uygulamaları görüp, Türkiye'de hayata geçirmek için yapılması gerekenleri yapmak. Bu konuda diğer ülkelerle işbirliği yapmayı amaçlıyoruz" dedi.


(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109