Sami KOVANCI: 'Hedefimiz 2023’te Elektrik Dağıtım Şirketlerinde Dünyanın İlk 10'u'

Anadolu Yakası elektrik dağıtım şirketi AYEDAŞ’ tayız. AYEDAŞ’ın sahadan gelen, konusuna hakim, oldukça deneyimli, bir o kadar da sıcak kanlı Genel Müdürü Sami KOVANCI’nın misafiriyiz ATAŞEHİRWEB Haber ekibi olarak.

Sami KOVANCI: 'Hedefimiz 2023’te Elektrik Dağıtım Şirketlerinde Dünyanın İlk 10'u'

Anadolu Yakası elektrik dağıtım şirketi AYEDAŞ’ tayız. AYEDAŞ’ın sahadan gelen, konusuna hakim, oldukça deneyimli, bir o kadar da sıcak kanlı Genel Müdürü Sami KOVANCI’nın misafiriyiz. ATAŞEHİRWEB Haber ekibi olarak söyleşi için. Önce kendimize sorduk biz AYEDAŞ müşterisi olarak,
Ne soralım!?
Sonra aklımıza geleni sorduk AYEDAŞ Genel Müdürü SAMİ KOVANCI’ya. Ortaya sıcak samimi bir sohbet çıktı.


Recep KENAN/Ataşehirweb Haber

[email protected]  
                                                                   

 Hedefimiz 2023’te elektrik dağıtım şirketlerinde dünyanın ilk 10'u!

Ataşehirweb/RecepKENAN: Göreve geldiğiniz günden bugüne çalışmalarınızın değerlendirmesini yapar mısınız?

Sami KOVANCI:
  Bildiğiniz üzere, Devletimiz, Stratejik Eylem Planı çerçevesinde; Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023`te, başta ekonomi olmak üzere birçok alanda dünyada en büyük 10 ülke arasına girmeyi hedeflemektedir. Ülkemizin bu stratejik hedefine ulaşmak; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan her bireyin ve tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile şirketlerin katkıda bulunmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle AYEDAŞ olarak Şirketimizi 2023’te dünyanın en iyi 10 elektrik dağıtım şirketinden biri olmasını sağlamaktır.

 
Göreve başladığım ilk günden itibaren, Müşterilerimize en iyi hizmet vererek başarı çıtamızın daha yukarıya çıkarmayı hedefledim;

  Öncelikle Müşterilerimize 7 gün 24 saat hizmet götürmek için hizmete açtığımız ve bünyesinde 10 projenin yer aldığı Hizmet Yönetim Merkezi birimimiz üzerinde yoğunlaştık.

  Bu projelerimizden; Müşterilerimize 24 saat kesintisiz olarak hizmet veren ve Müşterilerimizin tüm başvurularının alınıp birçok işleminin sonuçlandırabildiği Çağrı Merkezini fiili olarak hizmete koyduk. Şebeke ağımızı; indirici merkezi, dağıtım merkezi, trafo merkezi ile orta gerilim ve alçak gerilim hatları, direk, kofra, tesisat ve adres gibi altyapı bilgilerini coğrafik koordinatları ile harita üzerinde dijital olarak görmemizi sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemi Projemizin, İşletme Müdürlüklerimizde kullanılmaya başlamasını sağladık.  Şirketteki yazışmaların elektronik ortamda yapılmasına imkân veren Evrak Takip Sistemini kurduk.      Diğer projelerimizden SCADA, CBS Tabanlı Mobil Ekip, Bakım Yönetim Sistemi ve Dijital Arşiv projelerimizi de tamamlamak için çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz.

  
Müşterilerimize kesintisiz ve kaliteli enerji ulaştırmak için 2011 yılında % 97’lik yüksek bir yatırım gerçekleştirme oranı yakalanarak 79 yeni dağıtım trafosu, 280 km AG ve 120,5 km OG şebekesi tesis edilmiştir. Şirketimiz, yıl boyu yaptığı yatırımlar ve denetimler sonucu kayıp-kaçak elektrik oranını %6.91’e kadar düşürerek Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinin standartlarına ulaşmıştır.

 
Okuma Oranımız %98, Tahsilât Oranımız ise 6111 sayılı kanun çerçevesinde geçmiş dönem alacakların da tahsil edilmesi üzerine %101,34 olarak gerçekleşmiştir.

  
2010 yılında 53,913 olan arıza sayımız 2011 yılında 46,792’ye düşmüş olup arızalara müdahale etme süremiz de bir önceki yıla göre %17 oranında kısalmıştır.

 RÖPORTAJ İÇiN TIKLAYINIZ

Oldukça başarılı bir geçmişinizin olduğunu gördük. Eğitim çalışmalarına önem verdiğinizi biliyoruz. Başarınızdaki etkisinden söz eder misiniz?

Sami KOVANCI:
   Bir Şirketin başarısındaki en etkin kaynağın insan unsuru olduğu fikrindeyim. Bir personelin daha donanımlı ve üst seviyede bir verimlilikte olması ise eğitim ile mümkündür. Bu nedenle Şirketimiz Personeline, 2011 yılı eğitim planı çerçevesinde, kurum içi ve kurum dışı olmak üzere; Teknik, Kişisel Gelişim ve Mesleki Gelişim alanlarında eğitimler sağlanmıştır.

  
Teknik ve Mesleki Gelişim eğitimlerine ağırlık veren AYEDAŞ, aynı zamanda müşteri ile yüz yüze ve telefonla iletişim kuran birimlerdeki personeline, Doğru, Güzel ve Etkili Konuşma gibi müşteri memnuniyetine doğrudan etki edecek eğitimler de sağlamaktadır.

   2011 yılı eğitim planı çerçevesi içinde Şirketimiz personeline, 13005 adam-saat idari, 15460 adam-saat teknik olmak üzere, toplam 28465 adam-saat eğitim verilmiştir.

 

 Müşterilerimizin iletişim bilgilerini güncellesin

Müşteri ilişkilerinde ve hizmette yeniliklerin devam edeceğini düşünüyoruz. 2012’de ne gibi yenilikler ve yatırımlar bekliyor Anadolu Yakası elektrik kullanıcılarını?

 Sami KOVANCI:
  Hizmet Yönetim Merkezimiz ve bu birimimiz bünyesindeki projelerimiz ile müşterilerimize elektrik dağıtım hizmetini ‘mobil’ olarak en hızlı ve dinamik şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz.

 
Bu sorunuzu vesile bilerek sizin aracılığınızla müşterilerimizden bir talebim olacaktır. Müşterilerimize daha kaliteli hizmet vermemiz için bazı uygulamalarımızda; Müşterilerimizin güncel iletişim bilgilerine ihtiyaç duymaktayız. Örneğin faturasını ödemeyi unutan müşterilerimize GSM numarası olanlara hatırlatma SMS’i göndermekteyiz yine planlı elektrik kesintilerini, kesintiden etkilenecek müşterilerimize bilgi SMS’ i göndermekteyiz.

  Müşterilerimiz 444 6 186 telefon numarasını arayarak,
[email protected] adresine e-posta göndererek ya da en yakın İşletme Müdürlüğümüze müracaat ederek iletişim bilgilerini rahatlıkla güncelleyebilirler.
 

Müşterilerimize kaliteli enerji ulaştırmak hedefimiz!


Büyük ölçüde yeraltına aldığınız iletim hatları çalışmaları devam edecek mi?

         Sami KOVANCI:
  2011 yılında yatırım faaliyetlerimiz çerçevesinde; 34 adet 10 KV trafo merkezi 35 KV’ dönüştürüldü, 66 adet yeni trafo merkezi tesis edildi. 121.018 metre Yüksek Gerilim yeraltı elektrik kablosu tesis edildi, 262.596 metre Alçak Gerilim yeraltı elektrik kablosu tesis edildi, 2.443 adet galvaniz direkli aydınlatma tesisi yapıldı.

  Müşterilerimizin enerji taleplerinin karşılamak ve Müşterilerimize en kaliteli şekilde enerji ulaştırmak için 2012’ de hizmet çıtamızı daha da yükseğe çıkarmayı hedeflemekteyiz. Elektrik dağıtım şebekemizi büyütmek için 2012 yılında Şirketimize tahsis edilen 42.629.000 TL ödenek ile 160 km AG hat, 97 km OG hat, 55 adet yeni Trafo Merkezini tesis etmeyi ve 38 adet 10 KV Trafo Merkezini, 35 KV Trafo Merkezine dönüştürmeyi hedeflemekteyiz.

Kayıp - kaçak ile mücadelede çok önemli oranda başarı yakaladığınızı düşünüyoruz. Başarıda geçmiş saha çalışmalarınızdan gelen deneyimlerinizin etkisi oldu mu? Mücadeleniz devam edecek mi?

Sami KOVANCI:
  Kaçak elektrikle mücadele konusunda 2011 yılında vites yükselten Şirketimiz 2010 yılında 8.740 olan zabıt âdetini 2011 yılında yaklaşık iki katına çıkarmış ve kaçak elektrik kullanan 14 044 adet tesisata suçüstü yapmıştır. Yine 2010 yılında 22.148.681 KW olan kaçak tahakkuk 2011 yılında yaklaşık iki katı 39.425.260 kWh olarak, 2010 yılında 8,421803 TL olan kaçak tahsilat 2011 yılında 13.451.615 TL olarak gerçekleşmiştir. Mesai saatleri dışında akşam, gece ve hafta sonları Şirket bünyesindeki tüm teknik Personelle ile yapılan Toplu Kaçak Elektrik Kontrolü çalışmaları kaçak elektrikle mücadelede başarıyı getiren en büyük etkenler olmuştur.

 

 

Yürüme mesafesinde AYEDAŞ veznesi!

Son zamanlarda uygulanan çok doğru uygulama, vezneler ulaşılır oldu. Bu ‘hem para ver hem kuyruk bekle’ şikayetini bitirdi. Yani fatura ödemek kolaylaştı. Ödeme hizmetlerinde müşteri memnuniyeti artrıldı. Bunun tahsilata yansıması hangi boyutta?

Sami KOVANCI:

  2010 yılında 71 veznesi bulunan Şirketimiz, 2011 yılında 90 yeni vezneyi daha hizmete açarak vezne sayısını 161’ e çıkarmıştır.

 
Her müşterimizin, yürüme mesafesinde bir AYEDAŞ veznesine ulaşabilmesini hedef edinen Şirketimiz, bununla da yetinmeyerek, Müşterilerimize elektrik faturalarını rahatlıkla ödeyebilmesi için seçenekler de sunmaktadır:

  Müşterilerimiz, veznelerimizin yanı sıra ayrıca Şirketimize; 26 Bankadan Otomatik Ödeme, 15 Bankadan İnternet üzerinden, 10 Banka gişesinden, 5 Banka’nın ATM makinelerinden ve 11 Bankadan Kredi Kartına otomatik ödeme talimatı vererek, elektrik faturasını ödeyebilme imkânına sahiptir



                Aydınlatama AYEDAŞ’a geçti. Bu konuda geri dönüşler, müşteri memnuniyeti nasıl?

         Sami KOVANCI:

  Hizmet bölgemiz olan İstanbul’ un Anadolu Yakası’ndaki tüm cadde ve sokakların aydınlatma tesisleri ekiplerimizce günlük olarak kontrol edilmektedir.

 
  Vatandaştan şikayet gelemeden tedbir almak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar kapsamında; Anadolu Yakası’ andaki arızalı ampul ve armatürler yenileriyle değiştirilmekte, hasar görmüş, çürümüş ya da vatandaşın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokabilecek durumdaki aydınlatma direkleri de nizami hale getirilmektedir.

 
Ayrıca müşterilerimizden gelen arıza ihbarları üzerine de sahadaki ekiplerimiz bozuk aydınlatma tesislerine anında müdahale ederek bakım ve onarımını sağlamaktadır.

  
2011 yılında cadde ve sokakların aydınlatılması için yapılan çalışmalarda; 1.184 direk, 3.652 adet armatür ve 77.319 adet ampul tesis edilmiştir.


 

 

Kayıp ve kaçakla mücadelede halkımız bize yardımcı olsun

Son olarak AYEDAŞ müşterileri ve Ataşehirweb haber takipçilerine neler söylersiniz?

Sami KOVANCI:

  Ayedaş müşterilerinin faturalarını zamanında ödemelerini istiyorum.  Zamanında ödenmeyen faturalarda hem gecikme zammı hem de mesaj atarak, sayaç başında ihbarname bırakarak, sayaç keserek sonra tekrar açarak, kesme açma bedeli ödemek, kendisi açtığı zaman da kaçak elektrik kullanmaktan işlem görüp zor durumda kalmaktadırlar. Herkes faturasını zamanında, ödeme süresi içinde öderse hem bizim için hem müşterilerimiz için büyük kolaylık olacaktır.

 İkinci olarak da halkımızın özellikle müşterilerimizin kayıp ve kaçakla mücadelemizde bize yardımcı olmalarını istiyoruz.

  Kayıp ve kaçakla mücadele bizim tek başımıza başarabileceğimiz bir mücadele değildir. Kayıp ve kaçakla ilgili en küçük şüphelerinde bizim 24 Saat hizmette olan 444 6 186 numaralı telefonumuza ihbarda bulunabilirler. Kesinlikle kişisel bilgileri gizli tutulur, kimseye verilmez. Bu bir vatandaşlık görevidir.

Türkiye’nin bu problemle topyekun mücadele etmesi lazım.

  2015 yılından itibaren bölgesel tarifeye geçilecek. Şu anda uygulan tarife ulusal. Bölgesel tarifeye geçildiğinde kayıp ve kaçak oranı en düşük bölgede elektrik maliyeti ucuz olarak geri yansıyacak.Bu manada duyarlı olmalarını tavsiye ediyoruz, istiyoruz.

  Bunun dışında bizimle, hizmetlerimiz ile ilgili ne tür bir aksaklık, eksiklik, usulsüzlük, yanlışlık varsa gördükleri; mutlaka yine bizim 444 6 186 numaralı telefondan ihbarda bulunup bizi bilgilendirmelerini istiyoruz. Web adreslerimize //www.ayedas.gov.tr/ mesaj atarak bilgi verirlerse hem onarın ses kayıtlarını dinliyoruz hem onların üzerine gidiyoruz.


   Ne olabilir bunlar? Örneğin yanmayan bir lamba, yol ortasında kalmış direk, aracın vurduğu bir direk, standardını yitirmiş bir direk. Bizim hizmetlerimizi denetlesinler. Onların kontrolüne tabi olalım istiyoruz.

   Dürüst ve planlı bir şekilde elektrik dağıtım hizmetini yürüten AYEDAŞ, kaliteden hiçbir zaman ödün vermeden Müşterilerine en iyi elektrik dağıtım hizmeti vererek örnek ve öncü bir Şirket olarak çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

  Okurlarınızı bilgilendirmek adına,  yaptığınız ilkeli ve bilgilendirici yayınızdan dolayı sizi tebrik eder ve yayın hayatınızın uzun soluklu olmasını temenni ederim.

AYEDAŞ YETKİLİ ELEKTRİKCİLERİN ADRES VE TELEFONLARI 2


AYEDAŞ YETKİLİ ELEKTRİKCİLERİN ADRES VE TELEFONLARI 1


AYEDAŞ MERKEZ ADRES VE TELEFONLARI


Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2012, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER