Rusya, bavul ticaretini kaldırdı Türk derileri depolarda kaldı

Rusya, bavul ticaretini kaldırdı Türk derileri depolarda kaldı

Rusya, bavul ticaretini kaldırdı Türk derileri depolarda kaldı
RUSYA'NIN, deri ve tekstil sektörü açısından ihracatta ilk sırada geldiğini dile getiren Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Ali Dinç, Rusya ile yapılan bavul ticareti konusunda firmaların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Dinç, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından devletin insanlarına iş yaratmak ve hafif sanayinin önünü açmak amacıyla, 10 bin dolara kadar olan ürünlerin vergilendirilmeden ülkeye girişine izin verdiğini ancak zamanla miktarı düşürüp, ardından da sistemi ortadan kaldırdığını belirterek, şunları anlattı: 'Bir deri ceket, bavul ticaretiyle Rusya'ya girdiğinde bir 30 dolar maliyeti vardı. Beyannameli ihracatla bu ürünün maliyeti 250 dolar oluyor. Rus alıcı, daha önce 30 dolar ödeyerek ülkesine götürüp sattığı bir ürüne, bugün 250 dolar öderse, bu ürünü satamayacağını düşünerek, kaporalarını yakmaya, siparişlerini iptal etmeye başladı.'

Sektörde 200 bin kişi daha işsiz kalacak
Dİnç, 'Sektör kış sezonunu kapatırsa 200 bin kişi işsiz kalacak, 3 bin firmanın büyük kısmı kapanacak' diye konuştu. Piyasada, 'malları kaçak yollarla götüreceğiz', 'Rusya'da gümrük memuru tanıdığım var' diyerek, illegal yollardan ürünleri Rusya'ya götürebileceğini iddia eden insanların türediğini söyleyen Dinç, firmaları da bu konuda uyardı.

Rusya'ya 35 milyon $'lık Türk hali kuruluyor
TÜRK-RUS ortaklı F.O.R.T. Limited Şirketi, Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde meyve sebze hali kuracak. Şubat 2011'de faaliyete girmesi planlanan Rostov Meyve Sebze Hali, Rusya'da kurulan ilk Türk hali olacak ve Türk yatırımcının sevk ve idaresinde faaliyet gösterecek. Tesis şubatta faaliyete geçecek. İnşaatı halen devam eden tesisin resmi temel atma töreni, 27 Temmuz 2010 tarihinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından gerçekleştirilecek. Yatırım tutarı yaklaşık 35 milyon dolar olan hal, 89 bin metrekare alan üzerinde kurulacak. 184 adet satış biriminin bulunacağı halde, 104 soğuk hava deposu ve 80 dökme ürün deposu yer alacak. Rusya'nın 'en modern hali'' olacağı belirtilen proje ile bölgede bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER